Image
03/06/2019

Laura Tesoro: "Ik mis niets door geen student te zijn. Ik kan altijd op café als ik wil."


De nog steeds maar 22-jarige zangeres, actrice en presentatrice Laura Tesoro - met zo'n ronkende naam op je paspoort heb je geen artiestenpseudoniem nodig - trok naar een Spaanse hacienda in het gezelschap van Bart Kaëll, Stef Kamil Carlens, Milow, Kommil Foo, Ilse DeLange en Jan Leyers. Ze gaf daar als jonkie blijk van haar aangeboren Liefde voor Muziek en staat nu klaar om de zomerse festivalpodia te beklimmen. En ja, ook daar zal ze nummers brengen uit het programma.
 
GUIDO: Dacht je na vier seizoenen: wanneer vragen ze mij eens?
Laura: Nee, ik was al vier seizoenen aan het denken: ik hoop dat ik tegen volgend jaar genoeg nummers heb om te kunnen meegaan. (lacht) Eindelijk was het zover. Dit was mijn jaar: ik had genoeg nummers en ik was heel blij toen ik de vraag kreeg. Ik heb geen seconde getwijfeld om ja te zeggen.
GUIDO: Wist je toen al welke andere artiesten zouden meegaan?
Laura: Er waren al een paar namen bevestigd, maar nog niet allemaal. Dat maakte me niet zoveel uit. Welke artiesten ook meedoen, het is sowieso een interessante opdracht om een nummer van iemand anders in jouw kamp te trekken. Ik ben wel blij dat ik in deze groep ben terechtgekomen. Het zijn allemaal hele fijne mensen en artiesten.
 
Jonkie, en niet zo girlie
 
GUIDO: Jij bent een stuk jonger dan de rest. Dacht je niet: oei?
Laura: Goh... (aarzelt) Niet per se omdat ik de jongste was, maar ik heb wel gevoeld dat ik de minste ervaring had. Dat ondervond ik toen de anderen verhalen vertelden over touren en grote optredens. Toen zat ik te luisteren als een klein kind. "Wow, dat wil ik later ook!" (lacht) Maar toen we aan de opnames voor de eerste aflevering begonnen, bleek iedereen even zenuwachtig te zijn als ik. We stonden allemaal op één lijn, want we moesten allen iets doen wat we nooit eerder hadden gedaan. Dat was voor iedereen spannend. Liefde voor Muziek is een concept waarin je jezelf bloot moet geven, en dan maakt het niet meer uit hoeveel je al hebt getourd, voor hoeveel volk je hebt gespeeld of hoeveel nummers je hebt. Dat heeft me onmiddellijk op mijn gemak gesteld. Ik kreeg er een goed gevoel van, zeker toen ook nog bleek dat iedereen warm en positief reageerde.
GUIDO: Geven artiesten zichzelf niet sowieso bloot in hun muziek? Op een podium ben je toch altijd kwetsbaar?
Laura: Tuurlijk, maar dan sta je voor een publiek dat een ticket heeft gekocht om naar jou te komen kijken en breng je iets van jezelf, waar je in gelooft en redelijk zeker van bent dat het zal werken. Maar als je je eigen ding doet met een nummer waar een andere artiest zijn of haar hart en ziel in heeft gelegd, en die artiest zit dan ook nog eens recht voor jouw neus, dat maakt het heel spannend. Ik wou mezelf ook bewijzen, want ik wou niet onderdoen, als jonkie van de bende.
GUIDO: Ilse DeLange was de enige andere vrouw in het gezelschap. Schept dat een band?
Laura: Het klikte supergoed met Ilse, maar eigenlijk waren wij gewoon one of the guys. Wij zijn niet zo girlie. We hebben er nauwelijks bij stilgestaan dat wij de enige twee meisjes waren.
 
