Image
07/01/2019

Over de studententijd van Bart Cannaerts "Ik heb mijn studentenjaren grotendeels verscheten."

Bart Cannaerts - stand-upcomedian en jurylid van De Slimste Mens - staat op 6 december als MC op het podium van de vernieuwde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen (vlak naast de Zoo), waar het Antwerp Symphony Orchestra het Clubconcert Bernstein 2.0 ten beste geeft. Is Cannaerts dan een stiekeme liefhebber van musicals en klassieke muziek?
In het programmaboekje van het Antwerp Symphony Orchestra verklapt Bart dat West Side Story van Leonard Bernstein inderdaad een van de weinige elpees is die zijn ouders in huis hadden. "Ik ben dus toch al een beetje vertrouwd met de man zijn werk," lacht hij. "Ik ben geen grote muziekkenner of concertganger, in geen enkel genre. Ik heb de top-100 van Klara in de auto liggen en die cd's zet ik regelmatig op. Elke keer opnieuw denk ik: 'Dat is eigenlijk wel tof, klassieke muziek. Ik zou dat meer moeten opzetten.' Ik ontdek dat dus écht elke keer opnieuw."
 
Bart vindt dat de Clubconcerten, die maar een uur duren en informeler zijn dan andere klassieke concerten, op zijn lijf geschreven zijn. "Het is ideaal om jezelf voor het eerst of opnieuw onder te dompelen in klassieke muziek. Ik wil door mijn presentatie en interviews met dirigent, solist of muzikanten het publiek in de juiste sfeer en de juiste mindset brengen om van het concert te genieten. Ik wil het publiek meetrekken in mijn eigen enthousiasme."
 
Niksen kan niet meer
 
GUIDO: Jij hebt Bio-ingenieur gestudeerd in Leuven. Hoe enthousiast ben je als je terugblikt op je studententijd?
Bart: Ik ging amper naar de les en sliep gigantisch veel, tot twaalf uur per nacht. ’s Weekends speelde ik basket en was ik scoutsleider, en tijdens de week rustte ik daarvan uit. Hoewel ik op kot zat en in feite dus wel de mogelijkheid had om de beest uit te hangen, heb ik mijn studententijd vooral verscheten. Ik heb er niet voldoende uitgehaald. Vaak hoor ik anderen vertellen over de straffe stoten die ze hebben uitgehaald, maar zo kan ik er mij geen herinneren. Natuurlijk heb ik wel een diploma behaald, maar ik had bijvoorbeeld ook een film kunnen schrijven of toneel kunnen spelen. Tegenwoordig valt het wel nog eens voor dat ik zit te niksen, maar nu knaagt dat veel meer dan weleer. Beste studenten, profiteer er dus van!
GUIDO: De studententijd wordt terecht geromantiseerd?
Bart: Tuurlijk, keihard. Maar daarom zou ik het nog niet de mooiste tijd van mijn leven noemen. Nu beleef ik bijvoorbeeld een mooiere tijd dan toen. Al ben ik ook niet zo nostalgisch aangelegd. Het moment waarop ik leef, vind ik altijd het allermooiste. Trouwens, als ik nu eerstejaarsstudenten zie fietsen in Leuven, vind ik die piepjong, hoewel heb ik er zelf natuurlijk ook nog zo heb uitgezien. Toen ikzelf in het eerste jaar zat, dacht ik ook dat ik de man was. Ik zat aan de unief, ik studeerde, ik vond mijzelf zó volwassen.
 
Twee pintjes en al zat
 
GUIDO: Typeer de student Bart Cannaerts.
Bart: Ik was een luie student. Eind mei begon ik notities in te zamelen van medestudenten die wel naar de les waren geweest. Bovendien had ik iedere zomer tweede zit. Dat was niet bewust, maar ermee ingezeten heb ik nooit. Na het scoutskamp een maand fulltime studeren, eigenlijk deed ik dat wel graag. Hoewel ik nauwelijks iets heb aangevangen met mijn diploma, vond ik de cursussen wel interessant. Ik kan mezelf dus allerminst een voorbeeldige student noemen, noch op studievlak, noch op het vlak van – het andere uiterste – strontzat door Leuven rollen. Mijn eerste bachelorjaar heb ik volledig bierloos beleefd. Ik was al twintig toen ik mijn allereerste pintje dronk… Geen idee hoe dat kwam! Mijn puberteit uitte zich door vooral géén puber te willen zijn, denk ik. Niet drinken was mijn manier om te rebelleren. Ik had zogezegd geen bier nodig om mij te amuseren en dat soort nonsens. Toen ik voor het eerst twee pintjes dronk, wist ik niet wat me overkwam. Ik bleef roepen dat mijn zintuigen verzwakt waren, terwijl mijn maten natuurlijk onder tafel lagen van het lachen. Dat was mijn beste keer zat zijn ooit. Twee pintjes had ik binnen, en werkelijk alles was anders. Een vrij triest en nerdy verhaal, maar wel zeer memorabel voor mij. (lacht)
GUIDO: Onderzoekers beweren dat seks voor een examen de prestaties zou verbeteren. In hoeverre kwam jij, euh, voorbereid het kantoor van de proffen binnen?
Bart: (lacht luidkeels) Voor een examen heb ik alleszins nooit seks gehad. Seks maakt je toch wat suf? Het enige wat ik na seks wil, is slapen. Of nog eens poepen. Bij zulke onderzoeken vraag ik me toch telkens af of dat niet gewoon een of andere gast is die een zogezegd onderzoek de wereld instuurt. Goed gevonden en bedankt daarvoor, maar meer waarde hecht ik er niet aan. Al geeft het elke student ter wereld natuurlijk wel de geknipte aanleiding om nog eens te rampetampen.
 
  • Slider
  • Slider
  • Slider

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84