Image
21/09/2019

Rik Verheye: "Ik zat met alle Callboys in de klas"


Callboys Wesley (Stef Aerts), Randy (Bart Hollanders), Devon (Matteo Simoni) en Jay (Rik Verheye) zijn terug voor een tweede seizoen. Of wacht eens... Jay Vleugels was toch dood?! Hoe zit dat precies, Rik?
 
Rik: In het eerste seizoen heb je al kort kennisgemaakt met Jays tweelingbroer Jeremy. Ze lijken erg op elkaar, maar Jeremy is iets gewiekster en gematigder dan Jay. Wat subtieler ook. In het begin laat Jeremy zich trouwens 'J' noemen, wat al direct verwarring schept. Jeremy wil gewoon graag zijn broer zijn, maar het duurt een tijdje voor hij zijn plaats vindt bij de Callboys. In feite is mijn personage de verpersoonlijking van het 'meer van dat, maar dan anders'-principe waarop we het tweede seizoen hebben gebaseerd.
GUIDO: Ben je tevreden?
Rik: Zeker, al hadden we wel wat schrik. We zijn zelf allemaal fervente bingewatchers van goeie reeksen, en vaak zien we dat een sequel minder goed is dan het origineel. Maar Jan Eelen heeft heel slim voortgebouwd op de eerste reeks. De personages zijn gelaagder geworden en er zit een sterk verhaal in dit tweede seizoen.
GUIDO: Hoe komt het dat alles wat Jan Eelen aanraakt, in goud verandert?
Rik: Omdat hij als geen ander de intermenselijke psychologie kan lezen. Hij is ijzersterk in observeren en heeft mensen direct door. Jakke (Eelens roepnaam bij vrienden en collega's - HDP) kijkt dwars door je heen. Kijk naar alles wat hij tot nu toe heeft gemaakt: het komt altijd neer op herkenbaarheid. In een groep vrienden of collega's heeft een stoelendans plaats, waarbij de hiërarchie op z'n kop wordt gezet. Mijn personage - zowel Jay als Jeremy - is heel verbaal, maar wat ik nog leuker vind, zijn de momenten waarop we communiceren zonder tekst. Een blik. Een oogopslag. Zoals jij nu ook doet: ik kan aan je gezicht zien wanneer ik iets aan het vertellen ben dat jou minder interesseert.
GUIDO: (lacht) Mijn excuses!
Rik: Neenee, dat vind ik juist boeiend. En die zin voor observatie maakt een groot deel uit van de sterkte van Jakke zijn werk.
 
"Ik wou liever een tijdje niet meer op tv komen."
 
GUIDO: Ondertussen ben je zelf aan een reeks aan het schrijven, samen met Jelle De Beule en Koen De Poorter.
Rik: Voor ik exclusief bij Woestijnvis zat, sprak ik veel radiospotjes in. Dat heb ik sindsdien een beetje afgebouwd. Bovendien werd ik na Callboys plots voor van alles gevraagd: films, reeksen, noem maar op... Dat vond ik heftig. Ik zou vijf jaar lang op al die aanbiedingen kunnen ingaan, maar dan zouden de mensen me kotsbeu worden. "Daar heb je die Rik Verheye weer!" Zo ben ik afgelopen zomer kwaad geworden toen ik mezelf op tv zag in een heruitzending van een of ander panelprogramma. Dat had ik niet gepland! Ik wou op dat moment liever niet op tv komen. Nee, ik wil trouw blijven aan mezelf en kiezen voor de lange termijn. Ik ben beland in een club die ik geweldig leuk vind en waarvan ik enkel maar had kunnen hopen dat ik er ooit in zou terechtkomen. Bij Woestijnvis is het top! Ik wil er mijn eigen verhaal vertellen en samenwerken met mensen als Jelle en Koen, en Jonas Geirnaert en Jakke. Ik kies liever voor een paar projecten waarvan ik weet dat ze goed zullen zijn, dan dat ik zomaar inga op elk aanbod dat ik krijg. We zijn momenteel aan het herschrijven en zullen in het voorjaar beginnen te draaien. Maar eigenlijk mag ik er verder nog niet veel over zeggen.
GUIDO: Ook niet dat het in het West-Vlaams is?
Rik: Dat wel! De reeks baadt in volksheid, en volksheid brengt vanzelf dialect met zich mee. Waarom is dat dan West-Vlaams geworden? Ha, ik ben van Knokke en ik zal in de vergaderingen het hardst op tafel geklopt hebben zeker? (lacht) Onderschat ons niet hoor: wij West-Vlamingen zijn nog veel chauvinistischer dan Antwerpenaren. Ik woon in Antwerpen. Toen ik daar in 't begin arriveerde, dacht ik zoals elke vooringenomen West-Vlaming dat Antwerpen vol liep met dikke nekken, maar al gauw besefte ik dat ik zelf nog stukken erger was. Ik maak met mijn West-Vlaamse maten wel eens de grap dat we Gent al succesvol hebben gekoloniseerd, en nu moet Antwerpen eraan geloven! (lacht)
 
 
"Toen we op school de balletvloer hadden gemold, zijn we verbannen naar een ander gebouw."
 
GUIDO: Ben je in Antwerpen terechtgekomen toen je naar de kunsthumaniora ging?
Rik: Nee, dat was in Brugge. Eerst zat ik op een traditionele katholieke school in Knokke, en op mijn zestiende ben ik onder invloed van mijn leraar Nederlands, die ook toneel speelde, kunsthumaniora gaan volgen in Brugge. Toen dat was afgerond, ben ik naar Antwerpen getrokken, naar de toneelafdeling van het Conservatorium, dat toen deel uitmaakte van het Herman Teirlinck Instituut. Daar zat ik met de Callboys in de klas.
GUIDO: Echt? Met allemaal?!
Rik: Jazeker: Stef, Matteo, Bart en ik waren klasgenoten op het Conservatorium. We kregen les in De Singel, maar daar zijn we buitengegooid toen we iets onbetamelijks hadden uitgespookt in de balletzaal. We hadden tijdens een improvisatie per ongeluk de balletvloer in het parket gesmolten. (lacht) Toen werden we met ons vieren verbannen naar het oude schoolgebouw aan het Mechelseplein, de Studio. Dat gebouw stond toen al bijna leeg, alleen de Kleinkunstafdeling zat daar nog. We deden ons ding en namen onze vrijheid. Het aulaleven, dat hebben wij nooit gekend. En het klassieke studentenleven eigenlijk ook niet. Wij klitten aan elkaar rond het Mechelseplein. In die cafés kwamen ook 'echte' acteurs. Terwijl Jan Decleir zijn krant zat te lezen in Den Boer van Tienen, stapte Koen De Graeve eens binnen in de Pallieter, en buiten zag je Peter Van den Begin passeren op zijn fiets. Dat was wel tof.
GUIDO: Was je studententijd de beste tijd van je leven?
Rik: Het was een geweldige periode, maar ik ben nog maar 32, dus ik hoop dat voor mij het beste nog moet komen. Ik heb in mijn studententijd wél vrienden voor het leven gemaakt. Wij versterken elkaar. Kijk maar naar Callboys.
 
 
(HDP)
foto: SBS Belgium
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84