Image
14/06/2021

Young Starters: Aurora Pole geeft online paaldanslessen

Heb je zin om je vrije tijd actief te spenderen, maar vind je wandelen of fietsen maar gewoontjes? Bij de twintigjarige Aurora Mesropyan kan je terecht voor online lessen in een originele hobby: paaldansen.


"Een beetje bloot is nodig. Met een lange broek glij je gewoon van de paal."

Aurora: Als het over sporten gaat, zet ik mij altijd extra in. Toen ik jong was, deed ik aan kunstschaatsen en tenniste ik op hoog niveau. De draaitechniek van het schaatsen zorgt er nu voor dat ik niet misselijk word op een draaiende paal. Mijn gebrek aan sierlijkheid van toen probeer ik wel wat goed te maken. (lacht)

GUIDO: Paaldansen is niet meteen een voor de hand liggende hobby. Hoe ben je erop gekomen om het te gaan uitproberen?
Aurora:
Een vriendin vroeg me in december 2019 of het raar was dat ze dat eens wou proberen. Ik vond dat helemaal niet raar, dus ging ik met haar mee. Ik had wel wat schrik en was niet zeker of ik de reeks van tien lessen wel zou afmaken. Dat was dus helemaal niet nodig. Na een tijd was één uur per week zelfs niet meer genoeg en kocht ik een paal voor thuis.

Lesgeven

GUIDO: Je danst zelf nog geen drie jaar. Toch geef je al les.
Aurora:
Dat is eigenlijk geen probleem, dat vind ik er net zo leuk aan. Er is niet één ding dat je moet kunnen voordat je jezelf een paaldanser mag noemen. Ook als instructeur kan ik nog heel wat bijleren. Er zijn veel trucjes die nog niet lukken, maar dat stoort me niet. Ik geniet van wat ik kan en blijf nieuwe dingen proberen. En door les te geven kan ik mijn passie delen met anderen.

GUIDO: Had je altijd al iets met lesgeven?
Aurora:
Vroeger gaf ik lessen kunstschaatsen aan kinderen. De bewegingen gedetailleerd uitleggen bleek ik goed te kunnen en ik deed het heel graag. Ook mijn vriendinnen die af en toe langskwamen om te paaldansen, gaf ik wat instructies. Daarom ben ik aan een opleiding tot docent begonnen. Ik behaalde mijn certificaat in november.

GUIDO: Je hebt dus enkel lesgegeven tijdens de corona-pandemie. Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n online paaldansles?
Aurora:
Ik geef privélessen en groepslessen via Zoom. Dan moet je alle kleine vakjes goed in het oog houden en veel duidelijker zijn met je uitleg. In danszalen zijn er normaal spiegels, maar niet iedereen heeft dat thuis. Mij stoort dat niet, ik ben intern bezig met elk lichaamsdeel en ik maak filmpjes om mijn bewegingen te bestuderen en de details te leren verbeteren. Ik kijk wel uit naar het einde van de pandemie: enkele studio’s vroegen me al om les te komen geven.

Een succes

GUIDO: Zie je lesgeven eerder als deel van je hobby, of wil je er echt je beroep van maken?
Aurora:
Ik werk halftijds in een kledingwinkel, maar hoop binnenkort fulltime les te kunnen geven. Toen ik in november aan mijn volgers op Instagram liet weten dat ik mijn certificaat had, kreeg ik veel positieve reacties. Ik heb meteen een inschrijflink gemaakt voor de lessen, maar nu werk ik met een mooiere website. Voordat februari was begonnen, zaten alle lessen voor die maand al vol. Naast lesgeven zou ik na de pandemie ook graag deelnemen aan optredens of wedstrijden. Dat lijkt me geweldig.

GUIDO: Wat voor reacties krijg je wanneer mensen horen dat je paaldanst?
Aurora:
Velen zijn positief en ook mijn mama en zus steunen me heel erg. Ze bekijken mijn filmpjes online of geven advies voor mijn moves. De mensen die de wifi kwamen installeren zeiden zelfs niets over mijn paal in het midden van de kamer. (lacht) Online krijg ik soms wel van die backhanded compliments, zoals: "Jij danst zo mooi, helemaal niet als een stripper!" Dat is het enige waar ik echt niet tegen kan.

GUIDO: Waarom stoort dat soort opmerkingen jou?
Aurora
: Paaldansen is natuurlijk gelinkt aan strippen. Strippers begonnen lessen te geven in clubs, en zo is het langzaam de hobby geworden die ik nu beoefen. Ik zou het nu niet doen als het geen deel uitmaakte van hun job. Daarom wil ik hen respecteren en hun de credits geven die ze verdienen. Bovendien is paaldansen sowieso makkelijker met wat meer bloot: je hebt de huid tussen je dijen nodig om te blijven hangen. Met een lange broek glij je er gewoon af.

De kunst van het paaldansen

"Paaldansen is voor iedereen, van eender welk gender of lichaamstype. Er zijn zoveel stijlen: met statische of draaiende paal, met hakken of erotische stijl, gymnastisch… Het kan ook heel vrij en therapeutisch zijn om gewoon met jezelf bezig te zijn, en om je gezicht zo neutraal mogelijk te houden in moeilijke houdingen, dat is een uitdaging. (lacht)"

"Twijfels? Probeer het gewoon! Je hoeft niet sterk of lenig te zijn om eraan te beginnen. Eerst naar de fitness gaan is niet nodig. Je wordt vanzelf sterker en aan je lenigheid kan je werken, maar ook dat moet niet. Ook als je minder lenig bent, kan je sierlijke trucs doen."

Bekijk haar Instagramaccount of reserveer een paaldansles via haar website.

Tekst: Laura Poelmans


 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider


Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84