Image
21/06/2021

Beroepsreiziger ARNOUT HAUBEN: "De eerste keer Afrika was een overweldigende ervaring."

Voor het gelijknamige Eén-programma trok Arnout Hauben Dwars door de Middellandse Zee, waar hij onbezorgd ging eilandhoppen. Groen van jaloezie - het enige eiland dat wij het afgelopen coronajaar hebben aanschouwd, ligt in de vijver van het stadspark - ging GUIDO praten met Arnout over reizen en al wat erbij hoort.


GUIDO: Waarom de Middellandse Zee?
Arnout: Dat was het logische vervolg op Rond de Noordzee. Dat smaakte naar meer, en dan is het geen rocket science om te bedenken dat het vervolg iets met de Middellandse Zee zou kunnen zijn. In plaats van eromheen te trekken, zijn we er dwars doorheen gegaan, over de eilanden, zoals een kind dat door een plas water wandelt van steen naar steen, om zijn voeten niet nat te maken. Ik heb een route gevolgd van west naar oost, van Gibraltar naar Jeruzalem, over zoveel mogelijk eilanden. Heel tof.

Vrank en vrij

GUIDO: Kan je het eilandgevoel beschrijven?
Arnout: Ik vergelijk het soms met het verschil tussen een dorp en een stad. Als je in een stad komt, is alles veel anoniemer. In een dorp blijven veel verhalen en mensen bewaard. Op een eiland heb je dat ook. Het zijn letterlijk eilanden in de zee, maar ook eilanden qua sfeer en mentaliteit. De geschiedenis blijft daar langer doorleven in de mensen. Dat is als reiziger heel plezant om naartoe te gaan. Het duurt wel iets langer om het vertrouwen van een eilander te winnen, maar eenmaal je binnen bent, zal je verrast worden en dingen ontdekken. Je zou kunnen zeggen dat de Middellandse Zee het decor is van TUI-folders en zonnige vakantiebestemmingen, en dat is ook wel zo. Maar toch, achter elke strandstoel, als je een beetje verder graaft, kan je op avontuur trekken.

GUIDO: Hoe essentieel is reizen voor jou?
Arnout: Reizen is een soort ondertoon in mijn leven. Ik ben heel graag thuis, maar als ik lang thuis ben, begin ik na te denken om weer mijn vleugels te kunnen uitslaan, om weer te kunnen reizen. Dat gaat dan meer over het ritme van de rugzak aantrekken om een vrank en vrij leven kunnen leiden. Dat is wat ik het liefste doe: reizen met een plan om op te kunnen terugvallen, maar vooral ook om van te kunnen afwijken. Reizen om vrij te zijn.

Reizen als luxeprobleem

GUIDO: Dat we voorlopig nog niet kunnen reizen zoals we willen, is dat een luxeprobleem?
Arnout: Dat is geen luxeprobleem, maar het is niet meer dan een tijdelijke toestand. Ik was in Malta tijdens de eerste coronagolf en ben dan zelf ook even teruggekeerd naar huis. We hebben tussen de coronagolven door de reis voortgezet. Dus ja, dat je je moet aanpassen en flexibel moet zijn, dat is zo hé. Flexibiliteit helpt. Als dit nu echt een definitieve toestand zou zijn, dan is het wel heel erg. Ook omdat reizen zo verrijkend is. Ik merk dat aan mijn zoon, die volgend jaar gaat studeren. Hij komt uit dat moeilijke coronajaar en is nu aan het overwegen om eerst een jaar te gaan reizen voordat hij begint aan zijn studies. Ik houd dat niet tegen. Hij moet zelf zijn plannen smeden. Je voelt dat jonge mensen iets is afgenomen, dat ze iets goed te maken hebben met zichzelf en met hun leven. De drang om te gaan verkennen en ontdekken, hoort bij de jeugd.

GUIDO: Word je van reizen een beter mens?
Arnout: Dat nu ook weer niet. Wat telt, is dat je als reiziger niet gewoon je eigen leven verplaatst van de ene naar de andere locatie, maar dat je mensen ontmoet met andere ideeën, van andere leeftijden, uit andere culturen. Daar verrijk je zeker van. Het maakt een andere mens van je, die minder op zichzelf is gericht. Je komt terecht in een wereld die je niet goed kent en waar andere wetten en regels gelden. Daarmee stel je jezelf kwetsbaar op, en dat is goed voor je.


Foto: © VRT

Toerist versus reiziger

GUIDO: Niemand wil nog toerist worden genoemd. Wat is het verschil tussen een reiziger en een toerist?
Arnout: Er is geen verschil. Van het moment dat je ergens op de wereld bent waar je niet woont, ben je in principe een toerist. Dan kan je wel zeggen: ik ben een reiziger, want ik wil zo anders mogelijk zijn dan de anderen, maar dat is een illusie. Dat is ook helemaal niet erg. Het woord 'toerist' heeft een slechte connotatie gekregen omdat de reisindustrie er een karikatuur van heeft gemaakt. Veel mensen op reis gedragen zich ook zoals die karikatuur. Maar ik denk dat als je rustig, met open vizier en met je eigen persoonlijkheid op reis gaat, je tot waardevolle ontmoetingen kan komen met mensen van andere culturen.

Arnouts Brusselse studentenjaren

Waarom Sint-Lukas?

"Ik heb filmschool gedaan aan Sint-Lukas. Dat is een kunstopleiding, waarin je de eerste twee jaren heel breed moet gaan. Dan volg je zowel fictie als experimentele film als documentaire. De laatste twee jaren moet je specialiseren. Na even gesnuffeld te hebben aan fictie, heb ik toch gekozen voor documentaire."

Waarom Brussel?

"Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Leuven, dus dat had ik al gezien. Naar Brussel gaan studeren, was voor mij als beginnen met een schoon, wit blad. Brussel was voor mij een revelatie. Een schok zelfs. Ik ben er ook nooit meer weggegaan. Er ging een wereld voor me open, bijna een reis op kleine schaal. Brussel is een kruispunt in de wereld, met een heel andere sfeer dan Leuven. Een nieuw decor, met nieuwe mensen, met nieuwe horizonten."

Arnouts meest indrukwekkende reiservaring: Ivoorkust

"Op het einde van mijn tweede jaar als student ben ik met mijn toenmalige vriendin naar Ivoorkust gereisd. Zij was geboren en getogen in Afrika, dus dat continent boezemde haar minder ontzag in, maar ik was er nog nooit geweest. De deuren van het vliegtuig gingen open. Die geur! Die sfeer! Het was als een mokerslag. Waar we toen allemaal naartoe zijn gereisd, dat was ongelooflijk. Dat kan ik niet meer opnieuw beleven, het was overweldigend. Vergelijk het met als je in de branding staat in de zee en een golf in je nek krijgt. Je begint te tollen en je weet even niet meer weet waar je bent of wat er gebeurt. Zo voelde die reis in Ivoorkust."

Tekst: Herbert De Paepe, foto: © VRT


  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84