Het begon met een fietsongeval...
"Voor mijn vorig werk heb ik samen met Ine vier jaar in Chicago gewoond. Twee weken voor we op een wandelvakantie naar Alaska zouden vertrekken, kreeg ik een zwaar fietsongeval. Heup gebroken, dus van wandelen was geen sprake meer. 'Verzin maar iets,' zei ik tegen Ine, die reisbegeleidster is. 'Ik heb nu toch verlof.' Ik liep op krukken, dus meer dan daguitstapjes vanuit Chicago zat er niet in. Toen hebben we de Amerikaanse
brewpubs ontdekt.
Brewpubs vind je overal in de States. Het zijn tavernes waar je lekker kunt eten en drinken, en het bier komt rechtstreeks uit de huisbrouwerij. Ik werd rond die periode veertig, wou wel eens iets anders doen en ik dacht: zou het niet fijn zijn om terug te keren naar België om een
brewpub te beginnen in Leuven? En dan nog liefst in Kessel-Lo, waar ik ben opgegroeid. Een authentieke buurtbrouwerij met
taproom, hoe mooi zou dat zijn?"
Bierbeleving
"Terug thuis vonden we een voormalige autogarage, midden in een woonwijk. Toen was het wachten op de nodige vergunningen, wat nooit makkelijk is in België. Ik had al wat brouwervaring met vrienden, als hobby, en had ook stage gelopen in een biologische microbrouwerij in Chicago, maar nu werd het ernst. Ik heb in China een professionele brouwinstallatie besteld, goed voor 500 liter per brouwsessie. In België heb je uitstekende bieren bij de vleet, maar er schort vaak nog wat aan de beleving. Die vind je bij ons wel. We hebben ons project
de Coureur gedoopt. Alles, van de biernamen tot de inrichting van de
taproom, is in fietsthema, want uiteindelijk zou
de Coureur er wellicht nooit zijn gekomen als ik in Amerika niet van mijn fiets was gedonderd."
Growlers
"Begin vorig jaar stonden we in de startblokken, maar toen barstte de coronacrisis los. We waren nog niet goed open en moesten alweer dicht. In de zomer zijn we wel een paar maanden open geweest, maar aan onze toog heeft letterlijk nog geen enkele klant gezeten, puur omdat het niet mocht. Gelukkig draait onze afhaalservice wel goed. We bieden ons bier aan in
growlers, dat zijn grote herbruikbare flessen van 1,89 liter. Ook weer iets dat heel gebruikelijk is in Amerikaanse
brewpubs en
taprooms. Verder trekken we sommige bieren op blik, maar flesjes met etiketten van
de Coureur in de winkel, daar hoef je niet naar te zoeken. De beleving staat centraal, dus we willen dat de mensen hier hun bier komen halen en - zodra het weer mag - proeven."
De 3 best verkochte bieren van de Coureur
1) Kuitenbijter
- IPA
- 6,3% alcohol
- Ananas en passievrucht, bittere afdronk
2) Souplesse
- Blonde tripel
- 6,9% alcohol
- Zoet en zacht, hopbittere afdronk
3) Fotofinish
- Imperial/double New England IPA
- 8% alcohol
- Triple dry hopped: juicy, juicy, juicy! |
En wat met de Leuvense studenten?
"Heel veel studenten hebben we hier nog niet gezien door de lockdowns, en in de zomer blijven studenten meestal ook niet in Leuven hangen. De lokale Chiroleiders, die zien we dan weer wel. Studenten die sowieso al naar de betere biercafés gingen in Leuven, zullen ook wel de weg naar de Coureur vinden, maar de gasten die liever naar de Colruyt gaan om drie pakken Cara Pils, die verwachten we hier niet."
|