Image
18/02/2020

Filmmaakster Patrice Toye over 'MUIDHOND'

In Muidhond, een film van Patrice Toye naar de gelijknamige roman van Inge Schilperoord, sluit een jongeman met pedofiele gevoelens vriendschap met een jong meisje. Hoewel hij zich heeft voorgenomen zijn leven te beteren, dreigen zijn onaanvaardbare neigingen opnieuw de kop op te steken...

"Ik wil met deze film zeker geen sympathie opwekken voor pedofielen"

GUIDO: Je hebt het jezelf niet gemakkelijk gemaakt door dit thema te kiezen.
Patrice: Ik vind het belangrijk om het over dingen te durven hebben die, hoewel ze een urgentie in zich dragen, onderbelicht blijven. We leven in polariserende tijden, en ik wil graag de nuance blijven vooruitschuiven.
GUIDO: Is nuance wel wenselijk, als het over pedofilie gaat?
Patrice: Ik heb het over een jongeman met een goede inborst, die gevoelens heeft voor heel jonge meisjes. Dat is iets wat totaal niet kan, en wat hij ook niet wil, maar hij blijft een mens, terwijl velen enkel een monster zien. Er zijn monsters onder de pedofielen, dat hoef ik je niet te vertellen, maar anderzijds is er een niet onbelangrijke groep die worstelt met pedofiele gevoelens, maar helemaal zo niet wil zijn, en er ook niet voor heeft gekozen. Deze mensen hebben hulp nodig. Uiteraard is het de opdracht van de maatschappij om ervoor te zorgen dat er minder slachtoffers vallen, maar dat kan ook door potentiële daders te begeleiden, als preventie.
GUIDO: Begrip en goedkeuring is niet hetzelfde.
Patrice: Zeker niet, en dat wil ik ook benadrukken. Het is absoluut niet de bedoeling van mijn film om sympathie op te wekken voor pedofielen. Ik toon op geen enkel moment medelijden met mijn personage, maar hij is wie hij is.
 
Publieksprijs
 
GUIDO: Op het Filmfestival Gent heeft Muidhond de publieksprijs gewonnen. Dat was onverwacht, gezien het thema.
Patrice: Daar was ik op een heel aangename manier door verrast, want die publieksprijs toont aan dat mensen wel degelijk willen gaan kijken naar een film met een delicaat thema. Blijkbaar hebben we de juiste toon gevonden en zijn we aan de goede kant van de lijn gebleven.
GUIDO: De film is ook spannend: zal de situatie uit de hand lopen, en zo ja: hoe erg?
Patrice: Dat spanningselement zat al in het boek. Je voelt empathie met het hoofdpersonage en je hoopt samen met hem dat het ondenkbare niet zal gebeuren. Dat brengt je op het puntje van je stoel. Breekt hij, of breekt hij niet?
GUIDO: Het helpt dat het personage geen vieze ouwe vent is.
Patrice: Ik heb hem zelfs nog jonger gemaakt dan in het boek. Op die manier kon ik naar het personage kijken zoals een moeder die haar mogelijke zoon observeert. Zo lukte het me beter om me in hem in te leven. Op zijn leeftijd kan hulp misschien nog baten en heeft hij misschien nog een toekomst.

Muidhond?!
 "Een muidhond is een karperachtige vis die men geneeskundige krachten toedicht. Zijn Latijnse naam is tinca tinca. Muidhonden hebben een soort slijm aan hun schubben waar andere vissen tegenaan komen zwemmen om hun wonden te helen. Vandaar de symboliek dat het hoofdpersonage de vis bij zich houdt in een aquarium, in de ijdele hoop dat hij hem zal genezen van zijn pedofiele gevoelens."
 
Patrice Toye als filmdocente
 
"Adil en Bilall zijn ex-studenten van mij."
 
"Ik doceer acteursregie aan LUCA in Brussel. Onder mijn oud-studenten vind je mensen als Adil & Bilall, Gilles Coulier en Robin Pront. Dat zijn de succesverhalen, maar het is niet omdat een filmstudent geen regisseur wordt, dat hij geen werk vindt. Onze afgestudeerden verspreiden zich. Er zijn er die in een museum werken, sommigen komen in de publiciteit terecht of belanden op redacties, of in productiehuizen. Of zelfs op social media. De afzetmarkt is best groot."

"In het huidige subsidieklimaat zal jong Vlaams filmtalent naar het buitenland vertrekken."
 
"Ik zie heel veel talent op de schoolbanken zitten, maar in het huidige subsidieklimaat vrees ik dat ze in het buitenland zullen moeten gaan werken als ze hun ding willen doen. Als er geen projectsubsidies meer worden toegekend aan jonge makers, hoe moeten onze filmtalenten dan hun visitekaartjes maken om zich in het vak te lanceren?"

(Herbert DP.)

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Staat jouw kerstboom al?

 Euh, ik heb die nooit weggedaan :p
 Jaaaaaa!!
 Nee, nog niet

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84