Image
23/05/2024

De favoriete reisbestemming van Travel Blog Award-winnaars Iris en Gert

Iris (29) en Gert (31) delen een passie voor reizen en fotografie. Samen vormen ze het duo achter de reisblog ‘Snoezels on the Road’. In oktober 2022 begonnen ze hun wereldreis en documenteerden ze hun avonturen op Instagram. Na 9 maanden reizen besloten ze hun banen definitief op te zeggen en meer uit het leven te halen als freelancers. Momenteel vertoeven Iris en Gert in Australië, waar ze het land ontdekken vanuit de camper en hun reisblog bijhouden. Dit jaar wonnen ze de Travel Blog Award in de categorie Best Citytrip Story met de blogpost ‘Tbilisi in Georgia: the best sights to see’.


GUIDO: Wat is jullie favoriete reisbestemming?

Iris en Gert: Een absoluut favoriete bestemming hebben we niet echt, want elk land heeft zijn charmes. Wel merken we dat we de bestemmingen waar nog ongerepte natuur is en minder toeristen zijn, als favoriet beschouwen. Zo heeft Georgië ons enorm verrast als minder bekend land, met zijn lokale tradities en heerlijke eet- en wijncultuur.

GUIDO: Wat maakt deze bestemming zo uniek?

Iris en Gert: Georgië is enorm divers! Het is niet groot, waardoor je in korte tijd veel kunt zien. De hoofdstad Tbilisi is verrassend modern en heeft prachtige gebouwen met authentieke architectuur. In het noorden liggen de indrukwekkende bergen van de Kaukasus, perfect om te wandelen. In het oosten vind je de wijnregio, met wijngaarden die aan Toscane doen denken. In een voormalige Sovjetstaat hadden we niet verwacht zoveel cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid te ontdekken. Georgië ligt ook langs de oude zijderoute, wat zorgt voor een unieke mix van oosterse en westerse culturen. De Georgische keuken was een aangename verrassing, en hun claim als geboorteplaats van wijn maakte de gastronomische ervaring compleet! Bovendien is het een zeer fotogeniek land, waardoor we volop konden genieten van het maken van content.

GUIDO: Hebben jullie een bijzondere ervaring gehad in Georgië?

Iris en Gert: We hadden over het algemeen een hele fijne ervaring. Vooral de gastvrijheid in dit land heeft ons verrast. Zo gingen we wandelen en werden we door een lokaal boerengezin uitgenodigd, omdat ze niet vaak buitenlanders zien. In no-time hadden ze een volledige huisgemaakte maaltijd voor ons klaar gezet. Engels spreken ging niet, maar met de nodige gebaren konden we elkaar begrijpen! Nadien werden we nog meermaals bij mensen thuis uitgenodigd en hebben we er ook overnacht. Hartverwarmend! Vooral ook omdat ze minder middelen hebben dan wij en toch doen ze er alles aan om je het zo aangenaam mogelijk te maken.

GUIDO: Heeft deze bestemming jullie kijk op reizen of het leven veranderd?

Iris en Gert: Eerst en vooral heeft het ons geleerd niet te luisteren naar assumpties van anderen. Georgië is een ex-Sovjetstaat en grenst aan Rusland en heeft soms onterecht het imago gevaarlijk te zijn, want het bleek een geweldige bestemming! We waren onder de indruk van de gastvrijheid van de Georgiërs. Ondanks een zware geschiedenis en de huidige spanningen met Rusland, staan ze zeer goedlachs en dankbaar in het leven. De zelfvoorzienende gezinnen in de bergen hebben niet veel, maar staan als eersten klaar om alles met je te delen, ondanks dat ze zelf weinig hebben. Dat is heel hartverwarmend om te zien. De eenvoud in hoe ze leven en één zijn met de natuur vonden we heel leerrijk.

GUIDO: Kunnen jullie iets vertellen over de lokale cultuur?

