Image
03/06/2018

FRANZ FERDINAND op de dansvloer

 
Na een tiental jaar vol enorme hits (denk aan 'Take me out' en 'Do you want to') leek er wat sleet te komen op de groep van Alex Kapranos. Het vertrek van hun uitmuntende gitarist kwam als een wake-up call en Franz Ferdinand stelde zichzelf serieus in vraag. Ze besloten opnieuw te beginnen, met frisse ambitie. Na een samenwerking met de broers Mael (van Sparks) klinkt hun nieuwe album Always Ascending als een nieuwe start. GUIDO ging praten met drummer Paul Thompson en toetsenist/gitarist Julian Corrie van Franz Ferdinand, die er ook op het podium van Werchter bij zullen zijn.
GUIDO: Sinds Right Thoughts, Right Words, Right Actions is jullie muziek flink geëvolueerd. Is dat de invloed van Philippe Zdar bij de productie?
Paul: We wilden al geruime tijd samenwerken met Philippe Zdar. Vijf of zes jaar geleden hadden we al contact opgenomen met hem, maar hij was toen overbezet en vond in zijn agenda geen gaatje meer voor ons. Voor dit album hadden we meer geluk.
Julian: Initieel waren we van plan om hem enkel aan het titelnummer 'Always Ascending' te laten sleutelen, maar we kregen al snel door dat Philippe een frisse wind door onze muziek deed waaien. Hij komt uit het clubmilieu. We wilden zijn ervaring gebruiken om eens iets nieuws te doen, om een nieuw geluid te vinden op de grens tussen rock en iets anders.
GUIDO: Het nieuwe album viel ook samen met het vertrek van een van jullie originele groepsleden.
Paul: We waren niet echt verrast door het vertrek van Nick, maar ik ontken niet dat we er behoorlijk overstuur van waren. Nick maakte van in het begin deel uit van de groep, hij was een maat van ons. Toen hij vertrok, zaten we met de handen in het haar. Maar toen hebben we ingezien dat zijn vertrek een opportuniteit was om nieuwe dingen uit te proberen. In plaats van op zoek te gaan naar een andere gitarist, hebben we Franz Ferdinand verstrekt met twee nieuwe bandleden: Julian en Dino. Wat we interessant vonden aan Julian, is dat hij een totaal andere achtergrond heeft dan wij. Hij brengt nieuwe invloeden aan. Hij heeft groove in onze muziek gebracht.
Julian: Ik ben lid geworden van de band in augustus 2016. Ik kom helemaal niet uit dezelfde scene als Franz Ferdinand. Tien jaar geleden heb ik Miaoux Miaoux opgericht, een indie electro-project. Toen ik bij Franz Ferdinand kwam, hebben de overige drie groepsleden erop aangedrongen dat ik mezelf bleef, en dat heeft me overtuigd. Ik ben niet bij de band gekomen om John te imiteren, maar om iets toe te voegen, op een nieuw creatief elan. Samen zijn we heel snel nieuwe nummers beginnen te schrijven.
Paul: Na het vertrek van Nick hebben we een tijdlang met z'n drieën gespeeld, voordat we op zoek gingen naar nieuw bloed. Julian werd ons door verschillende vrienden aanbevolen, min of meer op hetzelfde moment: eerst door Paul Savage van Delgados, daarna door Stuart Braithwaite van Mogwai.
GUIDO: Het vorige album van Franz Ferdinand is al vier jaar oud. Ondertussen hebben jullie een plaat opgenomen met Sparks, onder de naam FFS.
Paul: Die samenwerking met Sparks heeft ons deugd gedaan. Die mannen zijn bijna zeventig jaar oud, maar die leeftijd staat enkel op hun paspoort. Ze zijn allebei ongelooflijk enthousiast en open van geest. We hebben een serie concerten gedaan met Russel en Ron en hebben veel van hen geleerd. Die kerels hebben tientallen albums opgenomen en hun sound is blijven evolueren. Ze hebben nieuwe stijlen uitgeprobeerd, hebben zowel succes als mindere dagen gekend, maar ze zijn altijd blijven experimenteren. Doordat ze ons hebben getoond dat we niet bang moesten zijn om ons los te scheuren van het verleden, hebben ze de deur geopend naar Always Ascending, want dat album is anders dan wat ervoor kwam. Niet iedereen zal ervan houden, maar we waren niet op zoek naar een consensus. We zijn erg fier op de plaat. Het is een belangrijk keerpunt voor Franz Ferdinand.
GUIDO: Jullie zijn de afgelopen jaren nooit echt gestopt met touren, zonder dat jullie een album te promoten hadden.
Julian: Dat laat je toe om voortdurend nieuwe songs uit te testen en te laten roderen. Zo konden we de studio induiken met songs die eigenlijk al af waren. Nogal wat groepen trekken naar de studio met ruwe demo's en hebben dan veel tijd nodig om die te verfijnen. Dat is een manier van werken waar ik niets op tegen heb, maar zo zit je wel een half jaar in de studio. Dat is niet echt ons ding. Always Ascending hebben we live en snel opgenomen. Franz Ferdinand is vooral een groep vrienden, een gang. Wij hebben geen zin om in een soort van routine terecht te komen.
GUIDO: Jullie song 'Demagogue', die over Donald Trump gaat, heeft het album niet gehaald. Waarom niet?
Paul: We hebben 'Demagogue' heel snel opgenomen, juist voor de verkiezingen, in het kader van het project 30 Days, 30 Songs. Een paar dagen later publiceerde de Washington Post de beruchte video waarin Trump het had over vrouwen by the pussy grijpen. Dat herinner je je nog wel. We dachten dat dat het einde van zijn kandidatuur zou betekenen, maar er gebeurde niets. Het is toch te gek voor woorden dat die vent zulke obsceniteiten kan uitkramen en toch de machtigste man ter wereld worden. De reden dat we de song niet op de plaat hebben gezet, is dat de inhoud misschien niet actueel zou blijven, maar we zullen 'Demagogue' zeker nog af en toe live spelen.
GUIDO: Verwijst 'Lois Lane' naar die journaliste uit Superman, het lief van Clark Kent?
Paul: Trump haat journalisten. Hij is er bang van, en dat is logisch. Hij doet er alles aan om kwalitatieve onderzoeksjournalistiek in een slecht daglicht te plaatsen. Ik weet dat ik oude koeien uit de sloot haal, maar het zijn wel journalisten die er indertijd voor hebben gezorgd dat Richard Nixon is moeten opstappen na het Watergate-schandaal. Trump weet dat maar al te goed. Trump en Poetin proberen journalistiek in diskrediet te brengen door meteen de fake news-kaart te trekken. Franz Ferdinand is geen geëngageerde groep, maar we vinden het belangrijk om hiertegen onze stem te laten horen.
Julian: Lois Lane is een interessant personage, want ze is ervan overtuigd dat ze via onderzoeksjournalistiek kan meebouwen aan een betere wereld. Ik weet niet of je het een politiek nummer kan noemen, maar wij vonden Lois een interessant personage. Zij deinst er niet voor terug om zich te weren als een duiveltje in een wijwatervat om de waarheid bloot te leggen. Een wijf met ballen!
 
(CT)
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

Poll

Wanneer start jij met blokken?

 Ik ben al lang bezig
 Vandaag, beloofd!
 Morgen, zonder excuses!
 Ik heb nog tijd genoeg

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84