Image
07/03/2021

Soe Nsuki: "Het eerste wat ik doe na corona? Alle stoelen aan de kant en dansen!"

VERS BLOED

Als een vrouwelijke comedykomeet heeft de Kalmthoutse Soe Nsuki zich vanop het podium tot in je huiskamer geworsteld. Niet alleen als panellid overal waar te lachen valt, maar ook als actrice in en co-scenariste van de
komische murder mystery-reeks De Shaq.

Soe over breakdance
 
"B-girl zijn was vroeger mijn hele leven. Drie keer in de week trainen en in het weekend gaan battlen. Ik was daar heel intensief mee bezig. Ik doe het nog steeds, maar nu is het meer een hobby geworden. Op professioneel niveau kan je het niet blijven volhouden. Breakdance draait niet alleen om lenigheid, da's een misvatting. Technisch inzicht, funkiness en krachtopbouw zijn even belangrijk. En het allerbelangrijkste aspect is de battle, het dansen tegen andere mensen."
 
"Breakdance is een sociale sport. Soms sta je letterlijk op een podium, soms op straat, maar er is altijd wel veel volk aan het kijken en je maakt onderdeel uit van een crew. Je moet een drempel over om jezelf bloot te durven geven. Vandaag vind ik battlen nog altijd een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan. De druk is enorm. Op het podium kruipen als comedian is eigenlijk vergelijkbaar. Je staat in het centrum van de belangstelling, iedereen kijkt je aan en het moet gebeuren. Heel hoge druk: de zaallichten gaan uit, en nú moet je grappig zijn."
 
Soe over comedy
 
"In het begin streste ik zelden. Als ze me niet grappig vonden, nu ja, ik was pas begonnen. Vandaag ligt de lat hoger. Ik weet ondertussen waar ik mee bezig ben, en het moet goed zijn. Het moet grappig zijn. Na een mindere avond ga ik mezelf analyseren, om te weten wat er is gebeurd, en hoe ik het de volgende keer kan verbeteren. Dat doe je door te testen. Cruciaal bij comedy: de grappen moeten worden uitgetest. Een show schrijven zonder te testen, dat is onmogelijk. Dat kan geen enkele comedian. Natuurlijk voel je tijdens het schrijven wel als iets goed is, of op zijn minst goed kan worden. Maar dan nog moet je het testen, want altijd kan blijken dat het niet aanslaat."


 
"Het omgekeerde gebeurt trouwens ook: een mop waar ik zelf niet zo enthousiast over ben toch maar eens proberen, en tot mijn stomme verbazing gaat de zaal helemaal plat. Er is maar één reden waarom mensen lachen - omdat iets grappig is - maar er zijn een miljoen redenen waarom ze niet lachen. Het is aan een comedian om die redenen te detecteren en uit te pluizen."
 
Soe over 'De Shaq'
 
"De basispremisse van de reeks is bedacht door showrunner Inès Eshun. De Shaq is een personal trainer die in de problemen komt met een van zijn klanten. Daarop konden we dan verderwerken. Ik dacht eerst dat ik vooral voor het comedy-aspect ging moeten zorgen, maar in de writer's room bleken de anderen ook gevoel voor humor te hebben. (lacht) Ik heb ook mee nagedacht over het murder mystery en de andere aspecten van het verhaal. Als scenarist kun je het je niet permitteren om maar met één deel van het scenario bezig te zijn. De Shaq was mijn eerste ervaring als scenarioschrijfster, en het smaakte naar meer. Ik ben nu bezig met een scenario voor een jongerenreeks over meisjes die voetballen."


 
"Ik vond het fijn dat ik de writer's room deelde met andere mensen van kleur. Je deelt sowieso bepaalde ervaringen, zodat je die al niet meer hoeft uit te leggen, of je ervoor moet verantwoorden. Maar het belangrijkste is dat er zowel persoonlijk als professioneel een klik komt. Inès is de leukste 'baas' die ik toe dusver heb gehad."
 
Soe over de toekomst
 
"Comedy blijft voor mij het allerbelangrijkste. Ik zou graag ook in het Engels spelen. In maart vorig jaar was ik van plan om in New York te gaan spelen, maar daar heeft de lockdown een stokje voorgestoken. Verder hoop ik dat ik nog meer aan scenario's zal mogen meeschrijven en kan spelen in series of films. Eenmaal de coronamiserie achter de rug is, ga ik eerst en vooral weer optreden. En daarna heel hard dansen. In de zaal, direct na afloop van mijn show. Alle stoelen aan de kant en dansen!"


Tekst: Herbert De Paepe
Fotocredits: SBS Belgium, VRT

 
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Zit jij in de juiste studierichting?

 Absoluut
 Ik hoop het
 Ik vrees er een beetje voor
 Sowieso niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84