Image
10/04/2003

Hoe organiseer je een fuif?

Een fuif organiseren? Daar komt heel wat bij kijken: voor tijdens en na!
We gaan even dieper in op volgende aspecten: de zaal, het drukwerk, de drank, het personeel, sabam, de verzekering, electriciteit en opkuis.


1. Zaal

Zoek een zaal die niet te groot en niet te klein is, en maak duidelijk afspraken met de eigenaar over wat inbegrepen is en wat niet. Hoe zit het met de winstverdeling van de opbrengst? Heeft hij een nacht- en tapvergunning? Wie draaait er op voor de problemen bij eventenuele geluidsoverlast? Is er al personeel aanwezig (DJ, wc-madam, tappers... ) Enzovoort!

2. Drukwerk
Ontwerp affiches, maar ren nog niet meteen naar de drukker. Er moet namelijk nog veel meer gedrukt worden: flyers, voorverkoopkaarten, drankbonnetjes, een prijslijst, ... Op je affische moet verplicht vermeld staan: V.U. (verantwooordelijke uitgever) en T.B. (tax). Zegels hoef je niet meer te plakken: vraag aan je drukker om een nummer aan te vragen bij het Ministerie van Financiën in jouw stad, administratie BTW, Registratie der Domeinen. Die weten ook waar je mag plakken en waar niet. Vergeet daaarbij niet dat gebouwen van uniefs, en hogescholen ook openbare gebouwen zijn. Je registratienummer wordt vermeld op de affiche (kost ongeveer 0,025 euro per affiche) en dan ben je wettelijk in orde. Affiches drukken is een ding: ze moeten ook nog geplakt worden. Benodigdheden: behangerspap, borstel, emmer, plakband en punaises.

3. Drank
Zijn er glazen of bekers beschikbaar in de zaal? Vraag die anders bij de brouwer of drankencentrale. Hang infoborden uit met welke drank verkrijgbaar is en voor hoeveel drankbonnetjes, en hoeveel zo'n bonnetje kost. Vanaf welke drankprijs is de winst voor jou? Is de tapinstallatie in orde? Tappen is niet zo moeilijk, maar weet je wel hoe je een nieuw vat opsteekt? En niet alle drank wordt getapt: zorg voor kurkentrekkers en flessenopeners.

4. Personeel
Trommel voldoende vrijwillegers op: aan de ingang (zorg voor een controle stempel), buitenwipper(s), kassa (zorg voor voldoende wisselgeld), wc-madam (zorg voor voldoende toiletpapier), dj (brengt die z'n eigen geluidsinstallatie en CD's mee?), tappers... Maak een uurrooster op van wie wat doet op die avond.

5. Sabam en billijke vergoeding
Details over de verplichte Sabbam-administratie  vind je in een apart artikel weer.

Als je opgenomen muziek tijdens een tijdelijke activiteit weergeeft (fuif, eetfestijn, openluchtanimatie, festival, …), dan is de Billijke Vergoeding verschuldigd. Dit is een wettelijke verplichting. Ze is verschuldigd ten gunste van de uitvoerende kunstenaars en producenten en is complementair aan Sabam, die de rechten van de auteurs en componisten int. Hoe aangeven?  De aangifteformulieren type B « voor de organisatoren van tijdelijke activiteiten » en de tarieven zijn beschikbaar op de website www.bvergoed.be, per e-mail op info@bvergoed.be en bij Outsourcing Partners (inningsmaatschappij) PB 181, 9000 Gent 12, tel 070/66 00 15, fax 070/66 00 12. Het ingevuld aangifteformulier moet in bezit zijn van Outsourcing Partners minstens 5 werkdagen voor de aanvang van de activiteit. Indien niet, dan zal het verschuldigde bedrag verhoogd worden met 15%, met een minimumverhoging van 106,14 euro (bedrag geïndexeerd voor het jaar 2006).

6. Verzekering
Neem een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, en hang in de zaal een bericht: "De organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen en diefstal." 

7. Electriciteit
Huur geen lichtinstallatie van 10.000 watt als er maar een onnozel stopcontactje in de zaal zit. Check vooral wat de zekeringen in de zaal aankunnen en laat desnoods de verhuurder van het materiaal op voorhand een kijkje komen nemen. Niets triestigers dan een black-out tijdens je fuif.

8. Opkuis
Wie is verantwoordelijk voor de opkuis achteraf? Als dat niet in de zaalprijs in inbegrepen, zorg dan voor een paar nuchtere geesten. Voorzie vuilniszakken van diverse kleuren, voor het sorteren van de afval. Verder: schoonmaakmiddel, borstels, dweilen, gummilaarzen...


Comments

ONTSPANNING

Striprecensie: 'De Schele Hond' van Etienne Davodeau

Het Louvre in Parijs sponsort al geruime tijd striptekenaars om zich te laten inspireren door (kunstwerken [...]

Expo: 'Wonderkamer van de Waarheid'

Twijfel je tijdens een examen weleens over de waarheid? Geen nood, in de wetenschapswereld gebeurt dat [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84