Image
22/04/2015

“Sugar baby zkt sugar daddy”

Wie bij de term ‘suikeroom’ nog denkt aan die oude nonkel wiens erfenis jouw rekening zal spijzen, moet dringend meer buitenkomen. Vandaag de dag spreken we van sugar daddies, vaak oudere, welgestelde mannen die jonge meisjes financieel verwennen in ruil voor hun (vaak seksueel getinte) gezelschap.Sugar dating wint dagelijks aan populariteit, ook in ons land. Als een rasechte ladiesman met een broek vol curiositeit exploreerde GUIDO de sugardatingwereld, en zo sloegen we enkele opmerkelijke gesprekspartners aan de haak.
 
Het Amerikaanse SeekingArrangement.com is met meer dan 3,6 miljoen leden over 139 landen de grootste sugardatingwebsite ter wereld. Woordvoerder Angela Bermudo maakt er haar taak van om het hele datingconcept wereldwijd te promoten. Aan de cijfers te zien, is ze goe bezig.

GUIDO: Waarom lanceerde Brandon Wade Seeking Arrangement? Was hij zelf op zoek naar zo’n soort relatie?
Angela:
Brandon kon zich niet vinden in de traditionele manier van daten. Hij was altijd al te verlegen om een meisje te benaderen, dus besloot hij in 2006 zelf een datingwebsite op te richten waarop hij vrouwen kon ontmoeten die hem, omwille van financiële redenen, een kans wilden geven op vlak van liefde. Intussen wint het concept overal aan populariteit.
GUIDO: Hoe komt dat?
Angela: Wij zijn ervan overtuigd dat almaar meer mensen naar een concept als Seeking Arrangement zoeken, omdat partners in een sugarrelatie geen last hebben van de gebruikelijke nadelen die een traditionele relatie met zich meebrengt, zoals jaloezie, drama of twijfels.
GUIDO: Gaat het bij studentes ook daarom, of meer om het financiële aspect?
Angela:
Dat studentes tegenwoordig de grootste groep sugar babies vertegenwoordigen, is wellicht omdat een tijdje geleden een promotie startte waarbij studenten zich gratis konden inschrijven met hun mailadres van school. Het fenomeen raakte meer en meer bekend en wellicht schreven toen steeds meer studentes zich in. Ze hebben inderdaad vaak weinig financiële middelen, dus een partner zoeken die hen verwent, zonder alle negatieve effecten die ik eerder opsomde, en dat enkel en alleen in ruil voor wat gezelschap… klinkt aanlokkelijk toch?
 
Lichamelijke aantrekkingskracht voor sugar babies Chantel (24) en Lace (22). Beide vonden hun suikeroom(s) via de website Sugar Date Relations.
 
