Image
29/11/2021

JAMES COOKE: "Door al die covidshit staan we veel te weinig stil bij hoe mooi de wereld is."

Last van een herfstdipje? Maak een afspraak met James Cooke, want deze geboren positivo pompt met plezier een royale portie optimisme in je aderen. Wij plukten James even weg uit de televisiestudio en trokken met hem naar Hasselt, waar hij begin deze maand een modeshow voor kindjes met downsyndroom presenteerde.


GUIDO: De vorige keer dat ik je heb geïnterviewd, ter gelegenheid van Camping Karen & James, liepen er kindjes met progeria rond.

James: Is het al zolang geleden dat we elkaar hebben gezien?

GUIDO: De tijd vliegt, James. Wat ik wil zeggen: jij hebt blijkbaar een groot hart voor kinderen met een beperking.

James: Dat is inderdaad een zwak van mij. Ik heb nog een paar jaar gewerkt in het bijzonder onderwijs in Astene, als leraar muzische vorming aan kinderen met leerachterstand, met autisme... Het is iets wat me bezighoudt. Ik vind dat iedereen moet kunnen fungeren in onze maatschappij, zonder dat er beperkingen worden opgelegd.

GUIDO: Je bent dit jaar getrouwd met Dorian. Denken jullie al aan kindjes?

James: Wel... (aarzelt) Ik ben heel graag bezig met mijn petekindjes en omring mezelf graag met kinderen. Ik heb ook gewerkt voor Studio 100 Televisie. Dat was niet zomaar. Kinderen zijn de meest eerlijke en oprechte mensen op de aardbol. Als zij iets niet leuk vinden, zal je het snel horen. Je zal meteen weten hoe de vork in de steel zit.

GUIDO: Deze presentatie doe je als ambassadeur van ZEB For Everyone. Wat houdt dat in?

James: ZEB heeft mij benaderd voor een samenwerking. Er werd gesproken over een collectie in mijn naam, maar ik dacht: daar heb ik geen verstand van. Vraag dat aan mensen als Astrid Coppens, die kunnen dat geweldig goed, maar ik niet. James Cooke met een speldenkussen rond zijn pols, dat gelooft geen kat. (lacht) Ik wou wel samenwerken, maar op een andere manier. Mijn tv-programma's gaan meestal over mensen met een straf verhaal, en zo zijn we gekomen tot ZEB For Everyone. Terwijl we zaten te brainstormen, zei ik: "Kunnen we niets doen over de mensen die bij jullie over de vloer komen? De deur openstellen voor iedereen, zonder uitzondering."

GUIDO: Je hebt je vaste stylist Sven Verstraeten meegebracht. Hoe zit dat eigenlijk, heb jij een vetorecht als hij nieuwe kleren meebrengt?

James: Ik vertrouw Svenneke volledig. Maar anderzijds: als je ooit naar tv kijkt en je denkt: oei, wat heeft James nu weer aan, dan is het zijn schuld. (lacht)

GUIDO: Hoe vol zit jouw agenda? Een dag heeft maar 24 uur, ook voor James Cooke.

James: Ik doe gewoon graag wat ik doe. Als ik 's morgens mijn ogen opentrek, denk ik zo goed als altijd: yes, ik mag dit of dat gaan doen. Ik vertrek nooit tegen mijn goesting naar mijn werk, en dan voelt het ook niet aan als werken.

GUIDO: Waarover gaat je nieuwe programma James De Musical?

James: We ontvangen een aantal bekende gezichten en gieten vijf belangrijke momenten uit hun leven in een musicalscène. Wat ze niet weten, is dat we heel veel achtergrondinformatie hebben verzameld, door te gaan praten met hun familie, vrienden en kennissen. Zo komen verrassingen naar boven. Het is een emotionele rollercoaster geworden, maar wel volledig feelgood.

GUIDO: Hoe komt het dat Gert Verhulst en jij zo goed op elkaar zijn ingespeeld?