Iris en Gert: Georgië wordt gezien als de geboorteplaats van de wijn, met een traditie die 8000 jaar teruggaat. Tot op vandaag wordt daar nog wijn op de authentieke manier gemaakt in stenen urnen genaamd ‘qvevri’. Tijdens onze reis bezochten we een lokale wijnboer, spraken we met een jonge gast over de moeilijke geschiedenis met Rusland en zagen we in de bergen boerengezinnen hun eigen kaas, brood en wijn maken. Georgiërs zijn duidelijk plantrekkers en behouden hun tradities, ondanks hun Sovjetverleden. Ze werken met korte ketens, leven mee met de seizoenen en verspillen geen voedsel. De eenvoudige manier van leven, vaak zonder tv of internet, maar het samenkomen en verhalen delen, vonden we heel rustgevend.

GUIDO: Wat zijn volgens jullie de hoogtepunten die elke reiziger zou moeten zien in Georgië?

Iris en Gert: Allereerst de hoofdstad en het kloppend hart van het land, Tbilisi. Dankzij zijn historische ligging is Tbilisi tot op vandaag een levendige stad waar de traditionele charme en moderne energie elkaar aanvullen. Vanuit het centrum kun je te voet de hoogtepunten van de stad ontdekken, zoals de zwavelbaden, de Heilige Drievuldigheidskathedraal en het Narikala-fort. In Kazbegi is de Gergeti Trinity Church (Drievuldigheidskerk) een absolute must-see. Deze kerk ligt op een heuvel, omringd door besneeuwde bergtoppen, en het uitzicht voelt als een schilderij. Het letterlijke hoogtepunt in Georgië is Svaneti. Deze afgelegen regio in het noordwesten van het land staat bekend om zijn majestueuze bergen, natuur en oude tradities die men nog in stand weet te houden.

GUIDO: Hebben jullie tips voor lezers die Georgië willen bezoeken?

Iris en Gert: Laat je niet afschrikken door het onbekende! We gingen er zelf een maand naartoe en reisden op de lokale manier (met de ‘marshrukta’ of het lokale transport). Ga met een open mind en ga mee met de flow. Daarnaast hebben we ons nooit onveilig gevoeld! Zelfs in de meest afgelegen plaatsen staat er altijd wel iemand klaar om je te helpen. Wacht zeker niet met Georgië te overwegen als vakantiebestemming, want we merken nu al dat het populairder wordt.

GUIDO: Hebben jullie nog plannen om terug te keren?

Iris en Gert: In augustus staat Kirgizië op de planning, waar we met een 4x4 en daktent gaan rondreizen. Om dezelfde redenen als Georgië spreekt deze bestemming ons aan: ongerepte natuur, authentieke cultuur en nog niet overlopen door toeristen. Ook naar Georgië zien we onszelf snel terugkeren. Vanuit Schiphol kun je rechtstreeks vliegen naar Tbilisi, de hoofdstad. Vanuit Brussel met slechts één overstap. Aangezien we er in het voorjaar waren, zijn er nog een paar regio's in de bergen die we nog niet hebben kunnen verkennen vanwege de sneeuw. En gezien het een enorm budgetvriendelijk land is met een warm klimaat en heerlijk eten, zien we onszelf snel terugkeren.

Benieuwd naar nog meer reisverhalen van Iris en Gert? Volg Snoezels on the Road op Instagram voor een dagelijkse dosis reisinspiratie of neem een kijkje op hun blog: www.snoezelsontheroad.com.

Tekst: Femke Claus

Foto: Snoezels on the Road


Comments

ONTSPANNING

Is 'Planet Happiness' een bezoek waard?

Op nog geen minuut van het Centraal Station in Brussel kan je bij Plein Publiek de immersieve expo Planet [...]

Gezellig wegdromen in Rotterdam: dit moet je zeker zien

Rotterdam is de belangrijkste Europese havenstad en de op één na grootste stad in Nederland, na Amsterdam. [...]

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84