Image
06/05/2022

Zijn mannen welkom bij een feministische studentenclub?

Antwerpen heeft er sinds kort een nieuwe studentenclub bij, en niet zomaar een! Wij gingen uitleg vragen bij Sophie Van Reeth, oprichtster van de feministische studentenvereniging Lilith Collectief.


Hoe is Lilith Collectief ontstaan?

"Twee jaar geleden kwam ik op het idee om een feministische studentenclub op te richten. Ik ging ervan uit dat zoiets al bestond, maar dat was nog niet het geval, dus ik dacht: dan doe ik het zelf maar. De oprichting heeft iets langer geduurd doordat ik ondertussen ook bezig was met een boek te schrijven. En natuurlijk kwam corona er ook tussen. Vorige zomer heb ik mij er dan toch aangezet en een logo ontworpen, een naam gekozen en een team samengesteld. We hebben dan een halfjaar gewerkt om alles op punt te zetten en te starten."

Wie kan lid worden?

"Iedereen kan lid worden, ook niet-studenten, mannen en non-binaire personen. We wilden zo vermijden dat we een nieuwe vrouwengroep werden. Als je in gesprek wil gaan over genderongelijkheid is het nuttig om ook mannen en mensen die zich anders identificeren te betrekken. Non-binaire personen botsen nog veel op discriminatie en mannen ervaren ook negatieve gevolgen van genderstereotypen. Dus iedereen is welkom!"

Welke activiteiten organiseren jullie?

"In het begin van het academiejaar houden we grotere activiteiten, zoals een panelgesprek of een debat. Daarnaast organiseren we drie filmscreenings en lezen we twee boeken per semester, en twee of drie keer per jaar hosten we lezingen, telkens vanuit verschillende feministische invalshoeken."

Hebben jullie een lidkaart?

"Ja, die kost 7 euro. We hebben ook totebags met ons logo op. Het grootste voordeel met een lidkaart is dat je als lid altijd voorrang krijgt op activiteiten. Door corona stond er een beperkte capaciteit op. Daarnaast krijgen we ook kortingbonnen en deals die enkel voor leden zijn."

Wat wil je bereiken met de club?

"Ik hoop een thuis te kunnen zijn voor studenten die zich voordien niet echt aangesproken voelden door het studentenleven. Nu zijn er nog veel traditionele clubs met rare machtsverhoudingen. Ik hoop dat er meer clubs komen zoals Lilith Collectief. Op lange termijn wil ik ook gewoon dat de club na mij nog wordt verdergezet."

Heb je een leuke anekdote?

"Op de dag van de opening zijn we op ATV geweest. Dat was al meteen het meest memorabele moment."

Tekst: Maï-Li Platteau


  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84