Image
02/12/2002

Te dik of te mager?

Volstrekte stilte graag: het studentenpanel zetelt! Dit academiejaar laten studenten Rudolf, Davy, Marianne, Nathalie, Claire en Hannes hun licht schijnen over tal van heikele twistpunten. Lees, denk na en zet de discussie gerust verder aan gindse toog!

Pita's, frieten, pizza's, hamburgers en ander heerlijk vettig lekkers zullen elke rechtgeaarde student zeker niet vreemd zijn. Maar voel je je daarmee goed in je vel? Zodanig goed dat je drie keer per week in de fitness hangt en je uitslooft om toch maar een sexy achterste te krijgen? Of ga je voor knoesten van armspieren en wil je zeker zijn dat je het ideale gewicht hebt? Zijn we te dik of te mager en op welke verstandige of eerder idiote manieren gaan we daarmee om? Tast toe!

RUDOLF REYNIERS (74 kg) uit Arenburg (Nederland) studeert geneeskunde in Brussel
"Mollig is aangenaam"

Ik denk dat ik oud en verstandig genoeg ben om daar niet te veel op te letten. Als je onder vrienden bent maak je er wel eens al lachend een opmerking over. Meisjes hebben er meer problemen mee, deels opgelegd door het modebeeld. Zij zullen er eerder over klagen en zijn ook meer met hun uiterlijk bezig. Te dunne mensen ken ik niet, maar mensen die ietwat mollig zijn vind ik aangenaam en gezellig in de omgang. Als je er zelf geen probleem mee hebt en goed in je vel zit, dan is er niks aan de hand. Iemand die afwijkt van het gewone is altijd makkelijk om mee te spotten, en dat praat ik zeker niet goed. Eigenlijk is dat uitlachen ook best belachelijk, want iedereen wijkt op een of andere manier af van wat 'normaal' is. Dat gebeurt ook veel meer op de lagere school en niet bij volwassenen. Bepaalde mensen zullen natuurlijk altijd bevooroordeeld blijven en mensen die afwijken zullen zich dan dubbel en dik - (lacht) dat woord is niet echt goed gekozen in deze context - extra moeten bewijzen. Het kan voor benadeling zorgen. Zelf zou ik liever eerder een beetje te dik zijn dan te mager omdat ik dikke mensen als goedlachs en bourgondisch ingesteld zie. Ik kan het ook meestal goed vinden met die mensen.

DAVY AGTEN (125 kg, 2.02 m ook wel) uit Peer studeert informatica in Hasselt
‘de grote teleurstelling’

Over dit onderwerp is al zoveel gezegd en geschreven, maar volgens mij is dat allemaal tijd en papier weggegooid. Iemand die zich goed in zijn vel voelt is niet te dik of te dun. Het is pas wanneer die persoon zich slecht gaat voelen of wanneer het te dik of te dun zijn schadelijk is voor zijn/haar gezondheid dat er ingegrepen moet worden. Bij iedereen ligt dit anders, dus er een bepaald gewicht op zetten gaat niet. De uiterst slanke modellen in de mode- en reclamewereld voelen zich (hopelijk voor hen) waarschijnlijk goed in hun vel, maar dit hoeft absoluut geen maatstaf te zijn voor de rest van de wereld. Voor veel personen is zo een lijn gewoon niet haalbaar en volgens mij ook heel ongezond. Langs de andere kant is te dik zijn natuurlijk ook levensgevaarlijk, want je lichaam kan dat gewoon niet aan. De wereld zit met een schoonheidsideaal dat meestal niet haalbaar is. Ondertussen zijn er veel mensen die zich toch laten vangen door diëten en vermageringskuren waar ze zelf bijna niks aan hebben, maar waarmee wel zeer veel geld verdiend word. Zo zie je elke dag wel producten opduiken die vanalles beloven en uiteindelijk leiden tot een grote teleurstelling. Je portefeuille is dan natuurlijk wel een pak lichter geworden. Ik snap echt niet dat mensen zich daar door laten vangen.

MARIANNE HERBOSCH (49 kg) uit Antwerpen studeert kleuteronderwijs in Leuven
"Zie die dikke daar lopen!"

Je had het beeld van meisjes die zich vergeleken met topmodellen als Kate Moss of Naomi Campbell en zich uithongerden om er ook zo 'goed' uit te zien. Nu is er meer een tendens van laisser-faire, "ik eet graag, dus ik eet wat ik wil." Je ziet ook veel dikke mensen. Zelf ben ik vrij mager, maar ik eet gewoon, vrij veel zelfs. Ik heb geluk. Je moet voor jezelf bepalen of je gelukkig bent met hoe je eruit ziet en je weinig aantrekken van wat de anderen zeggen of denken. Maar extremen van anorexie of echte zwaarlijvigheid moet je in toom houden. Ik denk dat de meeste mensen over hun uiterlijk nadenken. Als je zo rondkijkt, meisjes die te dik zijn, die boven het zogezegde normgewicht zitten, die krijgen veel kritiek. En er wordt ook best wel gezegd van "zie die dikke daar lopen". Veel meisjes reageren daarop en doen er iets aan. Het zijn dan ook wel die mensen die in het extreme gaan vervallen, tot ze er ziek van worden. Zoiets moet je met een goede reden én een goede begeleiding doen, anders wordt het gevaarlijk. Te dik of te mager, dan eigenlijk nog liever een maatje meer. Maar ik heb een heel normale maat, een small, en ik moet gelukkig voor niets opletten.


Comments

ONTSPANNING

Influencers spelen gênante studentenverhalen na in nieuwe reeks

Vanaf midden november kan je kijken naar Student Confessions, een nieuwe serie waarin bekende koppen [...]

Boekennieuws: Blinker is terug!

Blinker is terug! Na 12 lange jaren zonder Blinker haalt auteur Marc De Bel zijn populaire personage [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Ben jij aangesloten bij een studentenvereniging?

 Ja, sowieso!
 Ja, maar enkel door corona.
 Nee!

Job in the picture

Ontdek het grootste chocolademuseum ter wereld

In Kilchberg, een plaats bij Zürich, heeft de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt een chocolademuseum [...]

18/09/2020

Na Instagram komt nu ook YouTube met een TikTok-kopie

Als je hen niet kan verslaan, kopieer hen dan. Dat is wat de reuzen van de sociale media vaak doen. Instagram [...]

17/09/2020

Ga op citytrip naar Brugge en ontvang cadeaus

Op reis gaan? Veel mensen durven het door corona niet meer te riskeren. Gelukkig kan je ook in België [...]

15/09/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84