Image
22/04/2014

De studententijd van Bart Cannaerts

Stand-upcomedian en televisiemaker Bart Cannaerts klust sinds kort bij als gastheer van de VIER-quiz De Pappenheimers. Geheel in de lijn van zijn illustere voorgangers, doet hij dat strak in het pak. In de binnenzak van het kostuum van de 33-jarige Antwerpenaar zit een diploma bio-ingenieur, behaald aan de Leuvense Alma Mater.


“Ik dronk mijn eerste pintje pas toen ik twintig was.”

GUIDO: Hoe blik jij terug op je studententijd?

Bart: Ik ging amper naar de les en sliep gigantisch veel, tot twaalf uur per nacht. ’s Weekends speelde ik basket en was ik scoutsleider, en tijdens de week rustte ik daarvan uit. Hoewel ik op kot zat en in feite dus wel de mogelijkheid had om de beest uit te hangen, heb ik mijn studententijd vooral verscheten. Ik heb er niet voldoende uitgehaald. Vaak hoor ik anderen vertellen over de straffe stoten die ze hebben uitgehaald, maar zo kan ik er mij geen herinneren. Natuurlijk heb ik wel een diploma behaald, maar ik had bijvoorbeeld ook een film kunnen schrijven of toneel kunnen spelen. Tegenwoordig valt het wel nog eens voor dat ik zit te niksen, maar nu knaagt dat veel meer dan weleer. (richt zich tot het opnametoestel) Beste studenten, profiteer er dus van!

GUIDO: De studententijd wordt terecht geromantiseerd?

Bart: Tuurlijk, keihard. Maar daarom zou ik het nog niet de mooiste tijd van mijn leven noemen. Nu beleef ik bijvoorbeeld een mooiere tijd dan toen. Al ben ik ook niet zo nostalgisch aangelegd. Het moment waarop ik leef, vind ik altijd het allermooiste. Trouwens, als ik nu eerstejaarsstudenten zie fietsen in Leuven, denk ik: (grinnikt) “hoe jong zijn die zeg!” Al heb ik er zelf natuurlijk ook nog zo uitgezien. Toen ikzelf in het eerste jaar zat, dacht ik ook dat ik de man was. Ik zat aan de unief, ik studeerde, ik vond mijzelf volwassen.

(© VIER)

GUIDO: Typeer de student Bart Cannaerts.

Bart: Ik was een luie student. Eind mei begon ik telkens notities in te zamelen van medestudenten die wel naar de les waren geweest. Bovendien had ik iedere zomer tweede zit. Dat was niet bewust, maar ermee ingezeten heb ik nooit. Na het scoutskamp een maand fulltime studeren, eigenlijk deed ik dat wel graag. Hoewel ik nauwelijks iets heb aangevangen met mijn diploma, vond ik de cursussen wel interessant. Ik kan mezelf dus allerminst een voorbeeldige student noemen. Noch op studievlak, noch op het vlak van – het ander uiterste – strontzat door Leuven rollen. Mijn eerste bachelorjaar heb ik volledig bierloos beleefd. Ik was al twintig toen ik mijn allereerste pintje dronk…

GUIDO: Mijn gat valt open van verbazing. Vertel!

Bart: Geen idee hoe dat kwam! Mijn puberteit uitte zich door vooral géén puber te willen zijn, denk ik. Niet drinken was mijn manier om te rebelleren. Ik had zogezegd geen bier nodig om mij te amuseren en dat soort nonsens. Toen ik voor het eerst twee pintjes dronk, wist ik niet wat me overkwam. Ik bleef roepen dat mijn zintuigen verzwakt waren, terwijl mijn maten natuurlijk onder tafel lagen van het lachen. Dat was mijn beste keer zat zijn ooit. Twee pintjes had ik binnen, en werkelijk alles was anders. Een vrij triest en nerdy verhaal, maar wel zeer memorabel voor mij. (lacht)

(© VIER)

GUIDO: Uit een Brits onderzoek bleek dat seks voor een examen de prestaties zou verbeteren. In hoeverre kwam jij, euh, voorbereid het kantoor van de proffen binnen?

Bart: (lacht luidkeels) Voor een examen heb ik alleszins nooit seks gehad. Seks maakt je toch wat suf? Het enige wat ik na seks wil, is slapen. Of nog eens poepen. Bij zulke onderzoeken vraag ik me toch telkens af of dat niet gewoon een of andere gast is die een zogezegd onderzoek de wereld instuurt. Goed gevonden en bedankt daarvoor, maar meer waarde hecht ik er niet aan. Al geeft het elke student ter wereld natuurlijk wel de geknipte aanleiding om nog eens te rampetampen.

(BV)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Laat jij je vaccineren tegen corona?

 Absoluut
 Ik denk het wel
 Ik twijfel
 Ik denk het niet
 Absoluut niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84