De studententijd van Hilde Crevits
Hilde Crevits is Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Vreemd genoeg ging daar geen politiek geëngageerde studententijd aan vooraf. De minister studeerde rechten in Gent en herinnert zich haar studentenjaren vooral als "rustig".
"In de Overpoort staan fuiven met lauw bier in een plastic bekertje, dat was niet aan mij besteed."
Crevits: In de humaniora was ik in alles goed, maar in niets supergoed. Ik voelde me toen wel al betrokken bij de maatschappij, vandaar dat ik rechten een goede keuze vond.
GUIDO: Die studie heeft een nogal saai imago. Droge wetteksten uit het hoofd blokken...
Crevits: We moesten inderdaad heel veel papier verorberen, maar dat neemt niet weg dat ik me goed heb geamuseerd in die richting. Wetteksten zijn verrassend praktisch gericht en zitten eigenlijk heel logisch in elkaar. Dat deed ik wel graag. Ik heb nooit spijt gehad dat ik voor rechten heb gekozen.
GUIDO: Je bent afkomstig van het landelijke Torhout. Hoe voelde het om in de liederlijke studentenstad Gent terecht te komen?
Crevits: Zeer goed. Studentensteden zijn fantastisch, wat trouwens niet alleen geldt voor Gent. Leuven heeft dat ook. Ik ben vijf jaar op kot geweest en ben erin geslaagd een goede balans te vinden tussen genieten van het studentenleven en hard studeren om mijn diploma te halen. Ik heb nooit tweede zit gehad.
GUIDO: Heb je onderscheidingen nodig om het later tot minister te schoppen?
Crevits: Wel, ik ben afgestudeerd met grote onderscheiding, maar of dat nu per se nodig is om minister te worden, dat denk ik niet. (lacht) Die grote onderscheiding heeft er wel voor gezorgd dat ik assistent kon worden op de universiteit. Ik heb nooit gestudeerd om juist geslaagd te zijn. Als ik studeerde, dan wou ik het zo goed mogelijk doen. Vandaag zie ik tot mijn groot genoegen dezelfde instelling bij mijn zoon, die ook rechten studeert. Hij kan zich smijten in het studentenleven, maar als er moet gestudeerd worden, is hij in staat om keihard te focussen. De juiste balans vinden, dat is het geheim van een geslaagde studententijd.
GUIDO: Heb je ook genoten van de studentenfolklore?
Crevits: Dat leefde wel in de rechten, maar al in het tweede jaar leerde ik mijn toekomstige man kennen, die architectuur studeerde aan Sint-Lucas. Nu had ik wel een paar goede vriendinnen in de rechten, maar ik trok ook veel op met de studenten architectuur. Dat was een vrij kunstzinnige bende, en daardoor is de wereld van de diehard studentenclubs enigszins aan mij voorbijgegaan. In de Overpoort staan fuiven met lauw bier in een plastic bekertje, dat was niet aan mij besteed. Dan zat ik liever tot vijf uur 's morgens in een café te discussiëren over de zin van het leven.
GUIDO: En over politiek?
Crevits: Nee, de politiek was bij mij in die periode eigenlijk nog maar zeer latent aanwezig. Toen ik studeerde, wou ik graag aan de universiteit blijven werken, en later ben ik advocaat geworden. De politieke microbe heeft me pas later gebeten. Dat had weinig of niets te maken met mijn studies of mijn diploma. Eender welk diploma is goed om aan politiek te doen. Het belangrijkste is dat je maatschappelijk engagement hebt. Dat je je wil inzetten om een maatschappelijke visie te realiseren, samen met andere mensen.
GUIDO: Je was in die tijd geen bevlogen studentenvertegenwoordigster? Je ging niet betogen tegen het onrecht in de wereld?
Crevits: Nee, niets van dat alles. Ik was een heel rustige student.
GUIDO: Vond je je studententijd de mooiste tijd van je leven?
Crevits: In zekere zin wel. Met de studies zelf had ik geen enkel probleem, en ik werd financieel gesponsord door mijn ouders. Die combinatie stond garant voor een zorgeloze tijd. Geslaagd zijn aan het einde van het jaar, meer werd er niet van me verwacht. Dat zorgeloze komt nooit meer terug. Eenmaal je werkt en op eigen benen staat, wordt het allemaal een stuk serieuzer.
(HDP)