Image
14/09/2014

ANTI-KATER: de do's en don'ts van de slimme drinker


We zweren het, als er nog één keer iemand op ons afkomt die zegt: "De enige preventie tegen een kater is niet drinken", krijgt-ie een paar rake klappen. Dat weten we zelf heus ook wel inmiddels, dank u. En je bent er vet mee als je weer eens met een kloppend hoofd, een lederen tong en een bakstenen maag wakker wordt.
 
Laten we er dus maar van uitgaan dat het kwaad is geschied. Je hebt een kater. Kan-ie verholpen worden? GUIDO harkt de do's en don'ts van de slimme drinker bij elkaar.
 
GUIDO's Hangover Meter
1                     10
ik sterf!                     ik voel me beter!
 
 
 
10 x do
 
10x don't
 
liters water drinken zwemmen in zout water
1                   X 10
 
1       X             10
 
Een kater heeft vooral te maken met uitdroging, dus veel drinken is de allereerste vereiste om er een eind aan te maken. Een paar glazen water voor je gaat slapen, een paar flessen zodra je wakker bent, en je overleeft het wel.
 
Een oude zeemanstruc, en bijgevolg niet erg betrouwbaar. Als je dan toch een zomernacht bent doorgezakt aan zee, lijkt het ons niet echt een goed idee om het ruime sop in te duiken. Het kan natuurlijk wel leuk zijn, maar probaat een anti-katermiddel zouden we het niet durven te noemen.
 
niet roken bananen eten
1                   X 10
 
1       X             10
 
Een kater van 15 pinten is véél minder erg dan een kater van 15 pinten en 25 sigaretten. En als je dan 's anderendaags ook nog eens sigarettenrook in een door drank en nachtelijk vertier geteisterd lichaam zuigt, ga je er helemaal onderdoor.
 
In bananen zit tryptofaan, en dat is een stof die nodig is voor de werking voor ons geheugen. Bijgevolg is het theoretisch niet onmogelijk dat het eten van bananen de fameuze 'black-out' na excessief drinken kan tegengaan. Maar goed, wie heeft er zin om heel de avond bananen te vreten bij z'n bier, en 's anderendaags is al dat zetmeel niet te harden op een katermaag. Trouwens, er zijn wellicht dingen gebeurd die je je juist niet wíl herinneren.
 
slapen tot het over is ORS innemen
1                 X   10
 
1       X             10
 
Geen betere pijnstiller dan een slaap vol zoete dromen. Je kan een kater op zijn minst uitstellen door zo lang mogelijk in je nest te blijven liggen, en als je echt héél lang onder zeil blijft, is-ie zo goed als afgelopen als je opstaat. Het nadeel is dat je biologische klok dan ontregeld is.
 
ORS is een poedertje van bij de apotheker dat wordt gebruikt om baby'tjes met diarree opnieuw te rehydrateren. Ook volwassenen die op reis gaan naar tropische landen gebruiken het wel eens. Helpt ORS ook tegen de kater-uitdroging? In theorie misschien wel, maar het smaakt zo verschrikkelijk slecht dat je riskeert om alles er weer uit te kotsen, en dan ben je nog verder van huis.
 
sportdrank drinken alles uitzweten
1               X     10
 
1     X               10
 
Laat je niets wijsmaken: zuipen is topsport. Sportdranken zijn ontwikkeld om op een snelle manier te rehydrateren en je essentiële suikers en mineralen weer op peil te brengen. Prima, net wat je nodig hebt.
 
Er zijn mensen die beweren dat je heel veel moet zweten als je een kater hebt, zodat alle afvalstoffen worden verwijderd. Dat zijn domme mensen. Je bent al uitgedroogd genoeg, dus hou je met je katerkop liefst ver van extra wollen dekens, sauna's en dampende kuipbaden.
 
fruit eten komkommers en tomaten eten
1             X       10
 
1     X               10
 
Fructose, de vruchtensuiker die in zowat alle fruit zit, zou bij hogelijk dronken mensen een versnelling van de alcoholafbraak veroorzaken. Bovendien bevat het meeste fruit veel vocht, dus dat is geen slecht idee. Ook het "wonderdrankje" Outox, dat in discotheken wordt verkocht en het promille zou doen dalen, werkt volgens dit principe.
 
