Image
12/01/2019

Lynn Van Royen: "Ik weet vandaag perfect wat ik wil. Als student had ik dat nog niet."


Let op onze woorden: 2019 wordt het jaar van de 29-jarige Aalsterse actrice Lynn Van Royen. Na vaste rollen in De Ridder, Marsman en Spitsbroers werd Lynn alom geprezen voor haar hoofdrol als Kato in Beau Séjour. Vandaag speelt ze in het tweede seizoen van de internationale coproductie The Team (nu al op Play More en dvd, volgend jaar op VTM) en binnenkort zal ze ook te zien zijn in de langverwachte komische reeks De Luizenmoeder.
 
GUIDO: Hoe is de bal aan het rollen gegaan?
Lynn: Er is veel op gang gekomen na Beau Séjour. Kaat Beels en Nathalie Basteyns hebben mij die kans gegeven, dus wat nu gebeurt is zeker niet alleen mijn verdienste. Je moet ook kansen krijgen, en ze dan natuurlijk wel benutten. Beau Séjour was echt een keerpunt. Tijdens het draaien kon ik nog niet vermoeden dat het Netflix zou halen en zoveel aandacht zou krijgen. Kaat en Nathalie zeiden toen al vol zelfvertrouwen dat het iets groots zou worden, en ik was me er ook wel van bewust dat we iets moois aan het maken waren, maar dat het zo is opgepikt, dat heeft voor mij veel in gang gezet.
 
Reizen voor het werk
 
GUIDO: Hoe ben je vervolgens bij een internationale productie als The Team terechtgekomen?
Lynn: Ik heb gewoon casting gedaan, zoals voor elke rol. Je wordt uitgenodigd, wat al een teken is dat ze iets in jou zien. Dan is het de vraag hoe je het personage invult, of je erbij past, hoe jij het ziet en hoe de regisseur het ziet, en of je elkaar daarin kunt vinden. Eigenlijk komt het gewoon neer op een sollicitatie.
GUIDO: Ik veronderstel nu wel dat er, omdat het een coproductie was met onder meer een Vlaamse producent, een Vlaamse actrice móest worden gecast.
Lynn: Klopt, dat voordeel had ik. De castings zijn land per land gehouden, dus ik heb auditie gedaan bij een Vlaams casting agency.
GUIDO: In het eerste seizoen van The Team ging die Vlaamse hoofdrol naar Veerle Baetens. Heb je haar om tips gevraagd?
Lynn: Nee. The Team 2 is geen vervolg, dus dat was niet nodig. Veerle heeft het eerste seizoen fantastisch goed gedaan, maar ze hing niet vast aan The Team. Ik ontdekte alles liever zelf. Als iemand je iets vertelt, dan schept dat verwachtingen, terwijl ik liever met open vizier een nieuwe opdracht tegemoet ga.
GUIDO: Was het anders werken dan voor een Vlaamse serie?
Lynn: Dat viel best mee. Ik vond het niet zo'n gigantisch verschil. Je leert veel nieuwe mensen kennen en doet massa's indrukken op, maar het werkproces op zich was zeer gelijkend, ook wat de samenwerking met mijn Duitse en Deense medeacteurs betreft. Zowel op als naast de set vormden wij een hecht team. Het enige verschil is dat ik zo vaak fysiek onderweg was. Ik heb in die zes maanden meer gereisd dan in de rest van mijn leven samen.
GUIDO: Hoe kreeg je dat gebolwerkt, want je bent moeder van twee jonge kinderen?
Lynn: Ik heb chance met mijn lief, mijn familie en mijn schoonfamilie. Ze weten dat ik dit onwaarschijnlijk graag doe en ze helpen mijn huishouden op te vangen als ik er niet ben.
 
Bingewatchen of niet?
 
GUIDO: Is The Team 2 een typische reeks om te bingewatchen? Lynn: Ik weet niet of ik 'm zelf zou bingen, want het is nogal intens om acht afleveringen aan een stuk te bekijken. Na een aflevering of drie zou ik een pauze nemen en een nachtje slapen voor ik aan het vervolg begin, denk ik. Het is een ingewikkeld verhaal hoor, met veel verschillende lagen. Toen we aan het draaien waren, heb ik voor mezelf op een bepaald moment een groot schema getekend met kleurcodes, om het overzicht niet te verliezen. Op dat moment werd ik een beetje zoals mijn personage.
GUIDO: Is het tweede seizoen dan even spannend als het eerste?
Lynn: Ik heb het eerste seizoen nog altijd niet gezien. (lacht) Pas op, dat was deels bewust.
GUIDO: Tot slot iets over De Luizenmoeder, de volgende reeks waarin jij de hoofdrol zal spelen. Het is de Vlaamse remake van een uiterst succesvolle Nederlandse komische reeks. Wordt het de Familie Flodder van de 21ste eeuw?
Lynn: Maar nee, totaal niet. De Luizenmoeder speelt zich af rond de schoolpoort, waar de dynamiek tussen de ouders, leerkrachten en directie voor awkward situaties zorgt. Ken je Curb your Enthusiasm? Da's ook zo'n reeks waarin sociale interacties die je normaal gezien liever uit de weg gaat, bewust worden opgezocht en uitgespeeld. Politiek incorrecte mopjes en dingen waarvan je denkt: dit kan toch niet, doen we juist wel. Tenenkrullend lachen. De opnames zijn inmiddels afgerond en ik heb er enorm van genoten om het te kunnen doen.
  • Slider

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84