Image
15/06/2023

Jonas Spruyt is de nieuwe dierenarts van ZOO Antwerpen en Planckendael

Vorig jaar schreef de ZOO een unieke vacature uit. Dierenarts Francis Vercammen naderde na 25 jaar trouwe dienst de pensioengerechtigde leeftijd en ging op zoek naar een waardige opvolger. Na een stevige zoektocht kwam dierenarts Jonas Spruyt (33) uit Mortsel als sterkste kandidaat uit de bus.


GUIDO: Hoe verliep de selectie?

Jonas: Uit een honderdtal kandidaten zijn twaalf dierenartsen geselecteerd voor een gesprek met het directiecomité. Vijf ervan mochten een dag klinische proeven gaan doen met mijn voorganger Francis. Daar mochten we laten zien wat we konden en werd gekeken of we in het team zouden passen. Uiteindelijk heb ik dan de job gekregen.

GUIDO: Een kinderdroom die uitkwam?

Jonas: Zeker. Ik heb er altijd al van gedroomd om in de ZOO te komen werken, maar ik besefte ook dat de kans klein was dat me dat ooit zou lukken. Maar nu de vacature er was, bleek de job op mijn lijf geschreven.

Levenslang bijleren

GUIDO: In de ZOO en Planckendael verblijven zevenduizend dieren. Kan je die allemaal evenveel aandacht geven?

Jonas: Ik kan terugvallen op een deskundig team. Collega-dierenartsen komen parttime helpen, om bijvoorbeeld de weekenddiensten te doen. In totaal kunnen onze dieren rekenen op vijf dierenartsen, maar ik ben de enige die fulltime werkt. Ik heb de eerste maanden ook nog twee dagen per week hulp gekregen van Francis, om de overdracht vlot te laten verlopen.

GUIDO: Je bent verantwoordelijk voor een enorme variëteit aan diersoorten, van piepkleine reptielen tot hongerige leeuwen.

Jonas: Meestal kan ik me wel uit de slag trekken, want ik heb een brede basiskennis. Het is echter een utopie om van alle diersoorten alles te weten, dus ik zal mijn volledige carrière moeten blijven bijleren. Er komt veel opzoekwerk kijken bij mijn job en ik kan ook terugvallen op een netwerk. Als ik bijvoorbeeld met een ziek reptiel word geconfronteerd, ken ik een specialist die ik kan bellen voor advies. Ik ken ook een dierenarts die heel veel afweet van vogels, enzovoort.

GUIDO: Hoe ziet je dagtaak eruit?

Jonas: Het is een mix van allerlei taken. Zieke dieren moet ik terug op de been helpen, dat spreekt voor zich. Een belangrijk onderdeel daarvan is diagnostiek: radiografie, mestonderzoek, bacteriologisch onderzoek, echografie, endoscopie... Als er geen zieke dieren zijn, dan doe ik opvolging van dieren die recent ziek zijn geweest, of check-ups van dieren die in de nabije toekomst een behandeling of operatie zullen moeten ondergaan. Daarnaast doe ik ook wetenschappelijk werk, wat van groot belang is omdat we onder meer met bedreigde diersoorten werken.

Omgaan met wilde dieren

GUIDO: Je voorganger Francis was als bekend figuur ambassadeur van de ZOO. Wordt dat van jou ook verwacht?

Jonas: Ja, maar dat is momenteel nog vrij beperkt. Ik kijk er wel naar uit, want ik vind het belangrijk dat we via de media kunnen tonen dat dieren in de ZOO en Planckendael de best mogelijke zorg krijgen. Zo krijgen de mensen een idee van wat zich achter de schermen afspeelt, iets wat je niet ziet als je gewoon naar de dieren komt kijken tijdens een bezoek.

GUIDO: Je hebt nog in Afrika gewerkt. Moet ik me daar groot wild bij voorstellen?

Jonas: Absoluut. Toen ik net was afgestudeerd, ben ik in Zuid-Afrika in een groepspraktijk gaan werken. Toen reden we naar een reservaat om bijvoorbeeld een buffel in slaap te schieten om een tbc-test te doen, of een giraf te vangen voor transport, dergelijke opdrachten. Wilde dieren kan je niet behandelen zonder verdoving. Het is belangrijk dat dat op een veilige manier gebeurt, zowel voor het dier als voor de staff. Dat is mijn specialiteit: dieren veilig verdoven.

GUIDO: Is je werk gevaarlijk?

Jonas: Ja, maar dankzij die verdoving blijft het risico beperkt, als je weet wat je doet. Ik ben drie jaar plattelandsdierenarts geweest, en toen heb ik meer accidenten gehad - een stamp van een paard, een koe die je tegen een hek duwt - dan tijdens mijn werk met wilde dieren. Ik ga geen endoscopie uitvoeren bij een leeuw die niet slaapt! (lacht)

GUIDO: Kan je een vertrouwensrelatie opbouwen met wilde dieren?

Jonas: Idealiter wel, maar in de praktijk zien ze de dierenarts als een boeman die alleen maar langskomt als ze zich slecht voelen. Tja, ik kan hen nu eenmaal niet uitleggen dat wat ik doe, bedoeld is om hen te helpen...

Tekst: Herbert De Paepe

Foto: Greetje Van Buggenhout

Een jaar lang onbeperkt dieren kijken?

Een studentenabonnement kost maar 50 euro!

Ben je jonger dan 26 en studeer je aan een hogeschool of universiteit? Dan kan je voor de spotprijs van 50 euro een jaar lang onbeperkt naar ZOO Antwerpen en Planckendael. Je krijgt bovendien 10% korting in alle restaurants en shops, plus gratis toegang of fikse kortingen bij partners als Artis, GaiaZoo, De Efteling, Plopsaland...

Meer info op zooantwerpen.be


  • Slider
  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84