Image
14/03/2015

Ohrid, Macedonië


Soms komt een reiziger op onvergetelijke plaatsen terecht die echter om een of andere reden moeilijk aan te raden zijn als bestemming op zich. Het is te ver. Of het is lastig en duur om er te geraken. Of het is er mooi, maar je hebt het in minder dan een dag gezien. Of in de buurt liggen bekendere trekpleisters. Dat is zonde, want veel van deze 'kleine' bestemmingen zijn perfect mogelijk als sidetrip terwijl je eigenlijk aan een grotere reis bezig bent.
 
Vandaag neemt GUIDO je mee naar OHRID in Macedonië.
 
Waar ligt het?
 
Ohrid is een stad aan het gelijknamige meer in het zuidwesten van Macedonië. De grens met Albanië loopt doorheen Lake Ohrid, dat de reputatie heeft het diepste en oudste meer van Europa te zijn.
 
Waarom erheen gaan?
 
Ohrid is niet alleen idyllisch gelegen aan een helderblauw meer omringd door groene heuvels, maar heeft bovendien als bijnaam 'het Jeruzalem van de Balkan'. De stad telt een verbazend aantal historische en religieuze monumenten, en als je die moe bent, kan je chillen op een goedkoop terras.
 
In combinatie met?
 
Ohrid staat gegarandeerd op het programma als hoogtepunt als je een rondreis door Macedonië plant. Ook avontuurlijker reizigers die Albanië doorkruisen, kunnen makkelijk een paar dagen Ohrid in hun reisagenda opnemen. Verder zijn er ook charters die Ohrid aanbieden als vliegvakantie naar de zon, vooral vanuit Nederland.
 
Wat is er te zien?
 
Zoals je van op het meer kan zien, is Ohrid gebouwd op een natuurlijk amfitheater. In een wirwar van klimmende en dalende steegjes staan volgens de overlevering 365 kerken en kapellen, één voor elke dag van het jaar. Zoveel zijn er vandaag niet meer over, maar Ohrid blijft een van de beste bestemmingen om orthodoxe kerken te gaan bekijken, vol mysterieuze iconen en fresco's. Als je er maar eentje wil uitpikken, kies dan voor de kerk van Sint-Clement, die de mooiste fresco's heeft.
 
De geschiedenis van Ohrid gaat echter nog verder terug dan de middeleeuwen. Klim eens naar het hellenistische amfitheater, dat werd gebouwd in 200 voor onze tijdrekening. Als de gladiatorengevechten die er in de Romeinse tijd werden gehouden een beetje tegenvielen, was er altijd nog het schitterende uitzicht over het meer. Vandaag worden er 's zomers hoogstaande openluchtconcerten gehouden.
 
Een boottochtje op het meer behoort tot de must-do's in Ohrid. Als je wat gaat slenteren aan de haven, krijg je vanzelf rondvaarten aangeboden door de kapiteins die daar rondhangen. Een interessanter idee is misschien eerst overdag te voet de stad verkennen, om tegen het einde van de namiddag ter hoogte van de kerk van Sint-Jan - die op een eenzame klif hoog boven het meer is gebouwd - af te dalen tot aan het strand van Kaneo, waar bootjes liggen die je terug naar de haven varen.
 
Een eindje rijden ten zuiden van het stadcentrum, nabij de grens met Albanië, ligt het klooster van Sint-Naum. Zelfs al denk je in Ohrid zelf genoeg orthodoxe religieuze architectuur te hebben gezien, dan nog loont het de moeite om een half dagtripje naar dit klooster te ondernemen, want de ligging is fantastisch en Sint-Naum is een groots, indrukwekkend complex met prachtige gebouwen vol kunstschatten.
 
Ten slotte nog een must voor de smaakpapillen: in het meer van Ohrid zwemt een unieke forellensoort. Eigenlijk is het een soort zalmforel, en er gaat niets boven het genot van zo'n lekkere vis met een koel flesje witte wijn op een terras aan het meer, bij ondergaande zon.
 
Wanneer is de beste periode?
 
Zelfs in de heetste zomermaanden hoef je Ohrid niet te mijden, want de verkoelende invloed van het meer zorgt ervoor dat er meestal een zacht zeilbriesje staat en de temperatuur veel milder is dan in het verzengende binnenland. In de winter kan het dan weer vriezen.
 
(HDP)

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

Universiteit maakt studenten dik(ker)

Studenten komen aan de universiteit gemiddeld 3,6 kilo bij. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB, [...]

22/01/2020

Universiteit lanceert cursussen om volwassen te worden

Een Amerikaanse universiteit geeft studenten de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een cursus [...]

19/01/2020

Universiteit geeft studenten open graf om te mediteren

Je zou kunnen gaan sporten, maar de Radbout Universiteit in Nederland heeft een ander plan om studenten [...]

18/01/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84