Image
01/01/2021

Guido interviewt Emma Bale: "Op passie staat geen leeftijd"

Emma Bale (21) is terug, en hoe! Haar nieuwe single is funky as hell en zal volgend jaar worden gevolgd door een debuutalbum. En kijk, Emma is ook al haar koffers aan het pakken voor het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek. Op veertienjarige leeftijd deed ze mee aan The Voice Kids en in 2017 werd ze de jongste MIA-winnares ooit. Je kent Emma van hits als 'Run', 'Curaçao', 'Worth It' en 'Cut Loose', en nu ook van 'Greedy'. 
 
GUIDO: 'Greedy' wil zeggen 'hebzuchtig'. Nu is hebzucht een van de zeven hoofzonden...
Emma
: (giert het uit) Je zoekt het veel te ver hoor! Nee, dat nummer gaat over leven in het moment. Genieten van de tijd die je hebt met één bepaalde persoon of met een groep vrienden. Alles halen uit één welbepaalde geslaagde avond. Jong zijn en genieten van het hier en nu. Daar een beetje hebberig in zijn, daar is toch niets mis mee?
GUIDO: Je wil het allemaal?
Emma:
Nee, maar het gaat er wel over dat ik me nog niet wil 'committen'. Daar ben ik nog te jong voor. Jonge mensen hebben het recht om te fladderen, om te genieten van het moment.
GUIDO: Over jong zijn gesproken: jij was héél jong toen je carrière begon.
Emma:
Inderdaad, en als ik daarop terugkijk, zou ik het vandaag niet anders doen. Ik ben wel een beetje verplicht geweest om mezelf sneller te ontplooien, maar onderweg heb ik veel geleerd. Dat proces van mezelf ontdekken en te weten komen wat ik wil doen is nog niet afgerond, maar ik vind het superleuk en interessant om daarmee bezig te zijn. Op passie staat geen leeftijd. Als je vijftien bent en je weet wat je wil, waarom zou je dan nog wachten? Go for it!
GUIDO: Als het in je zit, kan het er maar beter zo vroeg mogelijk uitkomen?
Emma:
Ik zou eerder zeggen: grijp de kansen die je krijgt. En zorg er ook voor dat je een goede entourage hebt, die je mentaal kan ondersteunen en helpt waar nodig. Als mijn ouders me indertijd niet de vrijheid hadden gegund, dan had ik nu niet gestaan waar ik sta. Ook de school heeft me trouwens altijd gesteund. 100 miljoen streams
GUIDO: Hoeveel Emma Balemans zit er in Emma Bale, en hoeveel Emma Bale in Emma Balemans?
Emma:
Da's een goeie vraag! (aarzelt) Ik denk dat Emma Bale niet heel veel verschilt van Emma Balemans. Ik ben als zangeres niet veel extraverter dan ik normaal ben, maar op het podium durf ik wel dingen loslaten, en in mijn teksten kan ik dingen kwijt die ik in het dagelijkse leven misschien niet helemaal zou durven uiten. Al ben ik tegen mijn goede vrienden ook wel heel open. Er is dus niet zo veel verschil tussen de twee, al is Emma Bale misschien nog net ietsje ongeremder.
GUIDO: Jouw songs zijn al honderd miljoen keer gestreamd. Een astronomisch getal. Kan je je daar iets bij voorstellen?
Emma:
Dat is gigantisch, maar inderdaad moeilijk voor te stellen... GUIDO: Een eenvoudig rekensommetje leert dat één op de zeventig wereldburgers al eens naar een nummer van jou heeft geluisterd. Emma: Dat is crazy! (lacht) GUIDO: Ik vraag me dan af: heb jij nog iets te bewijzen? Emma: Sowieso. Ik ben daar misschien te bescheiden in, maar ik probeer niet al te veel rekening te houden met die streams. Uiteindelijk is dat ook vaak een kettingreactie, omdat ik in een remix ben terechtgekomen of zo. En mijn familie en vrienden streamen me ook keiveel hé. (lacht) Om op je vraag te antwoorden: natúúrlijk heb ik nog iets te bewijzen. Ik ben nog lang niet waar ik wil arriveren. Mijn debuutalbum is voor mij op dit moment het belangrijkste.
GUIDO: Je hebt veel tijd gehad om eraan te werken, door de coronacrisis.
Emma:
Sterker nog: zonder corona was het misschien geen album geworden, hoogstens een ep. Ik wou niet per se een album maken, omdat zoiets veel druk op me legt. Maar plots had ik massa's tijd, en genoeg goede nummers, en nu ben ik heel blij dat het er toch van zal komen. De puzzelstukjes zijn samengevallen. Het moest zo zijn. De muziek klinkt echt, en ik wil ermee naar buiten komen.

