Image
07/01/2021

Guido bezocht het GUM

Met zeven maanden coronavertraging heeft het langverwachte Gents Universiteitsmuseum GUM eindelijk de deuren geopend. Museum? Directrice Marjan Dooms noemt het eerder een 'Forum voor Wetenschap, Twijfel en Kunst'. En eigenlijk wordt ze liever 'directeur' genoemd dan 'directrice'. Of nee, liefst nog 'curator'. Je ziet, twijfelen is toegestaan in het GUM. Sterker nog: twijfelen moet! 
 
Het GUM vind je op een boogscheut van die andere Gentse topmuseums SMAK en MSK. Langs de idyllische plantentuin van de universiteit, onder een speciaal voor het museum aangebrachte, metershoge graffiti van ROA, stap je het strakke Ledeganckgebouw binnen. En daar gaat een wereld open.

Frisse remix in 7 thema's
 
De vaste collectie van het GUM staat uitgestald op twee verdiepingen. Er is niet in de val gelopen om uit de collectie van de universiteit (400.000 objecten!) de hoogtepunten te rangschikken naar wetenschappelijke discipline, elke faculteit netjes van elkaar gescheiden. O nee, Marjan Dooms heeft een frisse remix gemaakt van de door haar geselecteerde items, en ze presenteert ze onder zeven in neonletters oplichtende thema's: Chaos, Twijfel, Model, Meten, Verbeelding, Kennis en Netwerk. Zo word je ondergedompeld in een multidisciplinair vuurwerk van verrassende objecten die soms met elkaar lijken te vloeken, maar samen een fascinerend beeld geven van twee eeuwen onderwijs en onderzoek aan de unief.

De 5 GUM-stukken die de grootste indruk maakten op ons
1) Een opgezette buidelwolf, alias de sinds 1936 uitgestorven Tasmaanse tijger.
2) Het hoofd en hand van een jonge vrouw op sterk water, anatomisch geprepareerd met een techniek die de wetenschapper nooit heeft willen delen met collega's.
3) Het skelet van een narwal, de arctische walvis met de slagtand die aan de basis stond van de legende van de eenhoorn.
4) Een schitterend versierde houten praalkano uit Polynesië.
5) Een uiterst gedetailleerde maquette in kurk van het Pantheon in Rome.

Van Eyck in de Diepte
 
Het GUM heeft nog een derde verdieping, voor tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel gaat die - hoe kan het ook anders in het feestjaar - over Van Eyck. Zijn schilderkunst wordt door een architecturale bril bekeken en hedendaagse kunstenaars lieten er zich door inspireren. De installaties werden gebouwd door studenten architectuur van de UGent. GUM Praktisch Ledeganckstraat 35 9000 Gent 9.30-17.30 uur (week) 10-18 uur (weekend) Gesloten op woensdag Gratis voor studenten UGent 2 euro voor andere studenten

Tekst: Herbert DP

Comments

ONTSPANNING

De Antwerp 10 Miles virtueel lopen? Dat kan!

In een normale wereld, zonder corona, nemen jaarlijks tienduizenden loopfanaten deel aan de Antwerp [...]

Will.I.Am lanceert 'smart' mondmasker

De Amerikaanse rapper Will.I.Am, lanceert een ‘smart mask’ genaamd XUPERMASK. Het is een [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84