Image
19/08/2003

De tweede zittijd: deze keer goed!

Je hebt het in mei en juni verprutst, want anders was je niet midden in de vakantie bij deze rubriek terechtgekomen. Wellicht heb je urenlang met een wazige blik boven je boeken gezeten zonder dat je de leerstof echt in je opnam. Als je je deze zomer aan hetzelfde euvel bezondigt, loopt het weer mis. 
Probeer het eens met onze 5 tips voor efficiënt lezen.

 

Tip 1: kort maar krachtig en dikwijls

Lezen is een inspannende bezigheid die sommigen maar 20 minuten aan één stuk kunnen volhouden. Dat is niet erg, integendeel zelfs, als je maar de discipline hebt om met een zekere regelmaat aan de volgende leessessie van 20 minuten te beginnen.

 

Tip 2: woordgroepen lezen en niet playbacken

Focus niet op individuele woorden, maar neem hele woordgroepen tegelijk in je op. Vermijd "luidop lezen", want je brein leest vlugger dan je mond.

 

Tip 3: zappen door de context

Voor je je vastbijt in de eigenlijke tekstbrokken, kan je een context creëren door eerst alle figuren, diagrammen en onderschriften te doorlopen.

 

Tip 4: de innerlijke dialoog

Voer in je hoofd voortdurend een dialoog met jezelf: herformuleer belangrijke gedachten in je brein en maak er vragen van. Zo lees je niet alleen wat er staat, maar oefen je meteen al voor het examen.

 

Tip 5: de aangeklede tekst

Een 'aangeklede' tekst studeert makkelijker dan een 'naakte'. Duid hoofd- en bijzaken aan, highlight titels en schrijf de vragen uit tip 4 in de marge, naast het antwoord.

 

Succes in september, vrienden!

 

(SDB)
Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84