GUIDO: We beginnen bij het begin: waarom hebben jullie je aangemeld als sugar baby?
Lace:
Toen mijn vorige relatie stuk liep, begon ik te experimenteren met daten. Iemand vertelde mij over paydates, betaalde afspraakjes dus, en na wat opzoekingswerk kwam ik uit bij sugar dating. Ondertussen zit ik ongeveer een jaar op sugardatingsites.
Chantel: Ik maakte eigenlijk pas twee maanden geleden een profiel aan, omdat ik een centje wilde bijverdienen. Daarnaast vind ik sugar dating gewoon leuk, omdat je op plaatsen komt waar je normaal niet zou komen.
GUIDO: Spreken jullie vaak af met sugar daddies?  
Lace: Ik sta op meerdere sites ingeschreven, dus ik krijg wel veel respons. Helaas is het overgrote deel daarvan niet wat ik zoek. Ik heb vaker een klik met een man van middelbare leeftijd dan met een man van mijn eigen leeftijd, omdat ze meer levenservaring hebben.
Chantel: Aangezien ik nog niet zo lang online zit, krijg ik nu heel vaak reacties binnen. Meestal van mannen die iets ouder zijn dan dertig jaar, maar ik selecteer ze wel nauwkeurig. Als iemand wil afspreken, let ik vooral op zijn uiterlijk. Voor mij is het belangrijk dat de man een profielfoto heeft.
Lace: Ja, maar daar kun je niet altijd op afgaan want niet iedereen heeft een duidelijke foto. Ik let vooral op de zinsbouw en spelling van een tekst, want daaruit leid je al in grote mate zijn intelligentie af. Ik ben op zoek naar iemand die mij, naast financiële ondersteuning, ook dingen kan leren. Maar goed, als ons niveau gelijklopend is, ben ik natuurlijk benieuwd naar zijn uiterlijk. Lichamelijke aantrekkingskracht is ook belangrijk.
GUIDO: Dat begrijpen we, het oog wil ook wat. Hoe verloopt zo’n date dan?
Lace:
Elk afspraakje is verschillend, afhankelijk van waar we zin in hebben en of er al dan niet een klik is. Bij de eerste ontmoeting spreek ik af in het openbaar, want dat maakt het risico dat iets misgaat minder groot. Het blijft zenuwslopend, maar aan de andere kant vind ik die spanning ook wel leuk. Verder is er weinig verschil met gewoon daten: op een doorsnee afspraak gaan veel koppels samen iets eten, drinken of naar een film. Soms komt er seks bij kijken, maar dat gebeurt niet altijd even snel.
Chantel: Bij mij eindigt een afspraakje zelfs nooit met seks. Het gaat mijn sugar daddy en mij veel meer om het gezelschap. We gaan bijvoorbeeld samen iets eten of bezoeken een museum en dan betaalt hij de kosten daarvoor.
Lace: Dat kan ook, hé. Volgens mij is een succesvolle sugarrelatie een vriendschap tussen een – eventueel oudere – man en een leergierige jongedame waarmee gepronkt kan worden. Oké, seks is vaak de insteek, maar ‘t is niet de hoofdzaak. Het begint eigenlijk te vervelen als mannen enkel willen afspreken voor seks. Dat is leuk voor even, maar als je niets met elkaar deelt, blijft het niet duren. Ik geniet ervan om nieuwe mensen te leren kennen, al is het sugar daten voor mij wel altijd verbonden aan een financieel aspect. Meestal spreken mijn date en ik zelfs op voorhand een bedrag af.
Chantel: Bij mij gaat het er dan toch nog anders aan toe. Ik vind sugar daten gewoon leuk om te doen, los van het geld of eventuele cadeaus. Ik hou er ook niet altijd een cent aan over, want soms betaalt mijn date enkel voor het restaurant.
GUIDO: Weet jullie omgeving van je sugarrelatie?
Lace:
Enkele vriendinnen zijn ervan op de hoogte, want uit veiligheid vertel ik altijd iemand waar ik met mijn date naartoe ga.
Chantel: Ik heb het nooit iemand verteld en heb mij intussen ook weer uitgeschreven. Niet omdat ik geen sugar baby meer wil zijn, wel omdat ik tevreden ben met de contacten die ik via de site leerde kennen. Ik spreek nu ongeveer één keer per week af.
Lace: Ik date ook regelmatig, maar liefst niet altijd met dezelfde, want dan gaat dat snel vervelen vind ik. Er zijn wel enkele mannen waar ik na maanden nog steeds mee date, maar dat zijn personen die het te druk hebben om elke week af te spreken. Ik denk ook dat het juist zo goed werkt omdat het contact minimaal is.
 
