Image
06/06/2023

Het leven als Consultant Financial Audit bij BDO

Is het waar dat auditors tijdens het busy season verdrinken in het werk? En wat voor vaardigheden heb je nodig om consultant financial audit te worden? Rémy Bonneel en Pieterjan Maes, Consultants Financial Audit bij BDO België, deelden graag hun ervaringen met ons!  


 • Wat doet een consultant financial audit precies?

Pieterjan: “Waar we bij Audit waarde leveren is via rapporteren over de financiële gegevens van een bedrijf. Door ons is er de zekerheid dat de cijfers juist zijn weergegeven.”

Rémy: “Het ene moment check je bankrekeningen of bereken je interesten en het volgende moment controleer je de materiële en immateriële activa. Kort gezegd controleren we dus alle verschillende financiële aspecten van een bedrijf.”

 • Welke skills zijn belangrijk in jullie functie?

Rémy: Het is belangrijk om georganiseerd en gestructureerd te zijn zodat je weet hoe en wanneer je een bepaalde taak of project kan afronden. Daarnaast is teamspirit en kunnen samenwerken ook nuttig. Er zijn altijd andere collega's die aan hetzelfde project werken.”

Pieterjan: “Je sociale en soft skills komen ook van pas, niet alleen binnen je team, maar ook wanneer je op het kantoor van een klant werkt. Wat het auditwerk zelf betreft, is kritisch denken en het toepassen van je professioneel beoordelingsvermogen cruciaal.

Je hoeft op voorhand niet per se boekhoudkundige kennis te hebben of te weten hoe een audit precies in zijn werk gaat. Hierdoor leer je veel on the job veel en word je vaak uitgedaagd.”

 • Werk je vaak op het kantoor van een klant?

Rémy: “Dat hangt af van de klant zelf. Sommigen sturen ons alles digitaal, anderen willen dat we langskomen en vanuit hun kantoor werken, omdat dit een meerwaarde aan de audit kan geven. Je kan de klant dan meteen iets vragen of rechtstreeks toegang krijgen tot hun boekhoudsystemen. Over het algemeen zou ik zeggen dat ik 70% van mijn werkweek op het kantoor van een klant doorbreng.”

 • Wat is het busy season?

Pieterjan: “Het busy season is een periode die loopt van januari tot juni. Bedrijven sluiten doorgaans hun boekjaar af op 31 december. Dat betekent dat we in die maanden veel klanten en financiële rapporten te verwerken krijgen. In zekere zin verwachten ze dat je in deze maanden meer beschikbaar bent, maar je werkt geen gekke uren en je kunt het altijd goedmaken tijdens de andere maanden van het jaar.”

Rémy: Master Management Engineering Finance & Banking

Pieterjan: Master Business Engineer in Risk & Finance


Comments

ONTSPANNING

Wordt jouw hogeschool of unief wereldkampioen Valorant?

Student-gamers met de first person shooter Valorant in de vingers kunnen zich nu inschrijven voor het [...]

Streamz kan goedkoper (met advertenties)

Streamz te duur? Sinds kort kan je kiezen voor Streamz Basic, een goedkoper abonnement met advertenties, [...]

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider

BMX'er stunt in bowl onder luchtballon

De stunts die Red Bull uithaalt, kunnen niet gek genoeg zijn. Mountainbiker Kriss Kyle liet Red Bull [...]

12/07/2023

Street food by WOLF: Good Life Bowl (by Poke Club)

De Brusselse foodmarket WOLF, in een imposant voormalig bankgebouw in het centrum van de stad, trekt [...]

07/07/2023

Vakantiemode voor wie naar huis wil

Karen François, de kledingontwerpster die furore maakte met haar Zeddis kalm-collectie, neemt deze zomer [...]

05/07/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84