Image
10/04/2024

Rematch: de podcast waarin je Vlaamse dj's écht leert kennen

Evelyn Van Daele studeert Media en Entertainment Business, Julie Pierens studeerde af als journaliste en is momenteel aan de slag bij productiehuis Polar Bear. Daarnaast hebben ze in hun vrije tijd een podcast over dj's. Hoe dat verlopen is, vertellen ze aan GUIDO.


GUIDO: Waarom een podcast?

Julie: Wij hebben elkaar leren kennen in het uitgaansleven en door samen veel uit te gaan, hebben wij heel wat dj's leren kennen. Op een dag was Evelyn iets vergeten op mijn kot en ze kwam dat ophalen.

Evelyn: Dat was trouwens midden in de blok.

Julie: Inderdaad. Op het moment dat ze bij mij toekwam, vertelde ik haar dat ik naar een aflevering van de podcast van dj-agency Beatsgotmixed geluisterd had. Da’s een podcast die het agency opgestart had in corona om hun dj's toch wat in de spotlight te kunnen zetten, aangezien ze niet konden draaien. Maar toen corona voorbij was, is die podcast een beetje stilgevallen en ik vond dat jammer. Evelyn zei daarop: “Waarom doen wij dat niet?”

Evelyn: Belangrijk om te zeggen is wel dat ik op dat moment nog niet mijn huidige opleiding deed, en dus nog nooit iets in de media gedaan had.

Julie: Ik had natuurlijk wel al ervaring en wist hoe ik een podcast moest opnemen. Ik zat ook bij Ravage, dus we hadden ook echt de mogelijkheden want zij hebben materiaal en een ruimte die wij tot op vandaag nog steeds mogen gebruiken. Dus toen kwam de vraag: waarom niet? We zijn ’s avonds nog begonnen met de brainstorm en vijf uur later hadden we een naam, gastenlijst en logo.

GUIDO: Zo te horen lag het thema dus wel meteen vast?

Evelyn: Ja, we waren het direct over eens dat we het daarover wilden doen.

Julie: Wij vonden het een heel tof concept en wilden het nieuw leven inblazen. Wij zagen zelf zoveel dj's, maar wisten niks over hen behalve hun dj-naam en gezicht.

GUIDO: Evelyn, is het door deze podcast dat je van opleiding veranderd bent?

Evelyn: Ja, dat kwam door een van onze gasten die zei dat hij MEB gestudeerd had. Ik vond dat heel tof klinken en deed mijn toenmalige opleiding niet zo graag, dus toen heb ik heel impulsief beslist om van opleiding te veranderen. Ik ben wel altijd al creatief geweest, dus ergens was het wel de logische keuze om te maken.

GUIDO: Hoe leggen jullie contacten met de dj's?

Evelyn: Eigenlijk gaat dat vrij vlot. Meestal sturen wij hen een bericht via Instagram en meestal reageren zij daar ook op. Natuurlijk is het voor hen ook een beetje gratis promo, want er wordt een uur lang over hen en hun carrière gebabbeld. Als we geen antwoord krijgen, mailen we naar hun agency.

Julie: Ik denk ook wel dat we op een punt zitten dat we wat naamsbekendheid hebben. We beginnen met seizoen drie, dus er staan al twintig afleveringen online. Wij hebben al twintig gasten gehad en dj’s babbelen daar onderling met elkaar wel over, waardoor we ook al niet meer onbekend zijn.

Evelyn: Onlangs was er ook een dj networking trip waar enkele gasten uit onze vorige seizoenen naar mee zijn geweest, en daar is de naam van onze podcast ook wel gevallen, wat we zelf wel leuk vonden om te horen! Niet dat ze het er heel uitgebreid over gehad hebben, maar de dj’s zijn er onderling wel mee bezig.

GUIDO: Hoe ziet een dag in de studio eruit?

Evelyn: Meestal proberen wij hier een uur op voorhand te zijn en zetten we onze set-up klaar.

Julie: Eerst is het tien minuten chaos. In die tien minuten kunnen we even tekeergaan tegen elkaar over alles wat moet gebeuren, zodat we zen zijn tegen dat onze gast er is en we rustig zijn tegen dat we in beeld zitten.

GUIDO: Jullie willen dus ook beeld toevoegen?

Evelyn: Da’s de bedoeling. We denken dat dat een meerwaarde kan zijn.

