Image
14/05/2014

Insecten, beestig lekker?!

In tegenstelling tot 80% van de wereldbevolking, zijn wij Belgen nog geen insectivoren. De planeet raakt echter steeds dichter bevolkt en is er langzamerhand niet meer toe in staat Jan en alleman van traditionele dierlijke eiwitten te voorzien. Aangezien de kweek van insecten veel milieuvriendelijker is dan onze veekweek, wordt links en rechts wel eens geopperd dat die geleedpotigen de toekomst zijn. GUIDO trok de teletijdmachine in gang en reisde enkele culinaire jaren vooruit.


Wouter De Vriendt, medeoprichter van de Belgische Insectenfederatie en zaakvoerder van miniFOOD (een Gavers bedrijfje dat eetbare insecten verkoopt) geeft een woordje uitleg.

Belgen zijn een volk van vlees, patatten, groenten en véél te grote porties. We eten vooral wat we lekker vinden in plaats van wat we in feite nodig hebben. Met 6 à 10 gram insecten per dag vervang je al je dagelijkse homp vlees. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen binnenkort zomaar zelf z’n maaltijd zal kunnen vangen. Je weet nooit waarmee bijvoorbeeld wilde sprinkhanen al in aanraking zijn gekomen. Je moet er ook iets van afweten om te bepalen of een insect al dan niet eetbaar is. De goedkope wormen die dienen als lokaas voor vissers bijvoorbeeld, zijn allesbehalve geschikt voor menselijke consumptie. De kweekwijze daarvan is helemaal anders. Insecten lijken trouwens misschien wel wat aan de dure kant, maar zoals gezegd: met 50 gram gevriesdroogde insecten heb je al voldoende voedingsstoffen om 2 à 3 volwaardige maaltijden voor een gezin te koken. Bovendien is er niet veel vraag naar eetbare insecten en zijn er niet veel kwekerijen, waardoor de prijs nog vrij hoog ligt. Ik maak me sterk dat insecten eten binnen een tiental jaar al veel meer ingeburgerd zal zijn.”

De proef op de som

Met wat sprinkhanen van de Gentse Spice Bazaar op zak trok GUIDO op een zonovergoten namiddag de straat op. Enkele studenten hadden de eer en het genoegen de beestjes te mogen proeven en hun onverholen gal te spuwen. 

Dolenthousiast

  • Maarten Moreels (22, Architectuur): “Ze zijn alleszins smakelijker dan kleine uitjes, want daarvan ben ik geen fan.”
  • Vegetariër Liese Dewit (22, Kleuteronderwijs): “Ik schrik ervan hoe lekker zo’n schoon beestje is!”
  • Jonathan Huwé (22, Chemie): “Mijn vader heeft eens mieren gereedgemaakt, maar ik ga hem zeggen dat sprinkhanen lekkerder zijn.”

Eerder twijfelachtig

  • Gauthier De Lange (23, Communicatiewetenschappen): “Zou je hoger kunnen springen als je een sprinkhaan opgegeten hebt?”
  • Hannah Boelens (22, Rechten): “Zelfs voor 50 euro proef ik niet!”
  • Linde Luyten (22, Grafische Vormgeving): “De vleugeltjes blijven wat plakken tussen mijn tanden.” 

Een van de studerende proefkonijnen

 

TAGLIATELLE MET KRUIDIGE ROOMSAUS
(EN MEELWORMEN)

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g tagliatelle
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 ui (gesnipperd)
  • teentje knoflook (geperst)
  • 1 dl groentebouillon
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 dl slagroom
  • 25 g meelwormen
  • 2 eetlepels verse basilicum (gesneden)
  • 1 eetlepel pijnboompitten (geroosterd)
  • Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan zonder ze te kleuren. Voeg de groentebouillon, slagroom, rozemarijn en tijm toe en kook dit voor de helft in tot sausdikte (ca. 10 min.) Haal met een vork de kruidentakjes eruit en breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de tagliatelle beetgaar zoals vermeld op de verpakking. Giet af en breng op smaak met een scheutje olijfolie en peper.
  • Rooster in een licht ingevette koekenpan de meelwormen (ca. 2 min.) en voeg ze toe aan de saus.
  • Verdeel de pasta over de borden en giet de saus eroverheen. Bestrooi met basilicum en pijnboompitten.

(Bron: Het Insectenbookboek)


(BV)


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

5 Brugse bruggen

1) Bargebrug Gebogen lijnen die helrood oplichten in het groen, dat is hoe deze voetgangersbrug [...]

27/01/2025

5 Antwerpse hoekjes voor kenners

1) De middeleeuwse Vlaeykensgang Een pittoreske 16de-eeuwse gang waar in de middeleeuwen schoenmakers [...]

20/01/2025

5 Leuvense brouwerijen

1) Stella Artois Deze brouwerij is de bekendste in heel Leuven. Met zeshonderd jaar aan brouwexpertise, [...]

13/01/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84