Muzikale ontdekkingen
 
GUIDO: Sommige liedjes die je moest coveren, waren hits toen jij nog niet was geboren.
Laura: Stef Kamil Carlens en Kommilfoo waren zelfs helemaal onbekend terrein voor mij, die heb ik pas door dit programma leren kennen. Het oeuvre van Milow kende ik het beste, en de liedjes van Soulsister kende ik ook vrij goed. Verder wist ik natuurlijk wel wie Bart Kaëll was. Ik kende 'Zeil je voor het eerst' en 'De Marie-Louise', maar zijn andere nummers niet. Van Ilse kende ik alleen de nummers die een hit zijn geweest in België. Maar dat maakte het juist interessanter voor mij, want dikwijls waren de nummers waarmee ik aan de slag ging voor mij tevens een muzikale ontdekking.
GUIDO: Zou jij een nummer kunnen coveren dat je helemaal niet mooi vindt?
Laura: Ik denk het wel, maar wat is 'niet mooi vinden'? Ik ga in een nummer altijd op zoek naar iets wat me aanspreekt. Je hoeft niet alles aan een nummer goed te vinden om ermee aan de slag te kunnen. Een stuk tekst kan genoeg zijn, of een melodietje, of een plezant hookske.
GUIDO: Het omgekeerde zou ook kunnen: dat je een nummer zó goed vindt, dat je denkt: wat kan ik daar nog aan toevoegen?
Laura: Helemaal waar, ik heb dat zelfs verschillende keren gedacht. Maar voor dit programma liet ik me niet leiden door wat ik mooi vond of niet. Ik luisterde tot ik in mijn hoofd een klik hoorde en wist: hier kan ik een Laura Tesoro-nummer van maken.
GUIDO: Was je volledig vrij in de keuze van de nummers?
Laura: Ja.
GUIDO: Jullie logeerden een week samen in een prachtige hacienda in Zuid-Spanje. Is zoiets nodig voor de inspiratie, of had het evengoed - ik zeg maar wat - een B&B in Limburg kunnen zijn?
Laura: Het geeft in elk geval een meerwaarde om weg te zijn van het dagelijkse leven. Dat helpt om te kunnen focussen op de artiesten met wie je werkt en op de muziek die wordt gecreëerd.
 
Aangeboren liefde voor muziek
 
GUIDO: Is liefde voor muziek aangeboren?
Laura: Da's een goeie vraag. Bij mij wel, maar ik weet niet of dat bij iedereen zo is. Ik zou me in elk geval geen leven zonder muziek kunnen inbeelden. Mijn beide ouders hebben altijd musical gespeeld en zo ben ik er zelf ook ingerold. Opeens stond ik als twaalfjarige 'Annie' te zingen in de Stadsschouwburg. Ik stond al jong op het podium en ben er eigenlijk nooit meer afgekomen.
GUIDO: Doordat je zo vroeg in het muziekvak stond, heb je geen echte studententijd gekend. Vind je dat niet jammer?
Laura: Nee hoor, dat is een heel bewuste keuze geweest. Ik doe niets liever dan dit en zou het voor geen geld willen inruilen voor iets anders. Ik ben superblij met hoe mijn leven tot dusver is verlopen. Je geeft er dingen voor op, zoals een studententijd en op kot zitten, maar dat vind ik helemaal niet erg. Wat ik nu mag doen, is nog stukken beter. Ik spreek voor mezelf hé, want voor iemand anders kan het omgekeerde waar zijn, maar ik heb zeker niet het gevoel dat ik iets mis door geen student te zijn. Trouwens: als ik zin heb om met vrienden op café te gaan, kan ik dat nog altijd. (lacht)
GUIDO: Heb jij voorbeelden in de showbizz?
Laura: Het klinkt misschien stom, maar mijn grote voorbeeld is nog altijd Koen Wauters. Wat hij doet in Vlaanderen, is wat ik hoop nog lang te mogen doen: muziek maken combineren met presenteren. Op een dag hoop ik misschien wel zo goed als Koen te worden.
GUIDO: Met welke artiesten uit Liefde voor Muziek zou je graag samenwerken?
Laura: Met allemaal!
 
Laura's festivalzomer
 
GUIDO: We beseffen het soms niet, maar in België zijn we enorm verwend wat zomerse muziekfestivals betreft. Ga je daar zelf ook graag naartoe?
Laura: Ja, maar nog liever treed ik er zelf op, zeker als het kleine, gezellige festivalletjes zijn. Als ik denk aan de festivalzomer, denk ik vooral: yes, ik mag terug het podium op! Mensen die 's zomers samenkomen om naar muziek te luisteren en te genieten van het leven, dat is het mooiste wat er is.
GUIDO: Een festivalpubliek komt niet noodzakelijk speciaal voor jou.
Laura: Da's waar, maar ik vind dat juist tof, omdat ik op die manier ook mensen kan bereiken die anders nooit in aanraking waren gekomen met mijn muziek.
GUIDO: Ga je ook nog als toeschouwer naar festivals?
Laura: Dat gebeurt zeker, maar niet zo vaak, omdat mijn agenda voor de zomer goed vol zit. Vorig jaar ben ik naar Werchter Boutique geweest. Dat vond ik geweldig, want ik kijk erg op naar Bruno Mars. Hem daar bezig zien, dat was super.
GUIDO: Stond je in de vip?
Laura: Nee hoor, ik danste tussen het publiek in de wei, met een ticket dat ik zelf had gekocht. Ik ben nog altijd gewoon een meisje van 22 hoor. Ik doe graag dingen die mijn leeftijdsgenoten ook doen, zoals naar een festival gaan.
GUIDO: Kunnen we in jouw setlist nu ook liedjes uit Liefde voor Muziek verwachten?
Laura:Zeker. Over sommige covers ben ik zo tevreden, dat het jammer zou zijn om ze niet live te brengen.
 
 
 (HDP)
Foto: VTM


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84