Image
30/09/2014

Achter de schermen van studentenquiz Weet Ik Veel (VIER)


De allereerste quizvraag die ons ter ore komt, geven we prijs. “Was Louis Braille, de ontwerper van het brailleschrift, zelf blind?” Drie op vier van de deelnemende studenten denkt, net als de BV’s, dat dat niet zo is. Helaas pindakaas: het blijkt wel het geval te zijn. Hij werd blind op driejarige leeftijd toen hij per ongeluk met een priem in zijn oog stak. Ook de score van de studenten na afloop van de gehele eerste ronde is niet zo denderend: gemiddeld werd 9/20 behaald. “Jullie moeten er duidelijk nog wat inkomen,” vermoedt presentatrice Evy Gruyaert. Achteraf blijkt de Meulebeekse een onmiskenbare reden om deel te nemen aan de quiz. “Ik zag het reclamefilmpje met Evy Gruyaert op televisie en heb mij onmiddellijk ingeschreven,” vertelt Jens, een 23-jarige student Sociaal Werk. “Tja, wat doet een mens die te veel gedronken heeft?”
Na de eerste ronde volgen nog vier rondes van twintig vragen en een zinderend finalespel waarin de beste student van de hele kluit en de beste BV samen spelen. Een vierde van de gewonnen geldprijs gaat naar de student, de rest wordt geschonken aan een goed doel waarvoor de BV heeft gekozen. Een minigreep uit de correcte antwoorden van de dag: boobs, Michael Jackson en de Coopertest.
De meeste studenten beweren zich niet te hebben voorbereid op de quiz. Lien, een 21-jarige bio-ingenieur in spe, is een uitzondering op die regel. Samen met wat vriendinnen ging ze zelfs op hoogtestage. “Op reis in de bergen vonden we het uitgelezen moment voor Trivial Pursuit drankspelletjes,” lacht ze.
Okselvijvers
In de backstageruimte kijken de programmamakers ondertussen toe hoe de tweede ronde wordt afgehaspeld. Een 22-jarige student Taal-en Letterkunde legt een feilloos parcours af en behaalt de maximumscore. In tegenstelling tot de televisiequizgoden, blijken de transpiratiegoden hem niet goed gezind. “Amai, die heeft al goei okselvijvers,” wordt er opgemerkt. Wanneer we de student tijdens de eetpauze vragen of hij zich vestimentair had voorbereid op de quiz, grapt hij dat hij het misschien beter had gedaan. Niet onbegrijpelijk: na afloop van iedere ronde heeft Evy Gruyaert een korte babbel met de student die de hoogste score behaalde. Je zou voor minder eens voor de spiegel gaan staan. Al is het opvallend dat veel deelnemers aangeven verre van bezig geweest te zijn met hun televisieverschijning. “Ik ben net terug van een reis en dit is zowat het enige fatsoenlijke T-shirt dat ik nog over had,” vertelt Leids, een 21-jarige student Dierengeneeskunde.
Af en toe voelt Evy Gruyaert de deelnemende BV’s aan de spreekwoordelijke tand over hun studentenverleden. Ruth Beeckmans bijvoorbeeld blijkt destijds ongezond grote bierdosissen naar binnen te hebben gewerkt. “Hebt u een zware periode achter de rug?” diagnosticeerde haar dokter zelfs bezorgd bij een leveronderzoek na afloop van haar studiecarrière. Haar schroomloze bekentenis brengt de aula aan het lachen. “Aan het RITS ben ik echt total loss gegaan,” verklaart 31-jarige de actrice de precaire toestand van haar orgaan.
Stretchen