Kwaad kan het niet, maar het helpt ook niet veel. Komkommers en tomaten bevatten veel vocht, dus dat is goed, maar anderzijds kan je veel beter fruit eten (zie de do's-lijst). Misschien enkel aan te raden voor wie vreest echt niets anders door zijn of haar keelgat te krijgen.
seks hebben kotsen
1             X       10
 
1   X                 10
 
Ook dit is niet meer dan een uitstel van de kater die nog moet komen: wie seksueel opgewonden is, maakt lichaamseigen pijnstillers aan die de katersymptomen maskeren. Tenminste: dat duurt net zolang (of zo kort) als de staat van opwinding duurt. Tantrische seks dan maar?
 
Alles er eens goed uitgooien, geeft bij een kater een vals gevoel van opluchting. Steek dus zeker nooit je vinger in je keel, al is het soms wel een geval van: "als het eruit moet, dan moet het eruit". 't Is slecht voor je slokdarm, je gaat nog meer uitdrogen, het smaakt verschrikkelijk en je gaat ervan zweten als een paard. En je katersymptomen zullen er heus niet van verminderen.
 
cafeïnehoudende drank drinken een stevig ontbijt nemen
1           X         10
 
1   X                 10
 
Drinken (behalve alcohol) is sowieso een goed idee als je een kater hebt, en als er cafeïne in zit, zal je enerzijds minder suf worden en anderzijds ook een klein beetje verlichting van je hoofdpijn ondervinden. Een nadeel is wel dat cafeïne soms op de gevoelige maag gaat liggen.
 
Ben je gek? Als je net wakker wordt met een gigantische kater, is je lever aan het werken gelijk een muilezel. Als je daar dan ook nog eens eieren, worst, spek, botertoost en andere vettigheden gaat aan toevoegen, ben je helemaal een vogel voor de kat.
met één blote voet op de vloer slapen aan sport doen
1           X         10
 
1 X                   10
 
Dit is er eentje tegen de duizeligheid. Veel mensen durven als ze dronken zijn bijna niet te gaan liggen, omdat ze dan 'hun bed uit tollen' en misselijk worden. Dat kan je verhelpen door één blote voet op de koude vloer te zetten, zodat je een vast ankerpunt hebt en niet meer draaierig bent.
 
Ben je getikt? Je lichaam bevindt zich in een staat van malaise, dus je moet het een beetje sparen. Nu aan sport gaan doen, is waanzin. Je zal het wel overleven, want je bent jong, maar op hogere leeftijd zijn bij deze methode al doden gevallen. De volgende keer dat je iemand hoort pochen dat-ie "zijn kater er gaat afsporten", weet je dat je met een zielige macho te doen hebt.
 
een pijnstiller nemen een koude douche nemen
1         X           10
 
1 X                   10
 
Als de koppijn echt moordend is, kan het geen kwaad om een bescheiden pijnstiller te nemen. Wacht daar echter zeker mee tot nadat je wakker bent: dronken een pijnstiller nemen voor het slapengaan is alleen maar extra belasting voor de lever.
 
Ben je compleet geschift? Een koude douche is als een elektroshock voor je toch al zo getergde lichaam. Waarom zou je dat jezelf aandoen? Je kan evengoed het topje van je pink erafhakken en dan zeggen: "mijn kater voel ik niet meer, want nu voel ik vooral afgrijselijke pijn in mijn pink." Gesnopen?
 
suikervrije kauwgum knabbelen opnieuw alcohol drinken
1         XX           10
 
1 X                   10
 
Wie een avond heeft doorgezakt, heeft meestal een adem die stinkt als de lucht in de al 50 jaar niet meer verluchte kelder van een brouwer. Knabbel eens een paar suikervrije kauwgums. Niet alleen wordt je mond er fris van, maar je zal ook wat lucht inslikken (wat je maag doet keren) en sommigen beweren zelfs dat de kunstmatige zoetstoffen een gevecht aangaan met de alcohol.
 
En laten we maar eens eindigen met de grootste dooddoener van allemaal: de enige échte anti-katermethode is opnieuw beginnen te pintelieren. Dat klopt ergens wel, maar je beseft toch ook wel dat dit geen oplossing is. Ooit komt alsnog de dag van de ontnuchtering, en dan zal de kater driedubbel zo erg zijn. Te mijden dus!
 
Helpt het niet? Dan kun je nog steeds de katertoverdrank van Asterix proberen: zet een koperen ketel op het vuur en vul 'm met jam, peper, zout, niertjes, vijgen, een stukje zeep uit Beiroet, een ongeplukte kip, honing, Spaanse pepers, kerrie, bloedworst, eieren en granaatappelen. Goed roeren. Smakelijk!
 
 
 
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84