Image
18/09/2016

Gents Universitair Koor (GUK): “Laat die tong maar flapperen”


Over welke opleidingen ontfermt de club zich?
Alle studenten van de associatie UGent kunnen deel uitmaken van het GUK
Wat is jullie stamcafé?
We openen wekelijks na de repetitie onze GUK-bar in de Therminal!
Wat zijn de jaarlijkse hoogtepunten?
Elk semester werken we toe naar een nieuwe concertreeks. Telkens een ander thema of een andere muziekstijl, dus elk semester een nieuw avontuur! We gaan ook elk semester gezellig op repetitieweekend. In de zomervakantie hebben we onze befaamde GUKreis, een concertreis in het buitenland. Daarnaast zorgt onze Feest voor genoeg andere leuke activiteiten doorheen het jaar.
Wanneer is de club opgericht?
Het GUK werd opgericht in 2000
Wie heeft de club opgericht?
Het GUK werd opgericht door enkele zanglustige studenten, aangestuurd door Catelijne Grasso, Maarten Sabbe en Koen Van Vaerenbergh, gesteund door het VRG en de VTK.
Hoeveel leden telt de club?
Het koor bestaat ongeveer uit zo’n 70 studenten
Hoeveel kost een lidkaart?
Lidmaatschap is volledig gratis!
Welke leden bekleden de voornaamste functies?
Elk jaar wordt onder de koorleden een nieuw bestuur gekozen. Het bestuur van dit academiejaar:
Voorzitter: Juriaan Vanmechelen
PR Extern: Simon Allosserie
PR Intern: Claus Decoo
Secretaris: Anthony De Lille
Weekend: Jana De Muelenaere
Redactie: Julia Luykx
Penning: Charlotte Delabie
Feest: Thomas Lanssens
Reis: Bob Oeyen
Web: Siebe Spronk
Het koor is natuurlijk niets zonder onze vaste dirigent, Joris Derder
Hoe verlopen studentendopen?
Lid worden van het GUK gebeurt via een stemproef. Net zoals een doop verloopt dit achter gesloten deuren. Kandidaat-leden bewijzen hier hun kunnen en verwerven zo een plaatsje in het koor. De zenuwen op dit gebeuren staan meestal zeer zwaar gespannen, maar als je zangkwaliteiten in orde zijn heb je helemaal niets te vrezen!
Waarom is jullie club beter dan de andere?
De kracht van het GUK zit hem in onze focus op het verhaal en de emotie van de muziek. Dit is wat we willen overbrengen op het publiek. Onze dirigent, Joris Derder, is hier de drijvende kracht in. Hij verwacht van ons een hoge technische verfijning maar plaatst dit altijd in dienst van de muzikaliteit en inhoud. “Maak een zuiltje van klank, niet Bianca Castafiore achterna”. De techniek is slechts een middel om de boodschap van de muziek over te brengen. Elke subtiele versnelling en iedere pauze moet betekenis hebben en kloppen met de inhoud van het stuk. Muziek draait tenslotte om meer dan virtuositeit en techniek. Samen muziek maken verbindt mensen. GUK-vriendschappen zijn dan ook nergens mee te vergelijken! (Met dank aan GUK-filosoof Joeri voor deze prachtige omschrijving)
Wat is jullie (levens)motto?
[Na elke repetitie] “En we gaan er nog een gaan drinken!”
Wat is de leukste anekdote?
Joris, onze dirigent, durft wel eens vreemde uitspraken doen. “Iedereen spuwen met alles wat ge in u hebt zitten”, “laat die tong maar flapperen” of “Als je het traag kan, kan je het snel ook. Dat geldt niet altijd, maar hier wel” zijn maar enkelen uit het aanbod!
Waar zijn jullie ’t meest trots op?
Onze classificatie in de categorie Uitmuntendheid, en de gouden en zilveren medaille op het Bratislava International Choir Festival.
Wat is de grootste roddel over de club?
Iedereen weet waarom mannen lid worden van een gemengd koor, waar er doorgaans dubbel zoveel vrouwen als mannen lid zijn…
Zijn er bekende Vlamingen die ooit lid waren?
Kandidaat Miss België en YouTuber Laura Govaerts is momenteel al enkele jaren lid van het GUK. Ook Madam Bakster Laura Verhulst, de bekende student-ondernemer met guiltfree dessertjes, was enkele jaren lid.
Website?
www.gentsuniversitairkoor.be
Filmpjes?
Op YouTube vind je heel wat opnames, deze bijvoorbeeld. Gewoon even “Gents Universitair Koor” opzoeken
  • Slider
  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84