Image
13/09/2022

Xiperia: studentenclub voor en door Xior-bewoners

De studenten die op kot zitten in de Gentse homes van Xior, hebben al vier jaar hun eigen studentenclub. GUIDO vroeg aan cantor Guillaume om tekst, uitleg en anekdotes.


Hoe is de club ontstaan?

"Op een zatte avond in 2018 besloten drie vrienden van de Xior-residentie Brusselsepoort om een studentenclub op te richten. Hun bedoeling was om studenten van de verschillende Xior-homes in Gent samen te brengen. Eerst heette de club Vader Xior, maar later is dat gewijzigd in Xiperia."

Wie kan lid worden?

"Aanvankelijk lag de focus op studenten van Xior-residenties. Ondertussen kan iedereen lid worden van Xiperia, want het belangrijkste zijn de vriendschappen die ontstaan."

Hoeveel kost een lidkaart en wat zijn de voordelen?

"Een lidkaart kost 10 euro. Daarmee krijg je verschillende kortingen bij eethuizen zoals Stefano’s Place, The Barn, Bel Chicken en nog andere zaken. Ook op onze cantussen krijg je korting als lid."

Wat voor activiteiten organiseren jullie?

"Elke woensdag hebben we een clubavond, meestal in ons clubcafé de Twitch in de Overpoort, maar ook op andere locaties. Clubactiviteiten bestaan uit thema-avonden zoals een cocktail- of shotjesavond, bierpong, karaoke of Halloween Night. Daarnaast houden we ook verschillende cantussen en zijn er sportactiviteiten zoals schaatsen en bierbowling. Volgend jaar bestaat Xiperia 5 jaar, dus dan kan er een bal komen."

Heb je een leuke anekdote over de club?

"Xiperia is een nog vrij jonge club en veel leden hadden dus nog geen cantuservaring. Tijdens mijn eerste cantus als schacht bij Xiperia, heb ik samen met een vriend heel de cantus overgenomen, omdat wij wel al wat ervaring hadden. De schachtentemmer wou ons straffen, maar ze kreeg ons niet onder controle. We kregen alle drie een straf van de preses: de vriendschapsband. Daarbij moeten de gestraften een aantal pinten drinken, maar iedereen bepaalt zelf hoeveel, behalve de laatste. Die drinkt het aantal pinten dat nog overblijft. Om onze schachtentemmer te straffen, hebben mijn medeschacht en ik amper iets gedronken, zodat zij veel moest drinken."

Tekst: Maï-Li Platteau


  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84