Image
05/03/2003

50 cent: Get rich or die tryin’

Je fiets gestolen worden is verre van even stoer als negen kogels in je lijf geknald krijgen. Toch zal onze wraak, als we ze ooit kunnen uitvoeren, bitterzoet zijn. Stel je alvast een spakengespietste schurk voor met een stuurvork waar de zon nooit schijnt. We kunnen ons goed voorstellen dat wraak na negen kogels te overleven heel wat suiker meer kost. 50 Cent voert zijn wraak zonder verpinken uit; zijn debuut blaast iedereen van de sokken.

En als er na Get rich or die tryin’ een legertje rappers de mic futloos en vol frustratie ter aarde zal bestellen, zal dat 50 nul zorg wezen. Hij komt recht van de straat, en na negen kogels geloven we dat ook écht wel. Hij kreeg er zelfs eentje zijn mond binnen, het leverde hem een spraakhandicap op, die hij ondertussen ‘slurry an’ shit’ tot zijn handelsmerk heeft gemaakt. Hij tekende bij hiphop grootmeesters Eminem en Dr. Dre. Een deal van 500.000 dollar plus nog een cadeautje van de firma, een horloge dat evenveel waard was. ‘Thass’ gangsta’!

De nieuwe hiphopdriehoek LA-Dre, Detroit-Eminem en Jamaica, Queens, New York-(als dát al niet gangster klinkt!) 50 Cent maakt brokken dat het niet mooi meer is. De hyper-aanstekelijke beats en productie van Dre, de ervaring, lef en talent van Eminem met het frisse, waarachtige gevoel dat 50 meegeeft, monden uit in een ijzersterk debuut, een hiphopalbum dat nu al op eenzame hoogtes staat met de destijdse ‘mixtape-buzz’ rond Notorious B.I.G., 2Pac , Snoop of Nas. Damn! 50 is net 26 en heeft heel hiphopland aan zijn voeten. Het geheel is stoer, dat zeker, maar toch zit er altijd in elk hoekje ook dat dansbare, zoals ‘Go shaw-tee iss yo birthday...’ van ‘In da club’ of de dreiging van ‘Patiently waiting’. 50’s stem is super, tot en met down-to-earth, overvol van zichzelf zoals het elke goede rapper betaamt en simpelweg heel strak, juist en waarachtig. Elke track heeft ook wat te zeggen en zuigt je mee naar de straat en dat ‘echte’ leven. Tuurlijk worden er heel veel guns getrokken, uitgedaagd, ‘disses’ uitgedeeld en straffe verhalen verteld. Met een achtergrond van negen kogels, een ‘hustling’ pa die hij nooit gekend heeft, een ma die op straat onder crack of een schot omgekomen is en een vroeger klein drugimperium achter zijn naam klinkt dat alles net een tikkeltje echter. M komt hier en daar een lijntje meerappen, kan nooit kwaad, en ook de homeboys van 50, de bonken van G-Unit, vullen enkele zangplaatsen in, zonder afbraak te doen aan de meest recente serieuze revolutie in hiphopland.

Revolutie is er natuurlijk zowat elke maand in de hiphop, maar 50 valt niet te minimalizeren of weg te relativeren. Zijn, Dre’s en M’s stempel zijn het bepalende geluid van de straat, de dansvloer en de hitlijsten voor 2003. Om te beginnen.

(LAD)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84