Image
17/01/2005

Mark Tijsmans

Tjonge, wat heeft Wilfried Pasmans al die netelige misdaden toch weer mooi opgelost, elke zondagavond. Waar zou deze sympathieke diender naar de Flikkenschool zijn geweest?


Mark Tijsmans, het zingende alter ego van Pasmans, blijkt een product te zijn van de acteursopleiding van Senne Rouffaer in het conservatorium van Brussel.

Tijsmans: Eigenlijk heb ik eerst bijzondere jeugdzorg gedaan in het vierde, vijfde en zesde jaar middelbaar. Dat was voor A2 opvoeder. Eigenlijk wou ik toen al iets met acteren of muziek doen, kunstonderwijs, maar dat mocht niet van mijn ouders. Daarna heb ik één jaar mimeschool gedaan, om mijn bewegingen wat bij te spijkeren. Dat was in een privé-school van zeer verdacht allooi in Antwerpen. Dat trok op niets. Daarna heb ik een jaar voor onderwijzer gestudeerd, maar toen heb ik echt wel ontdekt dat ik iets artistieks moest gaan doen. Mijn ouders hadden dat inmiddels ook wel door en lieten me naar het conservatorium gaan.

GUIDO: Zat je op kot in Brussel?

Tijsmans: Nee, ik pendelde vanuit Antwerpen met de trein. Soms was ik tot vier uur onderweg, behalve als ik de auto kon nemen. Maar toch verkoos ik dat boven op kot zitten in Brussel. Ik ben nogal een familieman: ik heb graag mijn familie en vrienden dicht bij me. En ik deed ook nog vanalles 's avonds in Antwerpen.

GUIDO: Dus van het Brusselse studentenleven heb je niet veel kunnen proeven?

Tijsmans: Nee, want op de koop toe zaten wij in Sint-Genesius-Rode, een eind buiten Brussel. We waren zelfs niet betrokken bij de studentenclub op het conservatorium. Jammer, want het eigenlijke studentenleven hebben we zo gemist. Die dingen zag ik nochtans wel zitten: fuiven, cantussen enzovoort. Waar ik het wel moeilijk mee had, waren de studentendopen. Die vond ik af en toe vernederend. In dat jaar normaalschool in Antwerpen heb ik me bijvoorbeeld niet laten dopen. In Brussel had ik het eventueel wel willen doen, maar daar zaten we weer zo ver van alles verwijderd. Maar ik heb op zich absoluut niets tegen de studentenfolklore. Integendeel. Ik heb lang geregisseerd op de normaalschool, ook toen ik daar al niet meer studeerde. Toen werd ik soms meegesleept naar cantussen en fuiven, en dat waren altijd erg leuke bedoeningen.

GUIDO: Heb je studentenjobs gedaan?

Tijsmans: Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan in instellingen, in het kader van mijn jeugdzorgopleiding. Maar ik heb ook nog in een fabriek van elektrische kabels gewerkt. (lacht) En wat ik ook deed was me inschrijven in een interimbureau en dan weken aan een stuk interims doen. Dan kom je overal en nergens. Twee dagen hier, drie dagen daar, een week ginder… Dat vond ik altijd erg boeiend.

GUIDO: Flikken wordt nu al zes jaar opgenomen in Gent, de grootste studentenstad van Vlaanderen.

Tijsmans: Ik kende Gent vroeger eigenlijk helemaal niet, maar ik vind het een fantastische stad. Ik vind dat ze altijd bruist, zeker in de studentenbuurt. Gent is dik ok!

GUIDO: Er zijn wel eens anarchistische studenten in Gent op straat gekomen tegen Flikken, omdat jullie de politie zouden propageren, in hun ogen een repressief apparaat.

Tijsmans: Daar heb ik van gehoord ja. We hebben daar eens goed mee gelachen. Mensen die zeggen dat wij de politie komen promoten, die zijn oer-boeredom, stom, lomp en idioot. Ja, dat mag je zo opschrijven, want ik heb het gezegd. Wij dienen enkel en alleen ter promotie van de televisiereeks. Als die mensen daar een andere visie op nahouden, dan zijn zij fout. Dat ga ik zelfs niet proberen uit te leggen. Tegen domme mensen moet je niets proberen uit te leggen, want die snappen dat toch niet.

(HDP)


Comments

ONTSPANNING

Guido bezocht het GUM

Met zeven maanden coronavertraging heeft het langverwachte Gents Universiteitsmuseum GUM eindelijk de [...]

Zo maak je zelf een choco-bountygranola

Geen enkele maaltijd is belangrijker dan het ontbijt. Maar elke dag opnieuw een boterham met choco naar [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

Zeg het met een troostkaartje

Dit jaar is triest, dat kan je wel zeggen. Heel veel mensen zijn iemand verloren of kampen door de massale [...]

03/11/2020

Influencers spelen gênante studentenverhalen na in nieuwe reeks

Vanaf midden november kan je kijken naar Student Confessions, een nieuwe serie waarin bekende koppen [...]

22/10/2020

Boekennieuws: Blinker is terug!

Blinker is terug! Na 12 lange jaren zonder Blinker haalt auteur Marc De Bel zijn populaire personage [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84