Tussen de verschillende quizrondes door wordt de opname telkens even stopgezet door de crew. De microfoontjes van de deelnemende BV’s blijven echter operationeel, waardoor we achter de schermen hun tussentijdse smalltalk kunnen meevolgen. “Zal ik jullie eens mijn quizgeheim vertellen?” roept Christophe Deborsu – die op dat moment de beste van de drie blijkt – de andere BV’s tot de orde. Vlijtig als een uitheemse rozenverkoper tijdens de nachtelijke café-uren vertelt hij aan zijn collega’s dat zijn sleutel tot succes stretchen is. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat we gedurende de ganse opname de Waalse journalist geen enkele keer zijn spieren zagen losgooien. Misschien hebben we hem verkeerd verstaan. Of misschien bediende Deborsu zich met stretchen van een synoniem voor de liefdesdaad, want volgens een Brits onderzoek zou seks voor een examen de prestaties verbeteren. Rechttoe rechtaan vragen we achteraf aan de latere winnaar van de quiz of hij die hypothese kan bevestigen. “Ik heb mijn lief al vijf dagen niet meer gezien,” is zijn enigszins teleurstellende respons. “Maar misschien duren die positieve effecten bij mij wat langer,” knipoogt de meer dan twee meter grote student. Zijn kameraad, een student EU-Studies, fluit bewonderend.  “Wie weet hoeveel meer hij had gewonnen mocht hij zijn lief nog hebben gezien vlak voor de quiz!” Sven De Ridder, straks in de rol van bekende Vlaming tijdens de tweede opname van de dag, is inmiddels ook in het gebouw. De Antwerpse acteur gelooft niet in de prestatiebevorderende werking van de dans der lenden. “Voor een theatervoorstelling bijvoorbeeld heb ik nog nooit seks gehad. Mijn concentratie, scherpte en adrenaline zouden daardoor foetsie zijn. Die drive vind ik net het leuke aan quizzen. Ik heb vandaag dus – op doktersadvies – nog geen seks gehad (lacht). Trouwens: nadat je gepoept hebt, wil je toch niks anders dan slapen?”
Don’t listen to the words I say
De jingle van Weet Ik Veel wordt begeleid door ‘Little Talks’, de wereldhit van de IJslandse band Of Monsters And Men. Telkens als het nummer door de studiospeakers galmt, zet Evy Gruyaert het samen met de gehele aula op een vrolijk meezingen. “Don’t listen to the words I say… HEY!” De sfeer in de naar verluidt pokkewarme studio zit blijkbaar meer dan goed. Ongetwijfeld mede de verdienste van volksmenner van dienst D-Me, nom de plume van mediafiguur Dimitri Vantomme. Je kent hem onder meer van zijn presentatiewerk op jongerenzender Jim. Of je kent hem niet. Wie ongetwijfeld wel tot je kring van kennissen behoort, is Bart Cannaerts. Na de opname met onder andere Deborsu en Beeckmans, is het zijn beurt. Samen met Sven De Ridder en Kris Wauters zal hij de kleuren van bekend Vlaanderen verdedigen. In tegenstelling tot De Ridder, die al deelnam aan een pilootaflevering, heeft Cannaerts er geen flauw benul van hoe de quiz zal verlopen. Meer dan eens laat hij zijn bijna jongensachtige nieuwsgierigheid blijken. “Ik weet gewoon graag hoe zo’n spel zal verlopen, zodat ik mijn eventuele tactiek kan bepalen. Stress brengt dat niet teweeg, maar afgaan voor televisiekijkend Vlaanderen wil uiteraard niemand.” Teneinde een vernedering te vermijden, is de comedian misschien wel te rade gegaan bij het samenwerkende West-Vlaamse vennootschap van enkele UGent-vriendinnen. “Wij zeiden elkaar gewoon de antwoorden weh. Eigenlijk zijn we meer een team.” De meeste andere deelnemende studenten ontkennen de spiekmogelijkheden in alle toonaarden, maar daar denken de dames het hunne van. “Die anderen zijn waarschijnlijk bèreslim en willen niet toegeven dat ze spieken.”
Een tipje van de sluier wil De Ridder wel al oplichten voor Cannaerts: ”De moeilijkste vragen van de pilootaflevering vond ik de taalvragen.” De acteur schetst kort een voorbeeldvraag, maar ook Cannaerts weet er geen kant-en-klaar antwoord op te serveren. “Amai mijne frak zeg!” roept die uit.
 
(BV)
foto's: SBSBelgium

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84