Image
02/01/2020

Dit zijn (niet) de beste blokmethodes


Aan de Amerikaanse Kent State University heeft professor John Dunlosky gedurende een lange periode tien leertechnieken bestudeerd om nadien in een uitgebreid rapport de pro’s en contra’s te ontleden. Wij besparen je alle tralala en gooien zijn ganse analyse in een notendop:

De slechtste: onderlijnen, markeren, herlezen, samenvatten

Deze technieken zijn uiterst populair, maar zouden niets extra doen voor je geheugen. Nee, ook niet als je die mooie pasteltinten gebruikt. Integendeel zelfs, sommige onderzoekers geloven dat markeren je leerproces net stoort, omdat de kleurtjes je aandacht naar bepaalde begrippen trekt, waardoor je de connecties en ‘the bigger picture’ uit het oog verliest. Een tekst samenvatten blijkt bovendien enkel te werken voor wie er echt goed in is.

De beste: verdeel en heers, proeftesten

Studenten die hun leermomenten verspreiden, blijken betere punten te scoren dan studenten die zich aan een marathon wagen. Op het allerlaatste moment nog allerlei formules of begrippen in je hersenpan proppen, helpt je misschien wel tijdens het examen, maar kort daarna is de informatie alweer gaan vliegen. Werk dus met intervallen. Hoe groter die intervallen, hoe langer je de leerstof onthoudt. Probeer jezelf daarnaast ook regelmatig te ondervragen, vooral de zogenaamde ‘flash cards’ blijken succesvol. Dat zijn kaartjes waarop je één begrip schrijft, aan jou de taak om die term nadien volledig te kunnen plaatsen. Zulke kaartjes maak je trouwens makkelijk aan via apps als Quizlet en FlashCardMachine.

Alle overige technieken bleken niet bepaald succesvol, maar ook niet slecht.


Klik hier voor meer info


  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider


Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84