Image
31/12/2013

Blogster Lieselotte schotelt wekelijks nieuwe receptjes voor


Lieselotte Roose (22) uit Bolderberg (Heusden-Zolder) mocht zich al Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen noemen toen ze zich inschreef voor een postgraduaat Digitale Marketing en Communicatie aan de KU Leuven. Hoewel Lieselotte dus regelmatig achter haar bureau te vinden is, ruilt ze de blokbroek toch vaak in voor een koksmuts, want Lieselotte post regelmatig eigen receptjes op haar kookblog ‘Kotfornuis’. Vandaag kookt ze voor drie, want ook GUIDO en zijn knorrende maag zitten aan tafel.

GUIDO: Hoe is je passie voor koken gegroeid?

Lieselotte: Als kleuter genoot ik al van mosselen, steak en wildvlees – het traditionele kindergerecht friet met frikandel vond ik blijkbaar niets – en toen ik ouder werd, wou ik dus al snel zelf leren hoe ik deze lekkere gerechtjes kon klaarmaken. Om bij te leren, keek ik mee over de schouders van mama en papa terwijl zij aan het fornuis stonden, en op mijn negende was het mijn beurt: aspergesoep en een gehaktbroodje. Uiteraard had mama de instructies wel duidelijk neergeschreven. (lacht) Ik vond het ook geweldig om op kot te gaan: elke dag zelf kiezen welk gerechtje op tafel komt. Geleidelijk aan merkte ik dat andere studenten het leuk vonden om mijn receptjes zelf uit te proberen en zo nieuwe ideeën op te doen. Toen ik in mijn huidige opleiding de opdracht kreeg een blog te maken over een vrij te kiezen onderwerp, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het zou een blog worden om studenten eenvoudig uit te leggen hoe ze lekkere en goedkope receptjes kunnen maken. Intussen bestaat ‘Kotfornuis’ drie maanden.

GUIDO: En wat mogen lezers verwachten?

Lieselotte: Ik post er niet alleen algemene kooktips, maar ook wekelijks een tweetal receptjes. Het zijn voornamelijk hoofdgerechtjes die voldoen aan twee voorwaarden: eenvoudig klaar te maken en dat voor een studentvriendelijk budget. Nu en dan komen ook specials aan bod, zoals aperitiefhapjes voor bij speciale gelegenheden of goedkope midnightsnacks voor na een zware avond.

GUIDO: Waar blijf je telkens die nieuwe ideeën opvissen?

Lieselotte: Ik put vooral inspiratie uit de seizoensproducten, en daarnaast hou ik ook rekening met de weersomstandigheden. Op koude winterdagen zal je een warm soepje of een hartverwarmende stamppot zien verschijnen, terwijl warme zomerdagen eerder vragen om een fris slaatje.

GUIDO: Wat schaft de pot vandaag?

Erwtensoep met gerookt spek (4 p)

Nodig: 600 g diepvrieserwten, 2 uien, 2 grote aardappelen, 1 teentje verse look, 2 blokjes kippenbouillon, 2 liter warm water van de kraan, 200 g gerookte spekblokjes, zout, zwarte peper, tijm.

Werkwijze

*Snij de uien in grove blokjes en stoof ze glazig in boter of olijfolie. Gebruik hiervoor een grote pot.

*Schil de aardappelen en snijd ook deze in blokjes voor je ze samen met de uien aanstooft. Pers het teentje look of snij het fijn en voeg het toe.

*Kruid het geheel met flink wat zout en tijm. De zwarte peper volgt pas op het einde. 

*Voeg nu de erwten toe, en ook het warme water met de kippenbouillon, en laat dan alles 30 minuten op een laag vuur koken, met deksel.

*Mix de soep mooi glad en voeg de spekblokjes toe. Laat die nog even meegaren voor je opdient.

Rijstschotel met gehakt (4p)

Nodig: 250 g rijst (basmati), 800 g gehakt, 2 gewone uien,  2 lente-uitjes, 2 wortels, 2 preien, ongeveer 200 ml kalfsfond, 1 teentje look, een busseltje peterselie, een zakje “chili con carne”-kruidenmix (Delhaize), 3 mespuntjes sambal oelek, zout, nootmuskaat, zwarte peper en tijm.

Werkwijze

*Kook de rijst net niet gaar in wat water en voeg indien mogelijk kippenbouillon toe.

*Stoof de uitjes glazig in een grote pot en voeg dan het gehakt toe. Kruid met ongeveer 2 soeplepels van de chili con carne-mix. Snijd de (ongeschilde) wortels en gewassen prei in halve rondjes en leg ze bij het gehakt. Roer goed om en laat garen op een zacht vuurtje.

*Kruid met wat zout, nootmuskaat, tijm, zwarte peper en mespuntjes sambal en voeg dan de uitgelekte rijst toe.

*Meng alles goed om en giet er de kalfsfond over. Doe ook nog één soeplepel van de chili con carne-kruidenmix onder het gerecht.

*Spoel de peterselie onder stromend water en knip het kruid fijn in een glas. Verwijder de wortel van de lente-uitjes en snijd van het groen de stukjes weg die er niet meer fris en krokant uitzien. Snij ze vervolgens in heel fijne ringetjes. Voeg alles toe aan de kookpot, meng goed en laat 2 minuutjes onder een deksel garen.

Panna cotta van speculaas (4p)

Nodig: 500 ml volle room, 4 afgestreken soeplepels suiker, 1 gelatineblaadje, 1 vanillestokje, 6 dunne speculaaskoekjes.

Werkwijze

*Breng de room samen met de suiker aan de kook op een middelmatig vuurtje. Snijd het vanillestokje in de lengte door en voeg het toe aan de room. Roer goed.

*Doe de speculaaskoekjes in een kommetje en plet ze fijn voor je ze toevoegt aan de room. Opnieuw goed roeren.

*Week het gelatineblaadje in een kommetje met koud water zodat het slap wordt. Wanneer de room goed warm is en alles mooi met elkaar vermengd is, haal je de pan van het vuur en voeg je de gelatine toe. Roer heel goed tot het volledig weggesmolten is.

*Verdeel in 4 potjes en laat 4 uur in de koelkast opstijven.

Info: http://kotfornuis.wordpress.com en http://www.facebook.com/kotfornuis


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

5 Brugse bruggen

1) Bargebrug Gebogen lijnen die helrood oplichten in het groen, dat is hoe deze voetgangersbrug [...]

27/01/2025

5 Antwerpse hoekjes voor kenners

1) De middeleeuwse Vlaeykensgang Een pittoreske 16de-eeuwse gang waar in de middeleeuwen schoenmakers [...]

20/01/2025

5 Leuvense brouwerijen

1) Stella Artois Deze brouwerij is de bekendste in heel Leuven. Met zeshonderd jaar aan brouwexpertise, [...]

13/01/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84