Image
02/05/2021

Biobrouwerij Jessenhofke in Hasselt: "Wij zijn een 100% biologische picobrouwerij"

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Hasselt, bij Jessenhofke. Op een boogscheut van de Blauwe Boulevard, aan het Albertkanaal in Kuringen, drinken we tussen metershoge muren van bierkratten een pint met biobrouwer Gert Jordens.


Jessenhofke

°2006, Hasselt
100.000 liter per jaar

jessenhofke.be 

Picobrouwerij

"In 2001 bezocht ik een bierfestival en daar vond ik een folder: 'Leer zelf bierbrouwen'. Dat sprak me wel aan. Toen ben ik bij de Biergilde in Ham cursus gaan volgen. Mijn eerste bier heb ik gewoon thuis in de keuken gebrouwen. Het jaar daarop deed ik mee aan een wedstrijd bij de Limburgse Biervrienden, en met mijn tripel naar eigen recept won ik de prijs voor het Beste Limburgse Amateurbrouwsel. Toen dacht ik: als toch zoveel mensen het lekker vinden, dan moet ik er iets mee doen. Het heeft nog wat aangesleept, maar in 2006 heb ik mijn eerste professionele bier laten brouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi. Sindsdien is Jessenhofke officieel een bierfirma. Ik heb vervolgens geïnvesteerd in eigen brouwketels. Momenteel hebben we een exemplaar van 125 liter, en sinds 2010 zijn we officieel een brouwerij. Een picobrouwerij. De naam Jessenhofke komt van de straat waar we wonen in Kuringen. Vroeger was daar de moestuin van een kasteel, en de bewoonster heette Agnes. Jessenhof betekent dus: 'Hof van Agnes'."

100% bio

"De bedoeling is dat mensen bij mij komen met hun wilde bierideeën. Die kunnen we dan eerst hier op kleine schaal uitproberen. De making-of gebeurt altijd bij Jessenhofke. Willen ze opschalen, dan besteden we het recept dat we hebben uitgedokterd uit aan een grotere brouwerij. Daarnaast hebben we onze eigen lijn met Jessenhofke-biobieren. We zijn een 100% biologische brouwerij, vandaar dat onze producten vooral worden afgenomen door vegetarische restaurants, biowinkels en dergelijke. En uiteraard ook door gespecialiseerde bierhandels. We hebben inmiddels zo'n negenhonderd verkooppunten in tien landen."

Gebalanceerde bieren

"Typisch voor ons bier, los van het biologisch aspect, is de kruidigheid. Ik werk graag met minder bekende kruiden, ofwel met bekende kruiden die je gewoonlijk niet in bier zou verwachten. In onze tripel zit bijvoorbeeld een vleugje knoflook. Je proeft of ruikt dat niet, maar het geeft karakter aan het bier. Verder ben ik een voorstander van gebalanceerde bieren. Elk ingrediënt moet bijdragen tot het geheel. Geen enkele smaak mag overheersen. Daarom ook werken we meestal met drie hopsoorten, om een evenwicht te bekomen."

De 3 best verkochte bieren van Jessenhofke

1) TRPL (Jessenhofke Tripel)
- Prijswinnend tripelbier
- 8% alcohol
- Harmonieus evenwicht van bitter, kruidig en zoet

2) MAYA (Jessenhofke Maya)
- Uniek experiment met seitanbedrijf Maya
- 6% alcohol
- Lichtblond sprankelend, bitter met zoetzurige ondertoets

3) PMPRNL (Jessenhofke Pimpernelle)
- Sensueel kruidenbier om te behagen
- 8% alcohol
- Lichtrode toets, aroma’s van citrus en aarde, droge bitterheid

En wat met de Hasseltse studenten?

"De Hasseltse studenten staan zeker open voor onze bieren. Wij merken dat we een nieuwe generatie van jongeren aanboren. Die hebben weliswaar ook wel hun zwelgmomenten tijdens cantussen en zo, maar als ze rustig op een terras zitten met vrienden, proeven ze graag eens een speciaalbiertje. En dan kiezen ze graag voor bio en lokaal. Zodra het mag, zijn de studenten in groep trouwens weer welkom voor een workshop of proeverij in onze brouwerij."

Tekst: Herbert De Paepe


  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84