Meebrullen met Willy
 
GUIDO: Je zit in het volgende seizoen van Liefde voor Muziek. Naar welke covers kijk je het meest uit?
Emma:
Ik ben heel benieuwd naar wat Bert Ostyn van mijn nummers gaat maken, want als schoolmeisje luisterde ik constant naar Absynthe Minded. En verder ben ik ook nieuwsgierig naar de versie van Willy Sommers! Ik heb massa's liedjes van Willy meegebruld toen ik nog in de scouts zat.
GUIDO: Denk je dat er weer traantjes zullen vloeien?
Emma:
Tja, dat begint op een gimmick te lijken, dus ik durf al bijna niet te blèten, maar het zal er waarschijnlijk toch van komen. (lacht)
GUIDO: Is er een artiest van wie je nooit een cover zou aandurven?
Emma
: Eigenlijk niet. Een cover is gewoon een eigen interpretatie van een nummer. Je covert een nummer niet om het beter te maken, maar om het binnen te trekken in jouw genre. Dat kan evengoed met een legendarisch nummer, daar hoef je niet bang voor te zijn. Elke artiest heeft het recht om een ode brengen aan zijn favoriete nummers als hij of zij daar zin in heeft.

Studeren & podium: een onmogelijke combinatie? "Mee op schoolreis? Sorry, ik moet optreden op Werchter."
 
"In het secundair had ik het soms wat moeilijk. Toen mijn vrienden op eindejaarsreis vertrokken, kon ik niet mee omdat ik Werchter moest doen. Dat was wel een dubbel gevoel. Ik heb ook mijn eigen proclamatie gemist omdat ik op schrijfkamp zat. Maar de andere kant van de medaille was er natuurlijk ook: ik heb dingen meegemaakt waar mijn leeftijdgenoten alleen maar van konden dromen. Het was wel Werchter hé, en Pukkelpop, en al die andere podia. Dat zijn onuitwisbare herinneringen. Dus eigenlijk zou ik het toch niet anders hebben gewild." "Om 2 uur thuis, tot 6 uur studeren en om 8 uur examen." "Ik heb nog anderhalf jaar Communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Antwerpen, wat ik wel boeiend vond, maar het viel niet te combineren. Ik zat toen op een soort kantelpunt in mijn carrière en had het gevoel dat ik een duidelijke keuze moest maken. Ik kon de muziek niet loslaten. Op een bepaald moment kwam ik om 2 uur 's nachts thuis na een optreden, en 's anderendaags om 8 uur had ik examen. Die nacht heb ik nog tot 6 uur gestudeerd, maar dat was geen houdbare situatie. Ik was al kapot nog voor het festivalseizoen begon. Ik ben er dus maar mee gestopt, wat me gelukkig ook de katers heeft bespaard die gepaard gaan met het studentenleven. (lacht) Ooit wil ik terug gaan studeren, dat wel."

Dansen op de boot in Griekenland
 
"Weet je wanneer ik voor het eerst echt heb beseft wat voor impact mijn muziek heeft? Ik was op reis in Griekenland en zat in Santorini op de meest toeristische boot ever. Daar werd 'Run' gespeeld. Toen dacht ik echt van: wow! Niemand kende me daar, dus dat was een supervreemd gevoel. Iedereen stond te dansen op mijn liedje, dat was zo weird!"

Tekst: Herbert DP
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84