Image
13/12/2023

Is elektrisch rijden al de moeite waard?

In binnen- en buitenland is een hoop te doen om elektrische auto’s. Deze auto’s moeten de vervanger van de auto’s met verbrandingsmotoren worden, maar daar is nog niet volledig sprake van. Deze transitie heeft simpelweg nog wat jaren nodig.


Twijfel je op dit moment ook over een elektrische auto? Dan ben je absoluut niet de enige. Veel Belgen willen de overstap maken, maar is dit wel de moeite waard? Hieronder vind je een klein overzicht van alle voors en tegens. 

Voordelen van elektrisch rijden

Uiteraard brengt elektrisch rijden veel voordelen met zich mee. Zo is het de meest duurzame vorm van autorijden. De auto stoot geen uitlaatgassen uit en richt hiermee geen schade aan het milieu aan.

Tevens is elektrisch rijden goed voor de ‘omgeving’. Doordat de auto geen uitlaatgassen uitstoot, wordt de lucht schoner en gezonder. Dit is vooral in de grotere steden (al) goed te merken. Verder is het fijn dat een elektrische auto geen geluid produceert. Ook dit is een groot voordeel voor in de drukke(re) steden.

Het is ook ideaal dat je nooit meer hoeft te tanken. Je hoeft dus nooit meer langs de snelweg of provinciale weg honderd euro aan een volle brandstoftank uit te geven. In plaats daarvan kun je je auto aankoppelen bij één van de vele oplaadpunten.

Dat is dan ook direct het volgende voordeel: de verbeterde infrastructuur. Als je nu een elektrische auto op wilt laden, heb je de keuze uit veel oplaadpunten. Deze punten zijn bovendien overal te vinden. In de buurt van kantoorpanden, in woonwijken en ook bij winkelcentra.

Ook geven veel mensen aan dat elektrisch rijden erg relaxed is. Dit komt onder andere doordat je bij het vanuit stilstand wegrijden direct de beschikking over het volledige koppel hebt. Je trekt hierdoor snel en soepel op. Dit is heel anders dan bij bijvoorbeeld een schakelauto met verbrandingsmotor.

Tot slot zijn de lage operationele kosten een groot voordeel. Een elektrische auto heeft weinig tot geen bewegende onderdelen, waardoor er een stuk minder kapot kan gaan. Op het gebied van onderhoud en reparatie is een elektrische auto gewoonweg een stuk voordeliger. 

Nadelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden verloopt nog niet perfect. Zo is het een nadeel dat je afhankelijk van de energieprijzen bent. Stijgen onverhoopt de energieprijzen meer? Dan wordt het duurder om in een elektrische auto te rijden. Uiteraard geldt dit ook voor een auto met verbrandingsmotor, maar we hebben juist meegemaakt dat energieprijzen flink kunnen schommelen.

Tevens is een elektrische auto nog niet voor iedereen weggelegd. Dit heeft vooral met de forse aanschafprijs van elektrische auto’s te maken. Het is hierbij ook een nadeel dat er nog weinig elektrische auto’s op de tweedehandsmarkt beschikbaar zijn.

Tot slot moet je even goed naar de actieradius kijken. Heb je een auto nodig waar je 400 á 500 km per dag mee kunt rijden? Dan heb je een auto met verbrandingsmotor óf een dure elektrische auto met groot accupakket nodig. Ook zo’n elektrische auto is kostentechnisch niet voor iedereen weggelegd.


Comments

ONTSPANNING

Op stap in Sevilla: zo doe je dat in stijl

Zon, cultuur en sangria, je vindt het allemaal terug in de zuidelijke Spaanse stad Sevilla. We raden [...]

Een dag en een nacht in De Pijp in Amsterdam

Net ten zuiden van de Grachtengordel ligt een van de levendigste volksbuurten van Amsterdam. In De Pijp [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Nieuw in de cinema: 'Challengers'

De beste film van het voorjaar is met Zendaya en speelt zich niet af op een verre woestijnplaneet, maar [...]

01/05/2024

Nieuwe serie ‘Kameleon’ onthult trailer en releasedatum

Streamz heeft de volledige trailer van zijn nieuwste serie gelanceerd, waarin de kijkers een glimp opvangen [...]

29/04/2024

Jeugdcentrum opent haar deuren voor lokale amateurmuzikanten

In Sint-Pieters-Leeuw zijn lokale amateurmuzikanten van harte welkom in het jeugdcentrum Laekelinde. [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84