Image
01/07/2002

VPPK (Gent): ‘Wij zijn een studentenclub in groei en bloei”

VPPK staat voor Vlaamse Psychologische en Pedagogische Kring en is verbonden aan de Gentse universiteit. Wij hadden Jim Vercruyssen aan de lijn, preses van het werkjaar 2002-2003.

GUIDO: Hoe lang bestaat de VPPK al?

Jim: Eigenlijk bestaat de VPPK, net zoals zovele studentenclubs, al sinds de jaren '60. Maar raar gezegd, het is maar sinds de laatste vijf jaren dat de VPPK iets van betekenis is geworden binnen het studentenleven. De VPPK is een club in volle groei. Op talrijke vlakken zien we dat we goed bezig zijn. We zijn nu wat het aantal leden betreft al de grootste club van Gent, denk ik.

GUIDO: Waarvoor staat de VPPK de laatste jaren dan eigenlijk wel?

Jim: Bij ons gaat het er wat ongebonder aan toe dan bij de meeste andere studentenclubs. Deze ongebondenheid weerspiegelt zich op verschillende vlakken. Zo zijn we een open studentenclub, want je hoeft niet gedoopt te worden om erbij te horen. Het drinken is ook niet zo belangrijk bij ons. Zo geven wij nooit gratis vaten op onze clubavond, iedere maandag, maar wel bonnetjes. Het is dus geen taboe bij ons om niet-alcoholische dranken te nuttigen. De grootste reden van onze soepelheid ten opzichte van alcoholvrije dranken is het feit dat ons ledenbestand voornamelijk uit vrouwen bestaat. Ambiance primeert dus op drinken.

GUIDO: In welk café creëren jullie dan die ambiance?

Jim: Ons stamcafé is sinds enkele jaren 't Kapelleke in de Overpoortstraat. Het is wel niet zo dat we verplicht zijn om daar iedere dag te zitten. We houden er onze clubavond en geven soms drankbonnetjes aan onze leden. Jaja, we hebben daar al mooie momenten beleefd.

GUIDO: Leuke boel moet dat daar zijn als mannelijke preses. Wat is de verhouding mannen-vrouwen zo ongeveer?

Jim: Ik schat zo'n dat 80 % van onze leden vrouwen zijn.

GUIDO: Zijn er veel mensen die 'gaan' voor het presidium?

Jim: Neen, veel studenten blijken de stap naar het presidium niet te durven zetten. Bij presidiumverkiezingen is er voor de meeste functies dan ook maar één kandidaat. Dat hoeft daarom niet negatief te zijn. Je werkt dan in het presidium telkens met bekende gezichten en zo weet je elkaars zwakke en sterke punten. In de toekomst zullen zich ongetwijfeld meer mensen kandidaat stellen.

GUIDO: Welke zijn de traditionele activiteiten van de VPPK? Jullie zullen ongetwijfeld wel een galabal en fuiven organiseren...

Jim: Inderdaad. Ons galabal is dan ook niet zomaar een galabal. Dit is nog eens een galabal met de nadruk op "gala'. In Oudenaarde richten we een ballroom, een pianoroom en een casinoroom in. Echt origineel denk ik. Andere kaskrakers zijn onze openingsfuif in de Vooruit en en in de lente de '70-'80-fuif in de Vooruit. Al kan je hier niet meer van een fuif spreken. Het is eerder een event. Zo kan je je op die avond ook laten bodypainten.

(BD)


 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider


Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84