Sugar daddy Luc (35) zocht spanning
 
“Ik was op zoek naar spanning. In het verleden had ik reportages gezien en artikels in tijdschriften gelezen over sugar dating. Vijf jaar geleden heb ik uiteindelijk besloten het er toch eens op te wagen.” Luc voegde de daad bij het woord en maakte een profiel aan. “Bij de opstelling heb ik geprobeerd om mezelf nauwkeurig te beschrijven en ook duidelijk uit te schrijven wie en wat ik precies zoek. Al snel liepen de reacties binnen. Enerzijds van professionele escortdames, anderzijds van dames die heel snel geld willen verdienen en waarvoor de rest bijzaak is. Dat zocht ik dus niet, voor mij mag het amateuristischer, en natuurlijker. Ik heb het ook niet voor het feit dat daar, bij wijze van spreken, een heel bedrijf achter die persoon zit. Ik heb het graag discreter.” In mindere mate ontving hij ook mailtjes die wél interessant bleken. “Van jongedames die net als ik op zoek zijn naar vrijblijvende spannende ontmoetingen en die er financieel graag iets willen aan overhouden. Ik bekijk in eerste instantie hun profiel, maar niet iedereen heeft dat. Uit de schrijfstijl van de mails kan ik gelukkig ook wel opmaken of we al dan niet op dezelfde golflengte zitten. Qua uiterlijk heb ik niet echt bepaalde eisen. Ik wil gewoon iemand die er cute uitziet.”
Luc stelt meestal voor om vrijblijvend iets te gaan drinken of eventueel eens te gaan lunchen. “Enerzijds om te checken of het geen fake reactie was, en anderzijds om te zien of het klikt. Is dat niet zo? Even goede vrienden. Sommige studentes vragen om onmiddellijk op hotel te gaan, omdat ze anders opgemerkt zouden kunnen worden door vrienden of kennissen. Seks hoeft voor mij niet per se, maar ik ga nu ook wel geen vijfhonderd euro betalen enkel en alleen om samen ergens naartoe te gaan, als je snapt wat ik bedoel. We hebben gewoon een leuke tijd samen: iets gaan drinken, gaan shoppen, gaan eten, naar een beurs… Je mag stellen dat in ongeveer 90 percent van de gevallen het er wel van komt, maar het is dus niet het hoofddoel.” De meeste studentes willen het liefst cash geld. “Hoeveel ligt niet op voorhand vast, het gaat er eigenlijk heel gemoedelijk aan toe. Aan het einde van de date overhandig ik ze een som die mij correct lijkt, maar ik geef spontaan ook wel cadeautjes. Nieuwe lingerie, kledij…”
Hoe vaak hij een date regelt? Dat hangt ervan af. “Soms wekelijks, en soms zien we elkaar maandenlang niet. Ik spreek wel liefst telkens af met dezelfde studente. Dat is ook lange tijd gelukt – ik heb twee keer jarenlang met dezelfde studente gedatet – maar zoiets kan jammer genoeg niet blijven duren. Uiteindelijk studeren ze af, krijgen ze een relatie of willen ze het gewoon niet meer. Eén studente zag ik nog even nadat ze haar eerste job had, omdat ze met dat loon haar levensstandaard niet kon blijven houden. Maar het wordt dan wel moeilijker: ze keerde terug naar haar haar eigen regio, was minder beschikbaar en zo is dat een beetje uitgebloeid.” Luc heeft intussen nieuwe sugar babies gevonden. Hij is nog steeds samen met zijn partner. Zij is niet op de hoogte.  
 
Sugardating in cijfers

Sugar baby
- Er zijn meer dan 4000 Belgische studentes actief als sugar baby
- Ze zijn meestal tussen 21 en 27 jaar
- Ze verdienen jaarlijks zo’n 21.600 euro
Sugar daddy
- Er zijn meer dan 2150 Belgische sugar daddies
- Ze zijn gemiddeld 39 jaar
- Ze werken voornamelijk in de financiële sector en verdienen gemiddeld 246.000 euro per jaar

(SVR en SR)

 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Job in the picture

Mensen die alcohol drinken trekken muggen aan

Wil je muggenbeten vermijden? Dan is minder alcohol drinken de boodschap. In 2002 onderzochten Japanse [...]

22/05/2021

Ferrero Rocher-ijs in aantocht

Heb jij soms moeite om te kiezen tussen een stuk chocolade of een ijsje? Geen nood, Ferrero heeft voor [...]

21/05/2021

Demi Lovato uit zich als non-binair

Gisteren kwam de eerste aflevering van de nieuwe podcast van Demi Lovato online: ‘4D with Demi [...]

20/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84