Image
14/06/2024

De favoriete reisbestemming van Travel Blog Award-winnaar Michiel Pieters

Michiel Pieters (33) is een freelance foto-en videograaf met een passie voor reizen. Als self-taught creative heeft hij zichzelf alle kneepjes van het vak aangeleerd. Zijn werk richt zich voornamelijk op toeristische bestemmingen. Tien jaar geleden begon hij zijn carrière, tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland in 2015. Sindsdien is zijn passie voor fotografie alleen maar gegroeid. Dit jaar won Michiel een Travel Blog Award in de categorie Social Media Post of the Year met 'Berghut in Slovenië'.


GUIDO: Wat is jouw favoriete reisbestemming?

Michiel: Mijn favoriete bestemming is de Faeröer-eilanden. Dat is een eilandengroep onder IJsland, gelegen tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Vroeger was het een deel van Denemarken, dus ze spreken daar naast Faeröers ook nog steeds Deens. Ik ben er in 2016 voor het eerst geweest en sindsdien ben ik al vijf keer teruggegaan. Het is helemaal niet toeristisch, met sommige dorpjes die maar tien of vijftien inwoners hebben. Er zijn weinig auto's en autosnelwegen, en je reist vaak met de boot of ferry tussen de eilanden. Het is een heel onontdekte en authentieke bestemming.

GUIDO: Wat maakt deze bestemming zo uniek?

Michiel: Voor mij zijn het de landschappen die de Faeröer eilanden zo uniek maken. Het is een ruige bestemming met kliffen die recht omhoog uit de zee rijzen. Het gevoel van aan de rand van zo’n klif staan en honderden meters naar beneden kijken is echt indrukwekkend. De ongerepte natuur is absoluut de reden waarom ik steeds terugkeer. Daarnaast kan de onvoorspelbaarheid van het weer, gecombineerd met de indrukwekkende landschappen zorgen voor uitzonderlijk mooie foto-omstandigheden. Van adembenemende zonsondergangen tot het noorderlicht in de winter. Het gevarieerde landschap biedt als landschapsfotograaf elke 10 minuten een ander zicht, wat geweldig is om vast te leggen.

GUIDO: Heb je een bijzondere ervaring gehad op die bestemming?

Michiel: Ik ben vaak met bevriende fotografen naar de Faeröer gegaan, en de laatste keer was zelfs met mijn vrouw en schoonfamilie. De bijzondere ervaring is dat ik deze prachtige plek met zoveel verschillende mensen heb kunnen delen en diverse herinneringen heb gemaakt. En ja, op het eiland leven heel veel schapen, dus af en toe moesten we een schaap redden dat langs de weg op zijn rug lag. Dat was wel een grappige ervaring.

GUIDO: Heeft deze bestemming jouw kijk op reizen of het leven veranderd?

Michiel: Toen ik in 2016 voor het eerst naar de Faeröer ging, was er absoluut nog geen toerisme. Er landde slechts één vliegtuig per dag en daarna sloot zelfs de luchthaven voor de rest van de dag! Door de jaren heen heb ik echter wel een toename in toerisme gezien, mede door de invloed van sociale media. Mensen zien al die mooie foto's en video's en willen dezelfde plekken bezoeken. Het heeft mijn kijk op reizen veranderd, omdat ik zie hoe sociale media de populariteit van bepaalde bestemmingen enorm kan beïnvloeden.

GUIDO: Kun je iets vertellen over de lokale cultuur?

Michiel: De mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en de meeste activiteiten zijn gerelateerd aan de visserij, zoals vissersboten en zalmkwekerijen. Een minder positieve kant is de Grindadráp, een traditie waarbij ze jaarlijks grienden (een soort dolfijnen) slachten. Dat is wel een zwarte vlek in hun cultuur en best barbaars. Maar verder zijn de mensen daar vriendelijk en gastvrij.

GUIDO: Wat zijn volgens jou de hoogtepunten die elke reiziger zou moeten zien op de Faeröer?

Michiel: De eerste stop na de luchthaven moet Gásadalur zijn, een klein dorpje met een waterval die in de zee eindigt. Het ligt slechts 20 minuten rijden van de luchthaven. Verder zou ik aanraden om de rest van het eiland te verkennen, want het is overal prachtig. Maar Gásadalur is zeker een aanrader als eerste stop.

GUIDO: Heb je tips voor lezers die de Faeröer willen bezoeken?

Michiel: Het weer is heel onvoorspelbaar, je kunt vier seizoenen op één dag meemaken. Neem dus voldoende regenkleding en warme kleren mee. Ook in de zomer wordt het zelden warmer dan twintig graden. Respecteer het landschap en blijf op de aangelegde paden. En probeer vroeg op te staan om de zonsopgang te zien, dat is altijd de moeite waard!

GUIDO: Heb je nog plannen om terug te keren?

Michiel: Waarschijnlijk wel. Ik probeer elke twee jaar terug te gaan. Daarnaast liggen de Faeröer-eilanden niet ver van IJsland, waar ik ook al een paar keer ben geweest, en die bestemming blijft ook hoog op mijn lijst staan. Andere vergelijkbare bestemmingen zoals Noorwegen trekken me ook aan, dus ik heb nog genoeg te verkennen.

Benieuwd naar meer reisverhalen van Michiel? Volg hem op Instagram voor dagelijkse dosis reisfotografie of neem een kijkje op zijn blog: www.michielpieters.com

Tekst: Femke Claus

Foto: Michiel Pieters


Comments

ONTSPANNING

Een dag en een nacht in De Pijp in Amsterdam

Net ten zuiden van de Grachtengordel ligt een van de levendigste volksbuurten van Amsterdam. In De Pijp [...]

Nieuw in de cinema: 'Only the River Flows'

Only the River Flows, een bevreemdende neo-noirfilm van de Chinese regisseur Wei Shujun, was vorig jaar [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Nieuwe serie ‘Kameleon’ onthult trailer en releasedatum

Streamz heeft de volledige trailer van zijn nieuwste serie gelanceerd, waarin de kijkers een glimp opvangen [...]

29/04/2024

Jeugdcentrum opent haar deuren voor lokale amateurmuzikanten

In Sint-Pieters-Leeuw zijn lokale amateurmuzikanten van harte welkom in het jeugdcentrum Laekelinde. [...]

27/04/2024

Citytrippen in Valencia: met GUIDO haal je alles uit jouw trip

Valencia is een stad aan de Spaanse oostkust, en ze wordt weleens de sinaasappelstad genoemd. Er is heel [...]

25/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84