Image
15/09/2015

De waarheid over de ‘vijfsecondenregel’


Bijna iedereen gebruikt de drie-, vijf- of zevensecondenregel om een stukje van je middagmaal weer van de grond te plukken. Het is een vaak gebruikt excuus, maar hoe gezond is de regel? Studenten van Aston University waren benieuwd naar het antwoord en voerden een onderzoek uit. Ze constateerden dat er écht minder bacteriën op je eten komen als je het onmiddellijk opraapt, maar zelfs na drie, vijf of zeven seconden kropen al tussen de 150 en 8.000 soorten microben op je voedsel. Wel geldt: hoe langer je koek op de grond ligt, hoe meer bacteriën je aantreft. Maar de vijfsecondenregel kun je niet toepassen op alle gevallen voedsel. Voor droog eten als een koek of chips geldt bijvoorbeeld een 30-secondenregel, terwijl vochtige voeding zoals snoepen zeer snel door ‘beestjes’ bekropen wordt. Daarnaast is het ook belangrijk waarop je voedsel viel: een stukje oprapen van op een houten vloer of het toestenbord van je laptop doe je beter niet, maar als je koek op het tapijt viel, zal je er weinig microben op betrappen.
(SR)
  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

“De pil” voor mannen komt eraan

Een nieuw onderzoek van Weill Cornell Medicine (onderzoekscentrum in New York) naar een anticonceptiepil [...]

20/02/2023

Zombiedrug in VS rot mensenhuid

De Verenigde Staten is in de ban van een nieuwe zombiedrug: tranq. De drug verdooft je urenlang en zodra [...]

19/02/2023

Bloed geven als student, hoe doe ik dat?

Het is al langer bekend dat het Rode Kruis een bloedtekort heeft om mensen te helpen. De VZW organiseert [...]

18/02/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84