Image
01/09/2016

STUDENTENCLUBS: Van vettigheid tot eeuwige vriendschap


GUIDO geeft studentenclubs en -verenigingen bij het begin van het academiejaar telkens de kans om zichzelf in de kijker te zetten op onze website. Het enige wat je daarvoor moet doen is een vragenlijst invullen of laten invullen door het presidium, en die krijg je door een mailtje te sturen naar sofie@guido.be. Hier zie je hoe jouw 'artikel' eruit zal zien op www.guido.be.

______________________________________________________________________________________________________

Lid worden van een studentenclub: doen of niet doen? Laat je in elk geval niet afschrikken door opgeklopte verhalen over uit de hand gelopen dopen, want studentenclubs doen zoveel meer dan brassen en zuipen.

 
5 hardnekkige mythes over studentenclubs
 
1. In studentenclubs wordt alleen maar gezopen
 
Fout! Je commilitones maken je ook wegwijs op de campus, je kan voordelig mee op skireis, zij zorgen voor een Guido Stadsgids en je kan bij de vereniging vaak terecht voor cursussen en modelexamens.
 
2. Proffen kijken neer op zuiplappen van studentenclubs
 
Met de hand op het hart: dat is helemaal niet het geval. De meeste proffen zijn juist allergisch aan wereldvreemde blokbeesten die hun stof wel kennen, maar voor de rest geen leven hebben. Vaak hebben proffen zelf een presidiumverleden in een studentenclub, dus ze hebben daar best wel sympathie voor.
 
3. Cantussen is stom, want je moet je aan allerhande regels houden
 
Tja, dan is voetballen ook stom, en alle games, en om het even welk gezelschapsspel, of zelfs naar de film of het theater gaan. Daar gelden ook regels en reglementen die het leuk moeten houden voor iedereen. Een cantus zonder regels is gewoon een ongecontroleerde zuippartij, en daar heeft niemand iets aan.
 
4. Het is levensgevaarlijk om je te laten dopen
 
De meeste studentendopen zijn veel minder goor dan wordt rondgebazuind. Het zijn alleen de zeldzame excessen die de krant halen, maar meestal is een doop een ludiek gebeuren dat er gewoon bijhoort. In de grote studentensteden houden de meeste clubs zich voorbeeldig aan het doopcharter dat in samenwerking met de stad werd opgesteld. Trouwens, je bent nooit verplicht om eraan deel te nemen.
 
5. Ik wil slagen, dus ik heb geen tijd voor het studentikoze verenigingsleven
 
In het hoger onderwijs leer je niet alleen alles over je vakgebied. Nee, in de marge van je eigenlijke studie groei je uit van een opgeschoten puber tot een zelfstandig persoon die klaar is voor de arbeidsmarkt en het echte leven. Dat virtuele diploma van de 'universiteit van het leven' haal je niet door aan je bureau te blijven zitten!
 
Cantuslatijn voor beginners
 
AD FUNDUM
In één keer ledigen van een pint bier. Als dat bovendien in één teug gebeurt - een fysieke krachttoer die niet veel studenten beheersen - spreken we over 'salamanderen'.
 
AD LIBITUM
Cantuscommando dat wil zeggen dat je een slok van je pint moet nemen. Hoe groot of klein die slok is, bepaal je zelf.
 
CANTUS
Geformaliseerd drinkgelag waarbij liederen uit de codex worden gezongen en drinkspelletjes worden gehouden. Een cantus verloopt via strikte regels onder de strenge leiding van de preses.
 
CANTOR
Presidiumlid dat op de cantus de liederen inzet, waakt over de harmonie en de commilitones nieuwe liederen aanleert.
 
CODEX
Liederenboek dat door de cantusgangers wordt gebruikt. Je vindt er ook gedragsregels in terug. Elke grote studentenstad gebruikt een eigen versie van de codex, en kijkt smalend neer op andere versies.
 
