Gloria Monserez wil later haar studies voortzetten
De 21-jarige Gloria Monserez kom je overal tegen. Na haar doortocht bij Ketnet, Studio Brussel, De Slimste Mens en Hotel Römantiek mag ze bij The Voice van Vlaanderen An Lemmens vervangen als host tijdens de Knockouts en de Battles. Gloria heeft ook musicalervaring, en die kwam goed van pas bij het inspreken en -zingen van een rol in de Vlaamse versie van de animatiefilm Yuku en de Himalayabloem. Die swingende prent ging vorige maand in première op het Film Fest Gent en werd op het Cinekid film- en mediafestival in Nederland bekroond als Beste Kinderfilm.
GUIDO: Ben je van alles aan het proeven om je dan later ergens in te specialiseren?
Gloria: Dat is exact mijn tactiek. Al bijna drie jaar zeg ik ja tegen alles waarvan ik denk: dit vind ik misschien wel leuk. Als het tegenvalt, ça va, dan weet ik tenminste dat ik dat niet meer opnieuw moet doen. Ik wil op dit moment vooral onderzoeken wat ik fijn vind, om dan later gerichter te kunnen kiezen.
GUIDO: Zit je nog volop in de ontdekkingsfase, of begin je al te voelen welke richting je zal uitgaan?
Gloria: Teksten inspreken, voice-over en dubben, zoals ik heb gedaan voor Yuku en de Himalayabloem, dat vind ik zalig. Als ik dat als fulltime job zou mogen doen, ook al zou ik dan niet meer kunnen acteren of presenteren... Ik denk dat ik ervoor zou gaan.
GUIDO: Stemactrice worden.
Gloria: (enthousiast) Ja! Dat zou ik echt heel leuk vinden.
GUIDO: Spiegel je je daarbij aan bepaalde voorbeelden?
Gloria: Ik ben een grote fan van Het Geluidshuis, een audioproductiehuis voor hoorspelen. Zij werken met acteurs als Anemone Valcke, Koen De Graeve, Warre Borgmans... Wat die doen met hun stem, spreekt me ten zeerste aan. In de hoorspelen van Het Geluidshuis vertellen ze verhalen en wordt er vaak ook gezongen. Daar kijk ik echt naar op. Hoe zij met hun stem spelen, dat vind ik fantastisch.
Leven op een woonboot
GUIDO: Je ouders zitten ook in het vak. Heeft je dat geholpen om vroeg in het mediawereldje te stappen?
Gloria: Het heeft me vooral geholpen om gerust te zijn en vertrouwen te hebben in wat er gebeurt. Zij spreken uit ervaring en kunnen me helpen om de juiste keuzes te maken. Mijn ouders weten goed in te schatten wat ik wil. Dat is tegelijk handig en heel fijn.
GUIDO: Klopt het dat jij op een woonboot woont?
Gloria: Dat klopt! Als sinds mijn eerste leerjaar woon ik bij mijn mama op een boot. Dat is super, want als je op een woonboot leeft, lijkt het of je altijd op vakantie bent. Echt waar! Er is wel veel onderhoud aan zo'n boot, want water maakt letterlijk alles kapot, maar het is het waard. Ik ben zo blij dat mijn mama en mijn stiefvader hebben gekozen voor een woonboot, want het geeft een extra dimensie aan ons leven.
GUIDO: Is dat niet koud in de winter?
Gloria: Helemaal niet. Het is allemaal hout, wat een warm nestgevoel geeft. Ik vind het zelfs toffer in de winter dan in de zomer, want dan kan het snikheet worden in de boot.
Leuke kant van het studentenleven
GUIDO: Je hebt een jaar Vormgeving gestudeerd aan KASK in Gent, maar je had de pech dat je pal in de lockdown terechtkwam.
Gloria: Inderdaad. Ik ben er na dat eerste jaar dan ook mee gestopt en ben beginnen te werken. Als ik die opleiding alsnog zou voortzetten - wat ik sowieso wil doen - dan denk ik wel dat ik erin zal slagen, want ik teken nog altijd veel.
GUIDO: Denk je dat je later nog zin zal hebben om die studie weer op te pikken?
Gloria: Ik vermoed van wel. Ik denk er nog bijna elke dag aan en heb er vertrouwen in dat ik het ooit zal doen.
GUIDO: Vind je het niet jammer dat je ondertussen je studententijd aan het missen bent?
Gloria: Dat gevoel heb ik niet, want veel van mijn vriendinnen zitten op dit ogenblik in hun studententijd. Na mijn werk spreek ik vaak met hen af op hun kot in Leuven, zodat ik wel nog de leuke kant van het studentenleven kan meemaken, zonder dat ik naar de les moet. Ik denk dus niet dat ik iets mis.
GUIDO: Het positieve aan de lockdowns is dat er meer aandacht is gekomen voor de mentale gezondheid van jongeren. Een thema dat ook jou na aan het hart ligt.
Gloria: Zeker. Ik ben blij dat daar verandering in is gekomen, niet alleen vanuit de jongeren zelf, maar ook vanuit de mensen die voor omkadering moeten zorgen. Als jongere die ook nog op zoek is naar zichzelf, verheugt me dat.
Gloria's tips voor een warme winter
Vorig jaar was Gloria Monserez ambassadrice van De Warmste Week. Aan wie kunnen we dus beter vragen hoe we ons deze winter warm kunnen houden zonder kostbare energie te verspillen? Vijf tips!
1) Doe iets wat je een veilig gevoel geeft
"Als ik het koud heb, dan begin ik te tekenen. Dat zorgt ervoor dat ik me veilig voel in mijn omgeving en het creëert gezelligheid en warmte."
2) Zoek je familie en vrienden op
"Dit klinkt misschien cliché, maar het werkt echt. Als het koud is, dan zet mijn papa een kopje thee en drinken we samen, met onze pulls en soms zelfs sjaals aan. Dat is eenvoudig, maar tegelijkertijd zo fijn en verbindend. Dan heb je zelfs geen verwarming nodig."
3) Duik het bos in
"Persoonlijk vind ik wandelen doodsaai, want dat gaat me veel te traag. Daardoor vergeet ik soms hoe mooi een bos kan zijn, zoals bij mij in de buurt, in Heverlee. Trek dus een muts, jas en waterdichte schoenen aan en duik het bos in, want dat loont de moeite."
4) Ga naar cinema of theater
"Naar een film of toneel gaan kijken, is niet alleen tof, het is ook een hartverwarmende ervaring om er samen met zoveel andere mensen van te genieten. Een film of voorstelling die je raakt, maakt je warm vanbinnen."
5) Trek twee paar sokken aan
"Ik denk dat je via je voeten de meeste warmte verliest, en daarom trek ik - heus waar - altijd twee paar sokken aan. Dat werkt echt!"
Tekst: Herbert De Paepe
Foto: DPG Media