Image
27/11/2023

Nora Gharib: "Ik ben na twee weken gestopt op de hogeschool."

Nora Gharib houdt van afwisseling. Presenteren, acteren, een eigen kledinglijn ontwerpen, deelnemen aan een intens spelprogramma als De Verraders en moeder zijn van een driejarige dochter... Nora hoeft niet te kiezen, ze doet het gewoon allemaal tegelijk.


"Ik was eigenlijk al gevraagd voor het eerste seizoen van De Verraders, maar toen kon ik niet," bekent Nora. "Dat vond ik wel jammer, want ik had het programma al gevolgd op de Nederlandse televisie en had graag meegedaan. Toen ik dit jaar opnieuw werd gevraagd, heb ik eerst een paar mensen gecontacteerd die hadden deelgenomen aan seizoen één, want het zag er toch wel heftig uit. Nu de opnames achter de rug zijn, kan ik dat alleen maar bevestigen: het was keihard!"

GUIDO: Speelde het bij De Verraders in je voordeel dat je actrice bent?

Nora: Voor ik eraan begon, dacht ik van wel, maar dat viel dik tegen. Ik ben er zelf van geschrokken hoe snel ik helemaal werd opgezogen door het spel en terugviel op mijn menselijke instincten. Ik handelde puur op intuïtie en volgde mijn gevoel.

K3 zoekt K3

GUIDO: Samen met Aaron Blommaert presenteer je The Voice Kids. Kun je je inleven in die kinderen omdat je indertijd zelf aan een talentenshow hebt deelgenomen: K3 zoekt K3?

Nora: Zeker en vast. Als ik word gevraagd voor een programma, vraag ik me altijd af: waarom ik? Wat is mijn meerwaarde? In dit geval was het meteen duidelijk. Door mijn deelname aan K3 zoekt K3 weet ik wat zich achter de schermen van een talentenshow afspeelt, wat voor stress het geeft, maar ook dat die stress onmiddellijk van je afvalt als je op het podium staat. Dat gevoel en die kennis kan ik doorgeven aan de kinderen, die ik zie openbloeien en bijleren en groeien en zelfzekerder worden in hun passie. In The Voice Kids krijg ik de kans om meer betekenen dan alleen maar presentatrice zijn. Achter de schermen praat ik met de kinderen, stel ik hen op hun gemak en moedig ik hen aan. En ik maak hen ook duidelijk dat verliezen niet erg is. Acht jaar geleden heb ik niet eens de finale gehaald bij K3 zoekt K3, maar ondertussen sta ik hier toch maar. Daar putten kinderen moed uit.

GUIDO: Denk je er soms over na hoe je leven er zou uitzien als je die wedstrijd wél had gewonnen?

Nora: Helemaal anders natuurlijk. Ik weet niet of ik het tof zou hebben gevonden om altijd hetzelfde aan te trekken als de meisjes naast mij. Ik ben veel met kleding bezig. Da's iets waarin mijn persoonlijkheid naar boven komt. Daarnaast denk ik ook aan het feit dat ik vandaag zoveel verschillende dingen mag doen. Ik ben iemand die veel afwisseling nodig heeft.

GUIDO: Je bent niet van plan je te specialiseren?

Nora: Nee, zolang het op deze manier kan, ga ik dat ook blijven doen. Ik hoef niet te kiezen, en ik wíl niet kiezen. Ik hoop dat ik al mijn huidige activiteiten nog lang mag blijven combineren.

Adil en Bilall

GUIDO: Goed nieuws voor filmliefhebbers: Patsers komt eraan! Klopt het dat de opnames beginnen in februari?

Nora: Dat klopt! We hebben een meeting gehad met iedereen en 't was supertof en gezellig. De vibes kwamen weer helemaal naar boven. Ik hoef je niet te vertellen dat Adil en Bilall ondertussen op wereldniveau bezig zijn. Het was niet gemakkelijk om ieders agenda op elkaar af te stemmen, maar het is gelukt, en we zijn dolgelukkig dat we eruit zijn. Ik ben helemaal klaar voor die next level shit.

