Image
28/04/2015

Een nacht uitgaan in LEUVEN

Het is knus in je eigen studentenstad. Iedereen kent jou en jij kent overal de weg. Je stamcafé, je vaste bakker, je favoriete pizzaboer, al je vrienden en uiteraard ook de adresjes waar je het nachtleven induikt. Maar hoe zou het er na zonsondergang aan toe gaan in de andere studentensteden? Dit academiejaar nemen we je mee op een nachtelijke ontdekkingstocht in het uitgaansleven van de grootste studentensteden. Hark een wakker groepje vrienden bijeen, neem de trein naar het onbekende en zet je schrap voor een nachtje doorsteken tot het licht wordt.

 
Vierde aflevering: Leuven by Night
 
Start: Station Leuven
Einde: Rector De Somerplein
 
18.00 - 20.00 uur: Aankomst en inpilsen
 
Welkom in Leuven, de studentenstad waar goedkope pintjes nog bestaan. Als je het station verlaat, kom je op het Martelarenplein terecht, al meteen goed voor een heleboel cafés en concertzaal Depot. Om al meteen goedkoop in te pilsen, raden we je café Den Ouden Tijd aan, recht tegenover de spoortunnel. Daar kan je ook kennismaken met typisch Leuvense volksfiguren en het sappige dialect dat in de Dijlestad wordt gesproken.
 
Verlaat Den Ouden Tijd en neem de Bondgenotenlaan tussen Bistro Piazza en Café La Royale. Een vijfhonderdtal meter verderop, ter hoogte van het standbeeld van Justus Lipsius, wandel je schuin links de Leopold I-Straat in. Zo kom je vanzelf op het Ladeuzeplein terecht.
 
Op het Ladeuzeplein en het aanpalende Herbert Hooverplein zijn een paar klassiekers uit het Leuvense uitgaansleven te vinden. De eerste die je ziet is Carlisse, op de hoek van de Arendstraat en de Leopold I-Straat.
 
Loop langs de gevel van de Universiteitsbibliotheek het Ladeuzeplein over, in de richting van de Ballon van de Vriendschap. Daar begint het Hooverplein. Steek ook dit plein over.
 
Recht voor de ingangspoort van het Sint-Donatuspark kan je een drankje nuttigen in het Universum. Café Lapaz op de tegenovergestelde hoek van het plein is al even mooi.
 
Sla rechtsaf de Tiensestraat in.
 
20.00 - 23.30 uur: Fakbars en smulstraatje
 
Snackgelegenheid genoeg in de Tiensestraat om nog snel een bodempje te leggen, want nu gaan we serieuze pinten drinken. Klaar? Haal dan je studentenkaart uit je portefeuille. Nee echt, we menen het. Broederlijk naast elkaar liggen hier drie van de beruchtste Leuvense fakbars. Ze tappen er spotgoedkope pintjes, maar je komt er niet in zonder studentenkaart. Achtereenvolgens bezoek je het Politika Kaffee, HDR alias Huis Der Rechten en fakbar Pavlov van de psychologiestudenten. Yep, dit is het moment om te verbroederen met je Leuvense confraters.
 
Als je Pavlov verlaat, loop dan rechtsaf voorbij College De Valk tot je aan een kopieerwinkel op een Y-splitsing komt. Daar kies je links voor de verkeersvrije Muntstraat.
 
Als je honger hebt en wat hoogstaanders wil dan frieten of pita, word je in de Muntstraat op je wenken bediend. Dit is hét smulstraatje van Leuven. Toch eerder dorstig? Halverwege de straat, recht tegenover de 's Meiersstraat, kan je via een poort naar het Jozef Vounckplein taverne Domus bereiken, een zaak waar ze hun eigen speciaalbieren brouwen.
 
Loop de Muntstraat helemaal uit. Sla rechtsaf de Naamsestraat in. Zo kom je op de Grote Markt terecht.
 
23.30 - 01.30 uur: Cocktails en ambiance
 
Opgepast voor studenten die Leuven niet kennen: de Grote Markt is niet de overbekende Oude Markt. Die laatste bewaren we als apotheose, geen paniek. Op de Grote Markt moet je zijn als je na het studentikoze gedoe in de fakbars wil genieten van een beter biertje in een knap decor, zoals in Bar Louis, bovendien dé plek om Leuvense BV's als Jeroen Meus te spotten.
 
Ga op de Grote Markt naar links en aan taverne Rubens meteen naar rechts. Kruis nu diagonaal het Mathieu de Layensplein en ga aan het standbeeld van Erasmus links de verkeersvrije Mechelsestraat in.
 
Afhankelijk van het uur dat je hier passeert, zullen al heel wat zaken gesloten zijn, maar dat neemt niet weg dat de Mechelsestraat een van de gezelligste van Leuven is.
 
Blijf de Mechelsestraat volgen voorbij de bocht naar rechts. Je komt uit op de Vismarkt.
 
Links brandt de lamp voor wie vindt dat een nachtje uit zonder een zwoele zuiderse cocktail niet geslaagd is. Daarvoor staat Villa Ernesto garant.
 
Als je uit Villa Ernesto komt, loop dan naar links over het plein en neem vervolgens rechts de Augustijnenstraat.
 
De Augustijnenstraat is een smal en doods steegje, maar we hebben je er niet voor niets doorheen geleid, want op het einde aan je linkerkant hoor je vast al het feestgewoel in het aloude studentencafé In den Boule.
 
Verlaat den Boule rechtdoor in de Vaartstraat en neem dan meteen rechts de Schrijnmakersstraat. Na honderd meter herken je alweer het Erasmusbeeldje. Steek de Dirk Boutslaan over, volg rechtdoor de Pensstraat, steek de Brusselsestraat over en stap een meter of vijftig de Parijsstraat in, tot je aan je linkerkant een trappenstraatje ziet: de Kroegberg.
 
01.30 - 06.30 uur: De Langste Toog ter Wereld
 
De Kroegberg heeft zijn naam niet gestolen: boven aan de trappen kom je - eindelijk - op de Oude Markt terecht, alias 'De Langste Toog ter Wereld'. Tientallen studentencafés slaan hun lokkende tentakels uit naar jou. Kies vooral zelf, maar voor de volledigheid geven we toch een paar suggesties. Cafés die hier al decennia het mooie weer maken, zijn De Rector (ambiance) en Den Allee (voor de alternatievere student). In Club 27 dans je op hippe dj's en in Café Belge moet je zijn voor exclusieve speciaalbieren.
 
Na je bacchanaal op de Oude Markt loop je richting McDonald's in de Kortestraat, waarna je meteen weer op de Grote Markt terechtkomt. Volg die naar rechts tot op het Rector De Somerplein, waar een grote bushalte is. Zowat elke bus rijdt richting station. Daar zijn de stationscafés alweer open, mocht je nog een allerlaatste afzakkertje willen alvorens je terugspoort naar je eigen studentenstad.
(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84