Image
12/07/2021

Stadsbrouwerijen: Brugge, De Halve Maan

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Brugge, bij De Halve Maan. Pal in het historisch centrum drinken we een Brugse Zot met Anne Vanneste van de historische Brugse brouwersfamilie Maes, die al meer dan anderhalve eeuw de brouwerij uitbaat.


"De bierpijpleiding van 3 kilometer tussen de brouwerij en de bottelarij is geen mop. Die bestaat echt!" 

De Halve Maan

°1856, Brugge
70.000 hectoliter per jaar
Website: 
halvemaan.be

Zes generaties

"Ik ben een telg van de zesde generatie die afstamt van Henri Maes, in 1856 stichter van onze brouwerij in hartje Brugge. Hier was toen al een bestaande brouwerij, die hij heeft overgekocht. In het begin heetten we gewoon Bieren Henri Maes. De naam De Halve Maan is pas later gekomen, gebaseerd op de naam van het pand waarin we zijn gevestigd. Voordat huisnummers bestonden in Brugge, had elk huis een naam."

Brugse Zot

"Ons grootste succes, Brugse Zot, is nog maar vijftien jaar jong. Elke generatie in onze familie wou graag een eigen stempel drukken op het bedrijf, door een nieuw bier te brouwen. Mijn moeder heeft indertijd Straffe Hendrik gelanceerd, en Brugse Zot is het geesteskind van mijn broer Xavier, vandaag zaakvoerder van De Halve Maan. Brugse Zot is een groot succes en wordt beschouwd als hét Brugse stadsbier. Het feit dat wij als laatste Brugse brouwerij zijn overgebleven in het centrum, heeft daar natuurlijk ook mee te maken."

Reinheitsgebot

"Wat onze bieren typisch maakt, is de passie van mijn broer, die thuis als jonge gast al bezig was met brouwexperimenten in de kookpotten van mijn moeder. (lacht) Xavier gelooft in de traditionele manier van brouwen, min of meer volgens het Duitse Reinheitsgebot. In Duitsland mag bier enkel gerst, hop, gist en eventueel suiker bevatten. In Belgisch bier mag je in principe gebruiken wat je wil als ingrediënten, maar wij doen dat niet. Enkel in ons witbier zitten wat extra kruiden, zoals korianderzaadjes. Voor de rest brouwen wij puur met de klassieke en natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen. Op het einde van de rit loont dat. Je bier zal misschien wat duurder zijn, maar het resultaat is gewoon beter."

Bierpijpleiding

"Van onze vroegere bottelarij hebben we een taverne gemaakt, en nu bottelen we een drietal kilometer buiten het centrum. Dat gaf problemen naarmate we groeiden, want hoe moesten we al dat bier naar ginder krijgen? We kunnen op ons middeleeuws pleintje geen tientallen tankwagens per dag laten manoeuvreren. Toen zeiden we, bijna als mop, dat we een pijpleiding zouden moeten kunnen leggen tussen de brouwerij en de bottelarij. Nadat we eens goed hadden gelachen, bedacht mijn broer dat het misschien nog zo'n slecht idee niet was. Bij de stad dachten ze dat het een aprilgrap was toen hij de vergunning aanvroeg, maar de bierpijpleiding is er dankzij een crowdfundingcampagne effectief gekomen, een buis van 3,2 kilometer tussen het Walplein en het Waggelwater."

De 3 best verkochte bieren van De Halve Maan

1) Brugse Zot Blond

- Evenwichtig doordrinkbier met karakter
- 6% alcohol
- Rijke schuimkraag, fruitig en kruidig aroma

2) Straffe Hendrik Tripel

- Gouden tripel met stevige witte schuimkraag
- 9% alcohol
- Zwarte peper, koriander en gember met vleugje sinaasappel

3) Straffe Hendrik Quadrupel

- Donkerbruin bier met krachtige, volle smaak
- 11% alcohol
- Zuivere droogheid met koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje

En wat met de Brugse studenten?

"In niet-coronatijden komen studenten hier graag een feestje bouwen. Traditionele studentenfeesten, waar goed bier bijhoort. En uiteraard zijn studenten - alleen of in clubverband - ook welkom om de rondleiding in onze brouwerij te komen volgen, zodra het weer kan en mag. Dat is trouwens de moeite waard, want dan zie je niet alleen onze moderne brouwketels, maar ook het vintage brouwmateriaal van de vorige generaties. Het is een rondleiding met een gids die kan inpikken op de interesses van zijn publiek. Echt iets voor bierminnende studenten dus."

Tekst: Herbert De Paepe


Comments

ONTSPANNING

Netflixfilm: Downfall - The Case Against Boeing

Eind 2018 en begin 2019 stortten twee gloednieuwe Boeing 737 MAX-vliegtuigen neer. Er vielen 346 doden. [...]

Game 'Horizon Forbidden West' werd even realiteit

Gameliefhebbers kunnen zich sinds kort onderdompelen in de wereld van Horizon Forbidden West, het vervolg [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Netflixfilm: Don't Look Up

Zelfs in deze woke tijden is satire niet dood. Het succes van de razend grappige komedie Don't Look [...]

03/03/2022

Microbrouwerij STROOM in Gent: "Kwaliteitsbier in blik, dat is de toekomst."

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag [...]

02/03/2022

GUIDO gaat met een satirische borstel door de actualiteit

6 headlines die helaas de krant niet hebben gehaald: "Oorzaak explosieve vulkaanuitbarsting Tonga [...]

01/03/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84