Image
22/06/2014

FOR NOAH, melancholische popmelodieën op zakformaat

Al van op de middelbare school maken ze samen muziek als Kaat & Daan. Toen ze vorig jaar werden voorgesteld bij De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en daarbovenop nog eens de kans kregen een ep te maken, kwam alles in een stroomversnelling terecht. Zo evolueerde Kaat & Daan naar de vijfkoppige band For Noah. Toch blijven deze muzikale talenten met beide voeten stevig op de grond staan. Als ze niet op het podium staan, zijn het brave studentjes: Daan (22) studeert muziek aan de PXL Hogeschool in Hasselt en de 21-jarige Kaat combineert het met een studie pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. GUIDO sloeg een praatje met de bescheiden frontman en –vrouw van For Noah. 


"Door een tweede zit hebben we een paar optredens moeten afzeggen."

GUIDO: Het geluk om een plaat te kunnen uitbrengen is niet iedereen gegeven. Hoe is jullie ep tot stand gekomen?

Daan: We hebben zo’n vijf jaar nummers gemaakt, geschreven en ook live gebracht. Opeens kregen we een mail van producer John Morand. Hij had ons op Myspace gevonden, in de tijd dat dat nog werd gebruikt. Hij vroeg wat onze plannen waren en we zeiden dat we graag een plaat wilden opnemen. Hij is dan naar hier gevlogen. We hebben twee weken in Nederland in de studio gezeten en daarna nog een week hier in België, met hem als producer.

GUIDO: De mensen die meewerkten aan jullie ep zijn trouwens allemaal niet van de minste. Is iedereen zelf naar jullie toe gekomen?

Daan: Een van de muzikanten die meespeelde, was de Australiër Graham Lee van The Triffids. Een paar jaar terug mochten we in Hasselt het voorprogramma van hen verzorgen. Aan hem hebben we het zelf gevraagd.
Kaat: Dan was er ook nog Reggie Pace, de trombonist van Bon Iver, die een muzikale gastrol kwam spelen. We hebben hem er eigenlijk wat per toeval bijgekregen. Hij bleek de buurman te zijn van onze producer. John Morand stelde voor om hem te vragen of hij iets wou inspelen voor ons. Uiteindelijk heeft hij dat dan nog gedaan ook! We hadden nooit durven denken dat hij echt zou toezeggen.
Daan: Het was een beetje irreëel in het begin toen John Morand zei dat hij het wou doen. Toen ik de eerste plaat van Bon Iver heb gekocht, was ik daar helemaal ondersteboven van. Ik weet niet hoe het komt, maar dat gevoel is nooit weggegaan.
Kaat: Het was dus een heel grote eer dat Reggie Pace iets wou inspelen.

GUIDO: Wat willen jullie verder nog met jullie muziek bereiken? Zien jullie het groots?

Kaat: Als het komt, mag dat natuurlijk altijd. (lacht) We staan wel nog met onze beide voetjes op de grond. Nu willen we vooral veel optreden in de zomer.
Daan: We zien wel hoe het loopt. Deze week hebben we al in de studio gezeten om aan nieuwe nummers te beginnen. Volgend jaar of het jaar erna willen we graag een album uitbrengen.
Kaat: Daar zijn nog geen concrete plannen voor. We zien wel, maar daar hopen we toch op.

GUIDO: Is For Noah nog combineerbaar met jullie studies?

Daan: Voor mij is het heel goed combineerbaar. Ik studeer muziek, dus bij ons op school is het normaal dat ik moet gaan optreden. Daar zeggen ze niets op. In de toekomst ben ik ook van plan volledig voor mijn muziek te gaan. Bij Kaat ligt dat misschien anders.
Kaat: Ik heb ook wel meer werk voor school. Ik studeer pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Tot nu toe valt het wel te combineren. De meeste lessen zijn sowieso niet verplicht en probeer ik zelf in te halen. In de zomer heb ik nu wel tweede zit. Dan zullen we sommige optredens niet kunnen toezeggen. Daar houden we rekening mee. Ook als er aanvragen komen voor in juni, gaat dat gewoon niet. School gaat nog altijd voor. Het zou fijn zijn als ik er later van zou kunnen leven, maar ik heb nog een beetje op zeker gespeeld.

Foto's: Ode de Kort

(LP)


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84