James: Omdat wij beste maten zijn. Wij weten heel goed hoe we elkaar kunnen teasen en uitdagen. Gert is een man naar mijn hart. Als je elkaar zo goed kent, heb je maar een oogwenk nodig. Trouwens, als je iemand niet door en door kent, ga je er geen zes weken mee op een boot kruipen, want anders belandt een van de twee gegarandeerd in het water. (lacht)

GUIDO: Naast wie zit je liefst als jurylid van De Slimste Mens?

James: O, ik wil naast om het even wie zitten. Elk seizoen is anders. Bring it on! Dit seizoen heb ik bijvoorbeeld voor de eerste keer naast Jennifer Heylen mogen zitten, die vond ik fantastisch. Ik mag dit nu al vier jaar doen, en elke keer leer ik nieuwe mensen kennen.

GUIDO: Wat staat er nog op je bucketlist?

James: Blijven doen wat ik doe. Echt waar, dat meen ik. Ik ben zo gelukkig met de job die ik vandaag mag uitoefenen. Als het ooit zou stoppen op tv, dan hoop ik dat ik nog evenveel verschillende mensen zal mogen blijven ontmoeten, want daarvoor leef ik.

GUIDO: Kan je jezelf nog verrassen?

James: 't Zal wel zijn! Ik ben laatst met mijn man op reis geweest, en daar heb ik me volop laten verrassen door hoe mooi de wereld is. Dat is nodig, want we vergeten dat soms een beetje. Zulke momenten moet je koesteren.

De muzikale studies van James

"Ik heb musical gestudeerd aan het Conservatorium in Brussel. Vijf jaar lang, want ik ben een jaar blijven blutsen. Musical gaan studeren is uiteraard geen evidentie, zeker als je aan werkzekerheid denkt, maar mijn mama heeft me altijd gesteund in elke keuze die ik maakte. En kijk, we zijn er geraakt!"

Gelukkig zijn volgens James Cooke

"Volg je hart, want binnen tien jaar moet je nog altijd graag doen wat je doet. Zorg ervoor dat je niet op een punt komt dat je, tokkelend op een computer achter een bureautje, bij jezelf denkt: what did I do? Je moet niets gaan studeren om je papa of mama gelukkig te maken. Maak jezelf gelukkig, zodat je trots in de spiegel kunt kijken."

"Niets is onmogelijk. Dat is een motto dat ik vaak gebruik, en ik meen dat. We zeggen dat ook dikwijls tegen onze redactie bij Cooke & Verhulst. Niets is onmogelijk, mannen. Komaan, het lukt wel! Hoe hoog de muur ook is, er bestaat altijd een ladder die nog hoger is, dus je geraakt er vast overheen."

"Kijk om je heen. Als je het even niet meer ziet zitten, kijk dan rondom jezelf. Je bent nooit alleen. En kijk ook eens hoe mooi de wereld is, want door al die covidshit staan we daar veel te weinig bij stil."

Tekst: Herbert De Paepe


Comments

ONTSPANNING

GUIDO gaat met een satirische borstel door de actualiteit

2 headlines die helaas de krant niet hebben gehaald: Ego van Elon Musk nu officieel groter dan The [...]

Groentecurry met rijst op recept van Viviane Van Dyck

Viviane Van Dyck begon haar carrière in de keuken van het dansgezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker. [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

GUIDO's weidefrisse festivalkalender

16-19 juni     Graspop Metal Meeting       Dessel           [...]

16/06/2022

Eerste beelden nieuwe film Adil & Bilall

Eerst werd de selectie voor het filmfestival van Cannes bekendgemaakt en nu zijn ook de eerste beelden [...]

15/06/2022

Lara Chedraoui van INTERGALACTIC LOVERS is klaar voor de festivalzomer

Lara Chedraoui is helemaal klaar voor de festivalzomer. Hoewel haar stem anders klinkt sinds ze stevig [...]

07/06/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84