Image
13/06/2018

Bloktip: De ideale powernap


Heb je wel eens last van een slaaptekort? Wees dan slim en doe een powernap! Volgens NASA voorkom je zo allerlei negatieve effecten op je gezondheid. Je bent namelijk verplicht om je slaapachterstand in te halen, anders hink je wanhopig achterop op de ‘slaapachterstandmeter’. Verder is de powernap volgens het onderzoek niet alleen hét middel om je slaaptekort weg te werken. Het houdt je alertheid op peil, voorkomt een burn-out, optimaliseert je zintuigen, vermindert je kans op hartziekten met 37 procent en zet je even productief als in het begin van je werkdag. Wel legt het onderzoek extra nadruk op het juist uitvoeren van je powernap door het juist af te stellen op je aantal uren slaapachterstand. Anders zal je nog steeds last hebben van beïnvloeding van je gemoedstoestand, je focus, je geheugen, je sociale omgangsvormen en je immuunsysteem. Wie dus vaak met zijn hoofd op de schoolbank ligt let dus best even op:
 
o    Bij 1 uur slaapachterstand moet je een powernap nemen van 90 minuten, want iedere volledige slaapcyclus van lichte naar diepe slaap en terug naar lichte slaap duurt 90 minuten. Een vroegtijdige onderbreking rijdens de REM-slaap is namelijk geen goed idee.
 
o    Bij meer dan 1 uur slaapachterstand moet je een veelvoud van de vorige slaapcyclus aanhouden.
- 90 minuten (1 cyclus) compenseert dan 1,5 uur of minder slaaptekort
- 180 minuten (2 cyclussen) compenseert dan tussen 1,5 uur en 3 uur slaaptekort etc.
 
o    Is 90 minuten net iets te lang voor jou? Dan is 25 minuten de ideale tijdspanne voor een dutje. Het duurt bij de meesten namelijk 15 tot 25 minuten om in een diepe slaap te geraken en in de eerste REM-slaap terecht te komen.
 
o    Tussen half twee en half vier in de namiddag is het beste moment van de dag om een powernap a.k.a. ‘siësta’ in te lassen. Dit is namelijk het moment dat je natuurlijke middagdip plaatsvindt waar ze in Zui-Europa, Latijns-Amerika en grote delen van Azië al gretig op inspelen. Misschien een regeltje dat de productiviteit bij kan opkrikken in deze tijden van crisis?


Bron: www.timemanagement.nl 

foto: Shutterstock
 
  • Slider
  • Slider
  • Slider

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84