GUIDO: Hoe zijn Adil en Bilall eigenlijk bij jou terechtgekomen?

Nora: Toen Adil deelnam aan De Slimste Mens, heb ik hem succes gewenst via Facebook, gewoon van Marokkaan tot Marokkaan. Een berichtje van: "Goe bezig", je kent dat. Hij heeft dat blijkbaar onthouden, want toen ik een paar maanden later op tv kwam in K3 zoekt K3, wenste hij me ook succes. Ik heb hem toen de vraag gesteld of hij geen goeie acteerschool kende. Enfin, een tijdje later word ik opnieuw gecontacteerd door Adil, die zegt dat ze iemand met mijn profiel zoeken voor hun nieuwe film. Ik heb toen bekend dat er nooit iets van die acteeropleiding in huis is gekomen. Geen probleem, ze zochten iemand die niet in het vak zat, dus ik mocht op auditie komen. Wat bleek? Op die auditie was niemand anders uitgenodigd dan ik. Gelukkig heb ik het toen blijkbaar goed gedaan. Zo zie je maar, als ik nooit dat eerste berichtje naar Adil had gestuurd, had ik misschien nooit in Patser gezeten. Het is dat het zo moest zijn.

Niet twijfelen

GUIDO: Jij hebt na het secundair twee weken voor leerkracht gestudeerd aan de hogeschool.

Nora: (lacht) Ik vond dat lang genoeg.

GUIDO: Was het na twee weken al saai?

Nora: Saai vond ik het niet, maar ik besefte al snel dat het niets voor mij was. Ik denk dat ik heel graag voor een klas zou staan, maar het voorbereidingswerk was er te veel aan. Voor elk lesuur moet een leerkracht letterlijk pagina's vol voorbereidingen schrijven. Toen ik dat hoorde, dacht ik: nee, hier begin ik niet aan. Ik kan er beter meteen mee stoppen, want dit is sowieso mijn ding niet. Tja, ik ben iemand die wel eens van gedacht durft te veranderen. (lacht)

GUIDO: Heb je geen spijt dat je door die beslissing een studententijd hebt gemist?

Nora: Soms wel. Ik heb veel vriendinnen die wel naar de hogeschool of de universiteit zijn gegaan, en die zeggen dat het studentenleven nóg leuker is dan het secundair, en dat vond ik al zo tof. Dat heb ik inderdaad gemist, ja.

GUIDO: Na het stopzetten van je studies ben je in een kledingwinkel gaan werken.

Nora: Ik heb daar feeling voor. Ik heb in kledingwinkels altijd al spontaan advies gegeven als ik iemand in de paskamers in een spiegel zag kijken. Dan ging ik helpen, andere kleren halen die beter bij elkaar passen, tips geven, enzovoort. Ik was daar superactief mee bezig en vond het keitof, dus die job was echt wel iets voor mij. Het was toen dat ik me heb ingeschreven voor K3 zoekt K3. Mijn werk in de winkel viel niet meer te combineren met de wedstrijd, maar ik vond het wel jammer dat ik ermee moest stoppen. Nu ja, zoveel jaar later heb ik alsnog mijn eigen kledinglijn kunnen uitbrengen, de collectie NOOR bij ZEB. Zo ben ik met mode bezig gebleven.

GUIDO: Wat zeg jij tegen een student die dit interview leest? Eerst geduldig een diploma halen, of rechtstreeks voor je droom gaan? Meteen springen of niet?

Nora: Ah, nu denk ik natuurlijk aan Blind Gesprongen, het programma dat ik ook presenteer, waarin mensen blindelings in een andere job springen. Ik vind dat een goede aanpak: probeer iets wat je op dit moment interesseert, en als het niet je passie blijkt te zijn, doe dan meteen iets anders. Niet twijfelen, niet te diep nadenken, gewoon switchen, want als je je droomjob vindt, of de studie van je dromen, dan merk je dat meteen. Dan wil je niks anders meer doen. Dan voel je dat er een match is. Dan sta je elke morgen keigraag op, omdat je iets mag gaan doen dat je graag doet.

Tekst: Herbert De Paepe

Foto: DPG Media


  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84