Image
31/01/2000

De stoere Aesculapia-mannen "Ons presidium loopt als een trein"

De geneeskundestudenten van de Universiteit Antwerpen zijn een geducht volkje. "Die van Vesalia zijn echte varkens," dixit Joost Van Dinther, preses van broederclub Aesculapia, "maar we bouwen wel fijne feestjes samen." Als we maar mogen meedoen.

GOM: Waar komt de naam Aesculapia vandaan?

Joost Van Dinther: Aesculapia komt van Aesclepios, de Griekse god van de geneeskunde. Die wordt uitgebeeld door een slang, en die wordt de Aesculapos genoemd. Vandaar dus.

GOM: En vanwaar jullie faam?

Joost Van Dinther: (grinnikt) Ja, wij zijn een beetje harder, een beetje stoerder hé. We bouwen zwaardere feestjes, dingen lopen bij ons al eens meer uit de hand, op een studentikoze manier dan wel te verstaan. We hebben ook een vrij zware doop.

GOM: Toch eens een studentenclub die het wil toegeven...

Joost Van Dinther: Onze doop bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met een verkoop en een hele namiddag drill. De week nadien word je dan gedoopt, maar in die week is er een speciale kroegentocht met allerlei opdrachten in de stad, de schacht moet een week beschikbaar zijn voor z'n meter en peter en je moet voor de club zelf ook dingen doen. De rest van de doop zelf bespaar ik je maar...

Zware feestjes

GOM: Zijn jullie een feestende club?

Joost Van Dinther: Absoluut. We hebben per semester toch minimum 5 à 6 TD's, dus zeker 12 op een jaar, en niet van de minste. We hebben bijvoorbeeld elk jaar een Wapenstilstand-TD, er is jaarlijks de Eerste Zit-TD, waar je 300 frank toegang betaalt en alles is gratis, telkens een grandioos succes. We hebben ons openingsgalabal waar toch 1100 man op afgekomen is dit jaar, en nu op 19 februari hebben we ons 'gewoon' galabal (zie eventkalender voor meer info - MD)

GOM: Doen jullie nog iets anders ook?

Joost Van Dinther: Soms, in ons clubcafé De Buis houden we Buis-namiddagen, soms samen met de leden van Vesalia. Die zijn nog iets zwaarder. (lacht) Echte varkens zijn dat, en ze zijn niet te beschaamd om het toe te geven, echt... We hebben ook een vatenslag: zoveel mogelijk vaten drinken als we kunnen. Dan is er de actie Bloedserieus halfweg maart, met alle uniefs en hogescholen in Antwerpen. Drie dagen bloed inzamelen, en zoveel mogelijk studenten bereiken die willen bloed geven. Alleen een beetje jammer dat de mensen van Unifac (van UFSIA - MD) net de week nadien een bal hebben, waardoor ze eigenlijk tijd tekort komen om Bloedserieus samen goed te kunnen organiseren.

Handjes schudden

GOM: Jullie hebben dan toch een ongelooflijk sterk presidium.

Joost Van Dinther: Ons presidium telt 15 man, en het loopt als een trein. Voor ons galabal bijvoorbeeld moet ik als preses echt niets doen, ik denk dat er maar weinig presessen zoiets kunnen zeggen. De avond zelf doe ik m'n smoking aan en ik moet gewoon mensen ontvangen en handjes schudden.

GOM: En waar houdt de preses zich dan wel mee bezig?

Joost Van Dinther: Ik ben bezig met een soort fakbar-clublokaal te maken, enfin, iets gezelligs met een toog en een tap. Vanaf het tweede semester beginnen we daarin te klussen en te verbouwen. Het lokaal bevindt zich op het Fort in Wilrijk, eigenlijk gebouwen van de UIA, maar die staan daar te staan en we krijgen het ter beschikking. 't Zal wel een tienjarenplan worden, maar vanaf de verkiezingsweek zouden we er al activiteiten willen laten doorgaan.

GOM: Kleef eens vijf woorden op Aesculapia.

Joost Van Dinther: Studentikoos. Gezellig. Ontspannend. (denkt na) Dynamisch. (begint te lachen) Neen, laat dat er maar uit, het wordt té. Wat kan er nog bij... Ik vind eigenlijk dat ik er drie mooie gezegd heb.

GOM: Allez vooruit, voor één keer is 't goed.

(MD)

Aesculapia kan je bezig zien in stamcafé De Buis, Marie Josélaan 29, Berchem


  • Slider
  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84