Image
13/06/2018

Bloktip: Zo overleef je een nachtje doorblokken


Koffie                                                                     
Koffie is rijk aan cafeïne, wakker blijven zou dus geen problemen mogen opleveren. Er zijn wel enkele nadelen aan verbonden: cafeïne is niet alleen verslavend, het droogt je ook uit (dehydratatie). Bovendien word je er wel eens nerveus van, en dat kan je tijdens de examens missen als kiespijn.
 
Cola                                                                       
De cafeïneboost helpt je de nacht doorkomen. De nadelen van cola zijn dezelfde als die van koffie. Een overdosis cafeïne kan trouwens ook nog gedragsstoornissen veroorzaken. Angstaanvallen en irritant gedrag behoren tot de mogelijkheden, een mooi vooruitzicht voor de kotgenoten dus!
 
Chocolade                                                               
Fondant levert de beste resultaten. Het bestanddeel fenyletylamine zorgt voor een betere concentratie én een verhoogde potentie. Mannen kunnen zich dus beter onthouden als hun prof een knappe jongedame is. Slank zal je er wel niet van worden.
 
Energiedrank                                                          
Energiedranken verhogen de concentratie, het fysieke uithoudingsvermogen, de reactiesnelheid en de waakzaamheid. Omwille van het cafeïnegehalte vermijd je best al te grote hoeveelheden. Deze energiedranken geven je dan wel vleugels, maar je dorst lessen doen ze niet. Je kunt dus beter ook nog iets dorstlessends drinken.
 
Sportdrank                                                             
Sportdranken zijn isotone dranken, wat betekent dat ze je dorst lessen en je energiereserves aanvullen. Het zijn dus eigenlijk oplapmiddelen, wat ze uitstekend geschikt maakt om te recupereren na een zware inspanning, maar om een nachtje door te blokken zijn er betere alternatieven.
 
Ginseng                                                                  
Het kruid ginseng heeft volgens de overlevering verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft inderdaad ook een licht positief effect op de hersenen, maar het gehoopte wondermiddel is het niet. Dit is hoogstens een handig hulpmiddeltje.
 
Amfetamine                                                            
Met amfetamines (zoals het beruchte pepmiddel Captagon) blijf je ongetwijfeld de hele nacht wakker, en toch is het geen aanrader. Van amfetamines kan je psychotisch en agressief worden en ze zijn uitermate verslavend. Dit zware spul enkel gebruiken op doktersadvies!
 
Tonicum                                                                  
Tonische middelen (bv. Dynarax) gaan fysieke en mentale vermoeidheid tegen. Volgens sommigen verhoogt het de concentratie en gaat het oogvermoeidheid tegen, verschillende specialisten daarentegen beweren dat het effect gering is. Of je een tonicum gebruikt of niet hangt dus af van wie je geneigd bent te geloven.
 
Vitaminepreparaten                                                 
Een tekort aan ijzer of zink veroorzaakt oververmoeidheid. Met vitaminepreparaten kan je die vermoeidheid wegwerken. Vitamines krikken je energieniveau op, maar ze zullen je niet wakker houden. Blokkende studenten hebben er dus weinig aan, tenzij als placebo.
 
Koelte                                                                     
Vermijd alle warmte. Zet gerust een raam open voor een frisse geest. Als je het te warm hebt, word je immers slaperig en suf.
 
Wandelen                                                               
Een beetje lichaamsbeweging kan nooit kwaad. De koude nachtlucht werkt bovendien zeer verfrissend. Al wandelend kan je je gedachten eventjes verzetten, waarna je met vernieuwde aandacht terug aan het studeren gaat.
 
Seks                                                                       
Het begint allemaal met het bloemetje en de bij... Nee, even serieus nu. De adrenaline-opstoot die door de seks veroorzaakt wordt, stimuleert het brein. Kortom, de ideale pauze, ze bestaat!
 

foto: Shutterstock
 
  • Slider
  • Slider
  • Slider

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84