Midstudentcrisis: alles over de februaristart
Sinds een week hebben alle studenten de uitslagen van de laatste examenperiode. De een huppelt vrolijk verder, de ander moet even stilstaan bij de vraag: ‘Is deze richting wel voor mij?’ Goed nieuws: een (nieuwe) opleiding starten in februari is on the rise. Volgens cijfers van Karel de Grote Hogeschool Antwerpen is daar het aantal februari-instromers met meer dan een derde gestegen ten opzichte van twee jaar geleden. Wat kan je verwachten als je in februari start? Waar moet je rekening mee houden?
Tot wanneer kan ik me inschrijven? Zitten er voordelen aan?
De uiterlijke inschrijfdatum verschilt per onderwijsinstelling, maar varieert van 28 februari tot 15 maart. Opleidingen die een ijkingstoets vereisen, hebben soms geen mogelijkheid om te starten in februari.
Het eerste voordeel komt om de hoek kijken voor generatiestudenten. Generatiestudenten zijn studenten die voor het eerst in het hoger onderwijs les volgen. Beslis je voor 15 maart, als eerstejaars, om te stoppen met je huidige opleiding, dan krijg je de helft van de studiepunten terug voor de vakken waarvoor je nog geen examen hebt afgelegd en waarvan de examenperiode nog niet is gestart (vakken van het tweede semester). Hierdoor voorkom je verspilling van leerkrediet. Uiteraard krijg je ook je leerkrediet terug van de vakken uit het vorige semester waarvoor je bent geslaagd.
Hoe werkt het drempelpakket als ik in februari start?
Opgelet met de zogenaamde knip: studenten die in het academiejaar 2023-2024 gestart zijn aan het hoger onderwijs, hebben een drempelpakket. Als je na twee jaar nog niet bent geslaagd voor alle vakken uit het eerste jaar, ben je verplicht te stoppen met de opleiding en kan je ze de komende zes jaar niet verderzetten aan een andere school. Het drempelpakket voor februaristarters bevat enkel vakken die je volgt in het tweede semester, waardoor het gewicht op je schouders niet zo zwaar is.
Mis ik dan geen leerstof?
Door het starten in februari kan je wat basisleerstof gemist hebben, maar dat valt snel weer in te halen. Ofwel studeer je een paar vakken zelfstandig, ofwel neem je ze later op. Enkele essentiële vakken van het eerste semester kunnen in het tweede semester opnieuw aangeboden worden voor februari-instromers. Zie dit als het perfecte moment om nieuwe vrienden te maken. We weten dat aansluiten bij studenten die elkaar al maandenlang kennen niet het eenvoudigste is, dus zoek lotgenoten en leer elkaar beter kennen. You’re all in this together.
Een andere zaak om rekening mee te houden, is je examenrooster. Doordat je een persoonlijk traject aflegt, kan het later voorkomen dat er examens overlappen. Geen vrees, je kan dan een verplaatsing naar de inhaaldag aanvragen. Het is niet gegarandeerd dat het aanvaard wordt, maar je kan altijd proberen.
Wanneer krijg ik mijn diploma?
Voor het laatste voordeel kijken we drie jaar in de toekomst: als alles vlot verloopt, studeer je af in januari. Werken als jobstudent is dan niet meer mogelijk, maar andere deuren gaan wel voor je open. Door vroeger (of later, hoe je het ook bekijkt) af te studeren, ontloop je de enorme drukte van september, waarin een massa afgestudeerde studenten op zoek gaat naar werk. In januari is er een kleiner aantal mensen dat afstudeert, en dus kan je met een gerust hart (en minder competitie) op zoek gaan naar je droomjob. Vergeet je zeker niet op tijd in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB, mocht je nog geen job hebben gevonden.
Tekst: Wolf Post
Foto: Adobe Stock