Julie: Wij hebben gewoon het gevoel dat als wij zelf een podcast luisteren en daar beeld bij is, we veel meer begaan zijn. Het is veel persoonlijker, want je kan die persoon en de reacties zien.

GUIDO: Wat gebeurt er na de tien minuten chaos?

Julie: Dan zetten we alles verder op. Ongeveer een uur na onze aankomst, komt de gast toe en maken we ons klaar om op te nemen. We bereiden onze vragen altijd op voorhand voor. Maar voor we echt met de podcast beginnen, filmen we een aantal zaken voor de socials.

Evelyn: Daar beginnen we mee, zodat onze gasten zich zeker wat op hun gemak voelen. Ze krijgen ook op voorhand twee links: een naar een vriendenboekje, waarin ze vragen beantwoorden over zichzelf, en een naar de playlist, waarin ze drie nummers toevoegen aan onze Spotify-playlist.

GUIDO: En na het interview?

Julie: Meestal blijft de gast nog wel even. Wij nodigen hen als het ware uit om vrienden te worden met ons, dus zou het nogal raar zijn om ze direct weg te sturen na de opname. Meestal klikt het echt goed en worden dat ook effectief vrienden!

Evelyn: Wij vragen ook of zij nog grappige verhalen hebben over toekomstige gasten, zodat we wat inside information hebben.

GUIDO: Hoe vullen jullie elkaar aan?

Julie: Ik denk dat wij elkaar heel goed aanvullen in de manier dat wij allebei heel hard nood hebben aan tegenwoord.

Evelyn: En we durven dat ook zeggen tegen elkaar, zowel positief als negatief. Juist omdat we elkaar zo goed aanvullen, denk ik dat ik dit niet met iemand anders zou kunnen doen.

Julie: Wij denken ook op heel veel vlakken op dezelfde manier. Ik ben bijvoorbeeld degene die heel goed is in het maken van callsheets en kan zeggen wat wanneer moet gebeuren, terwijl Evelyn eerder gaat zeggen: “We zien wel als we toekomen.”

Evelyn: Jij bent meer het structurele brein.

GUIDO: Wat maakt jullie uniek?

Evelyn: Ik denk vooral dat wij spontaan overkomen, zeker naar de gast toe.

Julie: Ik denk ook gewoon dat er niet veel podcasts zijn in de dj-wereld. Het gaat echt over hen als persoon. En we bereiden ons heel goed voor, maar onze gasten hebben dat totaal niet door.

Evelyn: We krijgen vaak het compliment dat we spontaan, maar toch voorbereid zijn en duidelijk onze research op voorhand gedaan hebben.

GUIDO: Op welke gebeurtenis zijn jullie het meest trots?

Julie: De aflevering met Michael Amani, dat was onze seizoensfinale van seizoen twee. Hij is een van de grotere dj's in Vlaanderen en doet normaal geen podcasts meer. Ik ken hem al redelijk lang, dus toen we hem vroegen of hij wou langskomen, was hij bereid om voor ons een uitzondering te maken.

Evelyn: Maar evengoed onze gouden raafjes die we gewonnen hebben, tijdens de awards van Ravage. We hebben drie keer de eerste plaats bemachtigd.

GUIDO: Wat hopen jullie nog te bereiken in de toekomst?

Evelyn: Ik vind dat een moeilijke vraag. Ik denk dat we vooral hopen dat we dit nog lang kunnen blijven doen.

Julie: Maar vooral ook dat we er plezier uit kunnen blijven halen. Wij zijn allebei heel ambitieus en als we Rematch naar iets groters zouden kunnen doortrekken…

Evelyn: Vorig seizoen dachten we er ook aan om een end-of-the-season-party te geven, wat er nog niet van gekomen is, maar het idee is er nog steeds. Over workshops denken we ook na, omdat we intussen wel al wat ervaring hebben opgedaan en die graag willen delen.

Julie: Of bijvoorbeeld een event waar je met andere podcast-makers kan babbelen. We hebben heel veel ideeën om Rematch te doen groeien als concept en zullen wel zien waar het ons brengt.

GUIDO: Tot slot, welke naam hopen jullie ooit achter jullie micro te hebben?

Julie: Ik denk dat we hetzelfde denken. (lacht)

Julie & Evelyn: Andromedik.

Julie: We hebben hem al eens gevraagd, maar helaas kon hij niet. Wie weet in de toekomst!

Het derde seizoen van Rematch is binnenkort te beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Youtube.

Tekst: Larissa Sowowna

Foto: Jitte Davidson


  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84