COMMILITONES
De (gedoopte en ontgroende) leden van een studentenclub die niet tot het presidium behoren.
 
CORONA
Rechthoekige opstelling van tafels tijdens een cantus. Het presidium neemt plaats aan de hoofdtafel, de commilitones aan de zijtafels, en de schachten aan de tafel verst van het presidium verwijderd. De ruimte in het midden wordt gebruikt voor drinkspelletjes en ludieke opdrachten.
 
DOOP
Ritueel aan het begin van het academiejaar waarbij de schachten allerhande (vaak vieze) opdrachten moeten uitvoeren om te bewijzen dat ze het waard zijn toe te treden tot de club.
 
IO VIVAT
Studentenlied bij uitstek, dat wordt gezongen bij de aanvang van de cantus, en dat elke student wordt geacht uit het hoofd te kennen. De commilitones staan recht en leggen bij het zingen de rechterhand op het hart. Io vivat wordt ook gezongen als eerbetoon telkens als een ex-preses van de club of een preses van een bevriende club de cantuszaal (of zelfs het café) binnentreedt.
 
LINT
Leden van een studentenclub dragen bij alle activiteiten een lint in de clubkleuren. Presidiumleden dragen een breed lint met clubschild over hun rechterschouder. Commilitones dragen een dun lint over hun rechterschouder. Schachten dragen een dun lint over hun linkerschouder. De schachtentemmer draagt twee dunne linten gekruist over de borst, al is dat niet in elke studentenstad het geval.
 
ONTGROENING
Ritueel aan het einde van het academiejaar waarbij de schachten in de club worden opgenomen als volwaardige commilito. Is dus niet hetzelfde als de doop.
 
PRESES
Leider van de studentenclub en voorzitter van het presidium. De preses zetelt één academiejaar, tenzij hij of zij herverkozen wordt. Hij leidt ook de cantus.
 
PORRE
Populaire roepnaam voor een vrouwelijke student.
 
ROLLING
Kroegentocht met de leden van de studentenclub, waarbij in elk bezocht café liederen worden gezongen en uiteraard pinten worden gedronken.
 
SCHACHT
Student tijdens zijn eerste jaar bij de studentenclub. Je wordt pas commilito na de ontgroening op het einde van je schachtenjaar, dus nog niet na de doop.
 
SENIOR
Roepnaam van de preses. Als de preses tijdens de cantus het glas heft en zegt: "Prosit corona", antwoorden de commilitones: "Prosit senior".
 
TEMPUS
Plaspauze in de cantus. Als het niet meer kan houden tot de volgende tempus, kan je als volgt een uitzondering vragen: "Senior, tempus peto". Meestal moet je dan een rijmpje verzinnen, waarna de preses je zal toestaan de cantus te verlaten.
 
ZWANENZANG
Bijzonder stemmige cantus op het einde van het academiejaar waarin afscheid wordt genomen van afstuderende commilitones.
 
Hoe vettig verloopt de gemiddelde studentendoop?
 
Toegegeven, er zijn smakelijker gezichten dan een sliert schachten die onder leiding van een schachtentemmer door een berg vuiligheid kruipen, pinten salamanderen met allerhande smerigs erin en een hoop onnozele opdrachtjes moeten uitvoeren. Maar ach, het is uiteindelijk maar een ontgroeningsritueel, dus neem het allemaal alsjeblieft niet te serieus.
 
 
Meest gebruikte producten
 
  1. Bloem
  2. Ketchup
  3. Eieren
  4. Mosterd
  5. Choco
 
 
Veel voorkomende opdrachten
 
  1. Degoutante brouwsels ad fundum naar binnen werken
  2. Rollebollen in de meest stinkende substanties
  3. Op café gratis pinten bier versieren
  4. Geblinddoekt chocomousse doorgeven
  5. De eieren in mekaars slip proberen te breken

foto: printscreen fkgent.be

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84