Lopen voor dummies
De handige “Start to Run”-applicatie is voor de meeste studenten een haalbare drempel om aan het sporten te slaan, maar VUB-docent sportfysiologie Romain Meeusen raadt deze app ten zeerste af. “Ik noem deze applicatie liever ‘Stop to Run’” zegt hij, “het zorgt ervoor dat mensen hun eigen grenzen overschrijden waardoor ze niet veel later blessures krijgen, met als gevolg dat ze sport volledig moeten laten.” Bewegen doe je dus op je eigen tempo, door te luisteren naar je lichaam en haalbare doelen te stellen. Daarbij is het gezonder om elk uur wat rond te lopen in huis, dan ‘tarzan van de zondag’ uit te hangen en een keer per week intensief te sporten.
Dat lichaamsbeweging in open stadslucht gezond is, durft ook al eens tegengesproken te worden. De door auto’s vervuilde lucht vermindert sterk de aanmaak van endorfine, het goedje dat ook wel eens het gelukshormoon genoemd wordt. Als je dus de buitenlucht intrekt, sport dan in een zo groen mogelijke omgeving. De aanmaak van lichaamseigen endorfine is belangrijk, want het sterkt je tegen stress en bezorgt je bovendien gewoon een goed gevoel. De beste manier om met sporten te beginnen, is om het te integreren in je dagelijkse leven; wat vaker met de fiets naar de les of gewoon net dat keertje meer de lift links laten liggen, draagt bij aan een gezonde en sportievere levensstijl.
Wist je trouwens dat…
- … je best afwisselend op een harde en zachte ondergrond loopt? Dit bevordert je natuurlijke afdempingssysteem.
- … de afkorting ‘DNS’ Did Not Start betekent? En ‘DNF’ Did Not Finish? Dit wordt vaak gebruikt bij loopwedstrijden als een van de deelnemers de wedstrijd niet kan starten of uitlopen door blessures.
- … één tot vier keer sporten per week je resultaten op school verbetert?
- … niet zwemmen, maar roeien de meest complete sport is? Bij roeien gebruik je dezelfde spieren als bij zwemmen, maar je doet er nog eens een krachttraining bij ook.
- … de afstand van marathons bij de Olympische Spelen 42 km 195 m is omdat de Britten dat bepaalden? Tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen moest het startpunt van de marathon bij het kasteel van Winsdor zijn en de finishlijn recht voor het Koninklijke balkon in het stadion, deze afstand was 42 km 195 m. Sindsdien is dat de standaard afstand.
(CG)